14 ottelun voittoputkessa porskuttava Tampereen Pyrintö kohtaa maanantaina Pyynikillä Nilan Bisons Loimaan. Kyseessä on Korisliigan runkosarjan loppuhuipennus, sillä ottelun voittaja tarraa vahvasti sarjan ykköspaikkaan.

Pyrintö (36-6) pitää sarjan ykköstilaa hallussaan 72 pisteellä ja Nilan Bisons (35-6) tulee yhden ottelun vähemmän pelanneena heti perässä 70 pisteellä. Pyrinnöllä on maanantain ottelun jälkeen jäljellä yksi runkosarjaottelu, joka pelataan keskiviikkona 16.4 Namika Lahtea vastaan Pyynikillä. Loimaalaisilla puolestaan on maanantain jälkeen jäljellä ottelut Kauhajoen Karhua ja UU-Korihaita vastaan.

Molemmilla joukkueilla on myös mahdollisuus saavuttaa Korisliigan voittoennätys, joka on tällä hetkellä Pyrinnön nimissä kaudelta 2010-11 (37-7).

Pyrinnön päävalmentaja Pieti Poikola ottaa haasteen runkosarjavoitosta innolla vastaan.

– On mukava tilanne päästä haastamaan Loimaa kamppailuun runkosarjan voitosta. Loimaa on ehkä Korisliiga-historian nimekkäin ryhmä. On hienoa Suomen korikselle, että liigastamme löytyy organisaatio, jolla on riittänyt rahkeita kasata tuollainen ryhmä. Meille on suuri etu, että olemme kohdanneet vastaavan tasoisia pelaajia Baltian liigassa ja myös pystyneet pysäyttämään heitä. Se antaa meille itseluottamusta Loimaan kohtaamiseen, Poikola analysoi Pyrinnön sivuilla.

Poikola nostaa Bisonsin pelistä esiin vahvan joukkuepuolustuksen sekä taitavat yksilöt.

– Loimaan menestys perustuu hyvien yksilöiden lisäksi erinomaiseen joukkuepuolustukseen. Liigan kilpakumppaneistamme Loimaa on luultavasti paras suojelemaan maalattua aluetta, josta enin osa helpoista koreista tehdään. Osittain se johtuu hyvistä yksilöistä – etenkin Tuukka Kotista – mutta myös ehjästä joukkuekonseptista. Loimaalaisten puolustus ei ole mitään yltiöaggressiivista, mutta se osaa pelata avainsyöttölinjat yli ja pystyy ottamaan vastustajan ykkösoptiot pois. Siksi moni joukkue onkin jäänyt loimaalaisten puristuksessa puhtaaksi hyppyheittojoukkueeksi.

– Hyökkäyksessä Loimaa juoksee perinteisiä settejä, mutta kuitenkin siten, että pelaajilla on mahdollisuus lukea useista eri optioista. Käytännössä jokaisen setin pääoptio on palloscreen tai hand off muutamaa yksittäistä post-actionia lukuun ottamatta. Joukkueesta löytyy lukuisia pelaajia, jotka ovat erinomaisia hyökkäämään kohti koria. Tämän lisäksi Kotin screeneistä rollaaminen tuo ajajien rinnalle pallottoman uhan. Etenkin Antto Nikkarinen on erinomainen ruokkimaan isoja pelaajia palloscreeneistä. Mikko Koiviston saatua sopimuksen Turkin ykkösliigaan Matti Nuutinen on ottanut sen roolin ykkösheittäjänä, jota hänelle viime kauden jälkeen saattoi kuvitella, Poikola käy vastustajan vahvuuksia läpi.

Loimaan päävalmentaja Greg Gibson saa tunnustusta kollegaltaan.

– Pelkät X:t O:t tai huippupelurit eivät yksin ole tehneet Loimaasta menestyvää joukkuetta. Erityismaininnan ansaitsee valmentaja Gibson, joka on varmasti yksi Korisliigan parhaista johtajista ja kestää vertailun myös kansainvälisesti.

– Vaikka nyt kyseessä onkin vain yksi Korisliiga-ottelu, kyllä Loimaan vahvuus tekee siitä erityisen, ei niinkään sarjatilanne. Aina on mukavampi kohdata kovia haasteita, sillä silloin näkee parhaiten omia heikkouksiaan. Jatkuvasta parantamisestahan tässä loppujen lopuksi on kyse!