Suomen koripallomaajoukkue päätti ensimmäisen MM-leirityksensä Kisakallion urheiluopistolla keskiviikkona. Huili on kuitenkin lyhyt, sillä hommat jatkuvat jo viikonloppuna.

Susijengi kohtaa Saksan sunnuntaina vierasottelussa, joka on MM-projektin ensimmäinen valmistava maaottelu. Joukkueessa tehdään vielä kovaa karsintaa, sillä lopulliseen MM-joukkueen pääsee 12 leireilevää pelaajaa. SuomiKoris-sivusto seurasi harjoituksia, ja istutti runkopelaaja Mikko Koiviston treenin jälkeen piinapenkkiinsä.

Kyseessä ei sivusta katsottuna ollut mikään mediapäivän höntsätreeni, vai kuinka?

Kovaa on vedetty koko viikko. Kova leiri on takana. Nyt annettiin vielä kaikki, mitä oli jäljellä. Ei tosiaan höntsätty.

Missä tunnelmissa tätä leiriä on vietetty?

Oikein hyvissä. Tämä oli ensimmäinen leiri, jossa käytiin 5-5 –pelaamista läpi, ja pelasimme enemmän. On tätä odotettu, että saataisiin kesä käyntiin. Tästä lähti kunnon valmistautuminen kohti elokuun loppua.

Millaista peliä Suomi tulee esittämään?

Aika samoilla kaavoilla mennään kuin edellisinä kesinä. Tietysti jotain pientä hienosäätöä tehdään mitä pidemmälle kesä etenee, mutta pääosin mennään samalla konseptilla.

Mitä uutta peliin on tuotu?

Joitain kuvioita ehkä muutetaan, samoin taktiikoita puolustuksessa. Isot linjat pysyvät samoina, enkä tiedä, huomaako katsomoon niitä ollenkaan. Ei niitä tällä leirillä kuitenkaan hirveästi ole tehty.

Olette siis edelleen ilkeä vastustaja?

Yritetään ainakin. Se on meidän tavoitteemme.

Millainen sunnuntain Saksa-ottelusta tulee?

Lepäämme torstain, ja perjantaina heti jatketaan, eli hirveästi emme huilaa! Saksa on pelannut jo harjoitusturnauksia ja –pelejä, joten he ovat varmasti meitä edellä joukkueen tekemisessä. Siitä tulee varmasti hyvä tapahtuma. Nämä ovat kuitenkin harjoituspelejä, ja kun saadaan noin kova vastus heti alkuun, niin päästään näkemään, missä mennään tässä vaiheessa kesää. Siitä tiedetään, mihin pitää keskittyä enemmän. Emme varmasti ole parhaassa pelivireessä viikonloppuna. Totta kai haluamme voittaa, mutta otamme peli enemmän harjoituksen kannalta.

”Turkissakin suomalaiset tiedettiin”

Koivisto siirtyi kesken viime kauden Korisliigan Loimaa Bisonsista Turkin liigaan. Aika Royal Hali Gaziantepissä antoi paljon ja vei Koivistoa eteenpäin pelaajana.

Ensi kauden seuraa mietittäessä etusijalla ovat joukkueet, jotka pelaavat kansallisen sarjan lisäksi myös jotain eurosarjaa.

Missä mennään seura-asioissa?

Kaikki on auki.

Onko Biisonit vaihtoehto?

En tiedä. Saa nähdä, miten käy.

Eurocupissa?

Se on iso asia ja haluaisin mielelläni pelata muutakin sarjaa. Riippuu myös siitä, mitä kansallista sarjaa joukkue pelaa. Jos sarja on tarpeeksi kova, niin sitten ei tarvitsisi europelejä. Olen kuitenkin päässyt pelaamaan EuroChallengea ja EuroCupia, niin mielelläni pelaisin jotain eurosarjaa.

Mitä Turkin komennus antoi?

Se oli urani kannalta kaikin puolin hyvä juttu. Pääsin näkemään isot ympyrät. Turkin liiga on kova liiga. Yli puolet joukkueista pelasi eurosarjoja. Kahta tai kolmea kohtaamaani joukkuetta lukuun ottamatta kaikki pelasivat Euroliigaa, Eurocupia tai EuroChallengea. Treenaaminen on eritempoista. Totta kai kun pelaajat ovat kovempia ja vaatimustaso on kovempi, niin itseltäkin piti vaatia enemmän. Oli kiva nähdä ero siihen, miten itse on tottunut harjoittelemaan ja olemaan.

Tuliko missään vaiheessa puhetta viime EM-kisoista?

Kyllä siellä tiedettiin Petsku ja Teemu ja Suomen koris muutenkin. Slovenian maajoukkueen valmentaja oli valmentajani, ja yksi pelaaja Slovenian joukkueesta, jonka voitimme, pelasi siellä. Kyllä niiden kanssa heitettiin vitsiä asiasta. Nythän Turkki on meidän lohkossamme, ja joukkueesta, jossa olin, on ainakin yksi pelaaja heidän MM-leirityksessään.

Mitä mieltä olet siitä, että Biisonit pääsi VTB-liigaan?

Se on kova juttu. Siellä on kovia pelejä ja jengejä.

Hienoa on myös se että Petteri Koposen BC Khimki on samassa lohkossa?

Ainakin yksi halli saadaan täyteen. On varmasti hienoa suomalaisille nähdä Petskun pelaavan seurajoukkueessakin.

Panu Markkanen
Twitter @PanuMarkkanen