Suomen Susijengi lähetti myllykirjeen ensi tiistain kotimaaotteluvastustajalleen Australialle karkaamalla perjantaina ”kahden viisikon pelissä” parhaimmillaan 16 pisteen johtoasemaan kokenutta arvokisakävijää vastaan. Australia vei 95–100 (47–44)-voiton heittokilpailusta, jonka pääosaan nousivat 18 pistettä pommittanut Antero Lehto ja paluun kentille tehnyt Tuukka Kotti.

Epäviralliseksi ”scrimmageksi” alun perin kaavailtu ottelu muutettiin vuorokausi ennen ylösheittoa viralliseksi maaotteluksi, mutta pelin statuksen muuttuminen ei vaikuttanut Susijengin pelisuunnitelmaan.

Päävalmentaja Henrik Dettmann peluutti suunnitelmien mukaan pelin avauspuoliskolla ja jälkipuoliskolla lähes kokonaan eri pelaajia niin, että pelin alkupuoliskolla penkillä istuivat mm. Tuukka Kotti, Kimmo Muurinen ja Mikko Koivisto, kun taas jälkipuoliskolla lepovuorossa olivat Teemu Rannikko, Hanno Möttölä, Gerald Lee jr ja Shawn Huff.

Susijengin hurmoksellinen heittopeli ja raastava joukkuepuolustus saivat australialaiset kärsimään hätää pelin avauspuoliskon ensimmäisellä 15-minuuttisella, jolla Suomi johti parhaimmillaan 40–24. Kolmannella jaksolla Susijengin johdatti puolestaan karkumatkalle johtajuutta hehkunut Antero Lehto.

Ottelun loppuhetkillä australialaiset joutuivatkin hakemaan voittoa nimekkäimmistä pelaajistaan koostuvalla viisikolla, ja peli lopulta kulminoitui Joe Inglesin onnistumisten myötä Australian 95–100-voittoon.

Lopulta Australia vei ottelun nimiinsä toisen puoliajan läpiajoillaan, jotka johtivat lukuisiin suomalaisvirheisiin. Australia heitti lähes 20 vapaaheittoa Suomea enemmän.

– Pelin tavoitteena oli voittaa yksi puoliaika ja se tehtiin hienolla tavalla ensimmäisellä puoliskolla. Olisihan ollut kiva saada toinenkin, mutta annoimme liian helpolla johtoasemamme pois, Susijengin päävalmentaja Henrik Dettmann sanoi Koripalloliiton tiedotteessa.

– Pelissä oli paljon hyvää ja nostan hattua joukkueelle. Ei ole helppo löytää rytmiä, kun 15 pelaajan rotaatiolla pelataan.

Lehto jyräsi, Kotti palasi

Australia-ottelun suomalaishahmona kiilteli vasta kolmannen miesten maaottelunsa pelannut hallitseva Korisliigan MVP Antero Lehto, joka johti Susijengin showta 18 pisteellä.

Lehdon hohtavaksi hetkeksi muodostui etenkin pelin jälkipuolisko, jonka aikana tamperelaistakamies otti Susijengin pelinrakennuksen hoitaakseen Teemu Rannikon istuessa penkillä. Lehto esitteli myös koko tukun näyttäviä suorituksia, kuten avauspuoliskon päättäneen läpiajon hiidenkiven kokoisen Nathan Jawaiin edestä.

– Tänään tuli hyvin peliaikaa ja pisteitä, mutta toisessa päässä oli hakemista. Vastassa oli isoja ja fyysisiä, kovaa pelaavia kavereita. Australia oli hyvin samanlainen joukkue kuin Liettua ja tämä ottelu toimi varmasti hyvänä harjoituksena huomista ajatellen, tuumaili Lehto viitaten lauantain Liettua-otteluun.

Susijengin sairaslista puolestaan kutistui jälleen yhdellä miehellä, kun joukkueen teräsmies Tuukka Kotti asteli kesän ensimmäiseen maaotteluunsa. Toisella puoliajalla parketille saapunut Kotti keräsi kaksi levypalloa.

– Kivaa oli pitkästä aikaa mennä kentälle jätkien kanssa. Oli kova polte päästä kentälle, mutta oli aika rankka avaus. Oli isoja norsuja vastassa ja aika nopeasti tuli väsy, Kotti arvioi.

– Pelissämme oli pirusti hyvää ja ajoittain peli oli upeaa katsottavaa, mutta löytyi myös parannettavaa. Huomenna lähdetään hakemaan yllätystä Liettuaa vastaan heidän kotikentällään.

Suomi – Australia 95–100 (27–18, 47–44, 82–72)

Suomi: Antero Lehto 18/1, Sasu Salin 13/2/5 syöttöä, Mikko Koivisto 12/2, Gerald Lee jr 9/0, Erik Murphy 7/2, Antti Nikkilä 6/3, Hanno Möttölä 6/1/3 syöttöä, Kimmo Muurinen 6/1, Teemu Rannikko 5/1/4 syöttöä, Matti Nuutinen 5/0, Ville Kaunisto 3/2, Shawn Huff 3/2, Roope Ahonen 2/0, Tuukka Kotti 0/2, Samuel Haanpää 0/1.

Australia: Joe Ingles 20/4/6 syöttöä, Brock Motum 17/2, Brad Newley 15/2, Cameron Bairstow 14/2, Aron Baynes 12/8.