Viikingit ovat hikoilleet toukokuusta alkaen Ville Salmen fysiikkatreeneissä sekä Mikko Tupamäen ja Toni Nymanin saliharkoissa.

Ensimmäinen haaste valmennusjohdolle on joukkueen yhteen hitsaaminen. Coach Tupamäen kolmen vuoden projekti päättyi huhtikuussa Korisliigan yhdeksänteen sijaan ja kesän aikana viikinkipakettia on rukattu uuteen uskoon. Tupamäen uudelle kaksivuotiselle jaksolle Vilpas lähteekin vahvasti uusin eväin.

Mikael Sandberg siirtyi Tampereelle ja pääsee pelaamaan myös Baltian liigaa Pyrinnön paidassa. Eero Lehtinen palasi kotikulmilleen Helsinkiin ja ”Rekku” nähdään Salohallissa liiganousija Seagullsin riveissä. Jussi Savolainen lähti farmiseura Perniön henkiseksi johtajaksi. Uusina viikinkeinä nähdään Korihaista siirtynyt Sami Ikävalko sekä Kaarinan Ura Basketista signattu kaksikko Ville Hänninen-Sakari Salminen. 187-senttisellä Ikävalkolla on liigakokemusta myös Kotkasta ja Forssasta. Nyt Samille aukeaa uusi mahdollisuus uusissa ympyröissä. Nuorten maajoukkueita jo vuosia kolunnut Hänninen (195cm) lähtee ensimmäiseen liigakauteensa ja tuo Tupamäelle pitkänä takamiehenä uusia vaihtoehtoja.

Kaksimetrinen sisäpelaaja Salminen tuo lepominuutteja isoille jenkeille. Sakke on tuttu mies salolaiskatsojille ja aiemmalta Vikings-kaudelta. Kausi näyttää, miten paljon divarivuodet isossa roolissa ovat turkulaista kehittäneet.

– Kesän konseptia on hieman muutettu aiemmista vuosista. Iltatreenit ovat painottuneet fysiikkapuolelle ja pallon kanssa on oltu vain aamuisin. Meno on näyttänyt mukavalta ja uudet kaverit ovat innokkailta harjoittelijoilta ja ulospäin suuntautuvia persoonia, arvioi Tupamäki Vilppaan sivuilla.

Amerikkalaisosasto meni kokonaan uusiksi. Marcus Relphorde jatkaa uraansa Ranskan ProB:ssä Nantesin joukkueessa ja ”Maken” tiimikavereina nähdään mm. ex-viikinki Allen Durham ja Storm Warren (ex-Lahti). Shawn Atupem ehti sopimaan jatkosta jo Pohjois-Italiaan, mutta jalkavamman uusiutuminen kariutti suunnitelmat. Energiapakkaus Jo Harris ei ole löytänyt vielä uutta työnantajaa, mutta se lienee ajan kysymys.

Tilalle on tulossa kokoa ja taitoa. Pitkästä aikaa Vilppaassa nähdään oikea sentteri, sillä 206-senttinen Adam Constantine on jo pelkän ulkonäkönsä vuoksi pelote korin alla. Hänellä on kokemusta ennen Suomea Ruotsista, Bulgariasta, Kyprokselta, Israelista ja Saksasta.

– Rakastan levypallopeliä, blokkaamista ja pisteiden tekoa, tiivistää Constantine roolinsa.

Vilpas ei ollut ensi kertaa vahvan jässikän perässä. Jo syyskuussa 2010 seuran toimistolta lähti sopimusehdotus härkämäiselle Constantinelle, mutta homma kariutui viime metreillä.

Nelospaikalla nähdään kaksimetrinen William Walker, joka siirtyy Saloon Ruotsin hopeajoukkue Norrköpingistä. Walker pelasi Ruotsin Basketliganissa kolme kautta (Solna, Nassjö, Norrköping) ja Tupla-W:llä on kokemusta myös Luxemburgista. Walkerista on kuultu pelkkää hyvää niin pelaajilta kuin valmentajiltakin.

– Olen jokapaikanhöylä ja tasaisen hyvä kaikessa. Epäitsekkäänä pelaajana teen joukkueestani paremman, toteaa uusi ”ruotsalaisvahvistus” Walker.

Trion täydentää takamiehen paikalle hankittu 182-senttinen Darren Duncan, tuore Kanadan mestari. Duncan on todellinen pelinjohtaja, jonka syöttötilastot aiemmilta kausilta ovat komeaa luettavaa.

– Pelinrakennuskyky ja pelinjohdolliset taidot tekevät ympärilläni olevista parempia pelaajia, arvioi Duncan parhaina puolinaan.

Coach Tupamäki on erittäin tyytyväinen kesän saaliiseen.

– Viime kaudella jenkkirintamalla mentiin ”kompromisseillä”. Puolustuksen selkäranka Atupem oli alimittainen viitonen. Harris oli erinomainen levypallopelaaja, muttei mikään nelospaikan mies. Viimeiselle paikalle pohdimme, otammeko puhtaan takamiehen vai scoraajan. Relphorde oli suht varma valinta. Tälle kaudelle konsepti oli paljon selkeämpi. Nyt on miehet oikeilla paikoilla, Tupamäki toteaa.

Kaikkea ei ole kuitenkaan uudistettu. Vanhoista parroista Jukka Kataja ja Samu Kaaresvirta ovat edelleen mukana ja kummallakin käynnistyy jo kahdeksas kausi Vilppaan paidassa. Viikinkisydän sykkii siis vahvasti.

Ilmari Kallio on taas vuoden kokeneempi ja Salohallin suosikiksi noussut Vesa-Pekka Laine tuo aina säpinää päästessään irti. Jesse Virtanen aloitti Säkylässä kesäkuussa ja on toivottavasti täyspäiväisesti riveissä tammikuussa.

Vilppaan nuoriso-osastolta edustukseen on nostettu 196-senttinen Olli Kanerva ja lupaava takamies Tuomas Saarinen. Nuorten pääpaino on luonnollisesti Tommi Sainion luotsaamassa A-poikien ryhmässä.

Harjoitusvahvuudessa nähdään myös Peu-Basketin sisäpelaaja Paul Harrison (203cm), joka treenaa osan viikosta viikinkien kanssa ja tuo kovuutta treeneihin.

Jenkkinelikko saapuu kokonaisuutena Salon katukuvaan syyskuun 4. päivä, jonka jälkeen päävalmentaja Tupamäki pääsee hiomaan lopullisia kuvioita 1. lokakuuta käynnistyvää Korisliigaa varten. Sarja-avauksessa Vilpas matkustaa Kotkan Karhuvuoreen ja kauden ensimmäinen kotiottelu pelataan nousija-Seagullsia vastaan Salohallissa 4.10.

Tallinnan turnaus vaihtui tänä vuonna Kisakallion leiriksi, jonka päätteeksi Vilpas pelaa ensimmäisen treeniottelunsa 14. syyskuuta Lohjan upeassa Susicenterissä. Vastaan asettuu Tuomas Iisalon valmennukseen siirtynyt Tapiolan Honka.

Oma kotiturnaus on edessä 19.-21. syyskuuta ja Vilpas saa Salohalliin mielenkiintoisia vieraita. Ray Ailuksen valmentama Solna Vikings saapuu Tukholmasta mittaamaan Vilppaan, Kauhajoen Karhun ja Kouvolan Kouvojen nykykunnon.