Korisliigan vuoden pelaajaksi valittu Antero Lehto elää tällä hetkellä uransa parasta aikaa. Taskussa on Suomen mestaruus tältä kaudelta ja samalla hän lunasti paikan MM-kisoihin. Ensimmäistä kauttaan täysammattilaisena pelannut Lehto myöntää, ettei olisi uskonut vuosi sitten missä hän nyt on.

– Jos vuosi sitten joku olisi sanonut, että pelaan vuoden päästä MM-kisoissa, niin en olisi sitä ihan tuosta vain uskonut. Paljon on tapahtunut siinä välillä ja hienoja hetkiä on ollut. Tämä on ihan varmasti uran tähänastinen huipentuma.

Aiemmin Lehto kävi pelaamisen ohella töissä, mutta on panostanut nyt vuoden täysipäiväisesti koripalloon. Panostus on kannattanut.

– Olen pyrkinyt aiemmin tekemään asioita niin ammattimaisesti kuin olen pystynyt. Harjoitusmäärät olivat silloin vähän pienemmät ja tehot myös alhaisemmat. Kävin töissä kolme kertaa viikossa ja kuusi tuntia päivässä, joka ei nyt ihan järjettömästi ole.

– Ei Korisliiga tai organisaatiotkaan olleet ihan niin ammattimaisia muutama vuosi sitten kuin mitä ne nyt ovat. Ehkä minun ammattimaistuminen kuvastaa tietyllä tapaa myös liigan ammattimaistumista. Sehän on vain hieno juttu, Lehto miettii SuomiKoris-sivustolle.

Selvä rooli maajoukkueessa

Lehto vakuutti Suomen valmennusjohdon harjoituksissa ja harjoitusotteluissa ja lunasti paikan MM-kisoissa. Lehto odottaa tulevia MM-pelejä malttamattomana.

– Onhan tämä hieno paikka päästä näkemään maailman huippuja ja toivottavasti päästä mittaamaan tasoaan heitä vastaan ja näkemään heidät lattiatasosta ja pelata heitä vastaan sekä nähdä missä ovat isoimmat kehityskohdat.

Lehto on tottunut seurajoukkueessaan pelaamaan lähes yhtä paljon kuin vain jaksaa. Maajoukkueessa rooli on kuitenkin lähinnä Petteri Koposen ja Teemu Rannikon varamiehenä toimiminen.

– Omasta mielestäni minulla on aika paineeton rooli siinä mielessä, että tiedän sen, että kun pääsen kentälle, niin se vaihto ei tule olemaan hirveän pitkä. Voin antaa ihan kaikkeni siellä kentällä. Mitä enemmän pystyn jättämään sinne hikipisaroita, sitä paremmin tulen siellä varmasti selviytymään. Puolustuksen kautta minun roolini tässä joukkueessa on ja sinne minun täytyy pystyä tuomaan energiaa ja tuotua stoppeja. Mitä onnistumisia hyökkäyspäässä sitten tulee, niin se on vain sitten plussaa, Lehto valottaa rooliaan.

Maajoukkuetulokas ei arkaillut harjoituspeleissä, vaan otti heti isoa rooli pussittaen muun muassa 18 pistettä Australiaa vastaan sekä 10 pinnaa Liettuaa vastaan. Lehto allekirjoittaa sen, että hän tuli ennakkoluulottomasti joukkueeseen.

– Ihan ensimmäisiä Saksa-harjoitusotteluita lukuun ottamatta kyllä. Onhan se vähän hankala tulla, kun et yhtään tiedä koska se komento kentälle tulee. Kieltämättä ne muutamat harjoitusottelut joissa sain peliaikaa, menivät ihan hyvin. Niissä jalka liikkui ihan kivasti ja toivottavasti näissäkin kisoissa tulee vastuuta ja jalka liikkuu.

Lehto on joukkueen nokkimisjärjestyksessä lähtökohtaisesti kolmas takamies, mutta on valmiina myös suurempaan rooliin niin tarvittaessa.

– Eihän sitä koskaan tiedä mitä tapahtuu. Jos vaikka Petteri ja Teemu törmäävät toisiinsa, niin siinähän sitä sitten ollaan. Sekin on tietenkin ihan mahdollista, mutta en tietenkään maalaile mitään piruja seinille. Viisi peliä kuuteen päivään, niin onhan se avainpelaajille ihan järjetön taakka pelata yli 30 minuuttia. Kyllä siellä varmasti huiliaikaa tarvitaan, ennakoi ”Kapteeni-Lehto”.

Salttu Forsström