Suomen koripalloilu on ottanut huikeita harppauksia eteenpäin viimeisten vuosien aikana ja siitä suurimpana osoituksena pelaaminen MM-kisoissa. Suomen pelillisen nousun yksi suurimmista arkkitehdeistä Teemu Rannikko valottaa, että matkaan on mahtunut myös joitakin mutkia.

Henrik Dettmann aloitti vuonna 2003 toisen pestinsä Suomen peräsimessä ja sinä aikana Suomi on noussut raketin lailla koripalloilun huipulle. Rannikko kuitenkin myöntää, että heillä oli alussa näkemyseroja päävalmentajan kanssa Suomen hyökkäyspelaamisesta.

– ”Henkalla” oli silloin 10 vuotta sitten omat näkemyksensä hyökkäyspelaamisesta emmekä varmasti olleet ihan samalla aaltopituudella. Jos olisi pitänyt hyökkäyspeliä valita, niin en olisi ehkä sellaista valinnut, Rannikko paljastaa.

– Siitä sitä on pikkuhiljaa sovellettu ja nyt viimeisinä vuosina olen ihan sinut sen kanssa minkä Henkka silloin toi. Onhan se edelleen iso osa meidän hyökkäystä, mutta sitä on pikkaisen sovellettu. Siinä on käyty pitkä tie ja itsekin on pitänyt saada 10 vuotta lisää kokemusta, että on oppinut siihen ja, että se on oikeasti toimiva ja että saamme miehet ja pallon liikkeelle.

– Ovathan pelaajatkin totta kai parantuneet tuossa joukkueessa ja tulleet monipuolisimmiksi ja sitä kautta hyökkäyspeliin on tullut uusia ulottuvuuksia. Onhan siinä kuitenkin ne peruspiirteet samat, eli siinä on se kolmiohyökkäys ja pallollista skreeniä eri tavoilla mitä käytetään. Se on mielestäni se meidän vahvuus, että pallo ja miehet liikkuvat ja se kuka on vapaana heittää. Joukkue on kuitenkin täynnä hyviä heittäjiä ja pari hyvää korinaluspelaajaa joille on kiva antaa palloa sinne, Rannikko jatkaa.

Suomen hyökkäyspeli pääsee kovimpaan mahdolliseen testiin lauantaina, kun Suomi kohtaa MM-kisojen avausottelussa USA:n tähtisikermän. Rannikko odottaa ottelua vesi kielellä.

– Jenkit on jenkit ja siitä on puhuttu nyt aika paljon. Fanit ja koko maailma haluavat nähdä jenkit tositoimissa MM-kisoissa. Onhan se hienoa, että me pääsemme olemaan se ensimmäinen maa ketä vastaan he täällä pelaavat. Joka paikkaan, kun he ovat menneet treenimatseja pelaamaan, niin hallit ovat olleet täynnä ja ihmiset ovat heistä innoissaan. On hyvä saada se peli alta pois ja pääsemme katsomaan millaista heitä vastaan on pelata. Siitä tulee varmasti ikimuistoinen peli, Rannikko pohtii edessä olevaa kamppailua.

Suomen ja USA:n välinen ottelu alkaa lauantaina kello 22.30.

Salttu Forsström