Korisliigan pudotuspelit käynnistyvät sarjataulukon mukaisilla ottelupareilla, kun liittohallitus hylkäsi Kataja Basketin valituksen. Pantterin metsästys alkaa lauantaina 18.4, jolloin pelataan ensimmäiset puolivälierät.

Suomen Koripalloliiton hallitus on käsitellyt Kataja Basketin valituksen sääntö- ja kurinpitoyksikön 14.4.2015 tekemästä päätöksestä koskien KTP-Basketin pelaajan edustuskelvottomuutta ja otteluiden lopputuloksia. Liittohallitus hylkäsi Katajan valituksen. Päätöksen myötä Korisliigan pudotuspelit käynnistyvät lauantaina 18.4. otteluparein KTP-Basket – Helsinki Seagulls, Kataja Basket – Namika Lahti, Kauhajoen Karhu – Tampereen Pyrintö ja Bisons Loimaa – Kouvot.

Koripalloliiton sääntö- ja kurinpitoyksikkö päätti 14.4. rangaista KTP-Basketia edustuskelvottoman pelaajan käytöstä määräämällä KTP:lle kotiedun menetyksen puolivälierissä ja mahdollisissa välierissä sekä 2000 euron suuruisen sakon. Liittohallituksen hylättyä Katajan valituksen, jäävät sääntö- ja kurinpitoyksikön rangaistustoimet voimaan. Näin ollen puolivälieräparin KTP-Seagulls ottelut käynnistyvät Helsinki Seagullsin kotikentältä.

Valituksen käsittely perusteineen
Käsitellessään valitusta liittohallitus totesi asiassa olevan kiistatonta se, että KTP-Basketin Jukka Matinen on pelannut ilman Korisliigassa pelaamiseen oikeutettavaa voimassa olevaa pelaajalisenssiä kuten sääntö- ja kurinpitoyksikkö on antamassaan päätöksessä katsonut tapahtuneen.

Valituksessaan Kataja vaati liittohallitusta kumoamaan sääntö- ja kurinpitoyksikön asiassa tekemän päätöksen ja päättämään asian Koripalloliiton kilpailusääntöjen 56 §:n ja 59 §:n edellyttämällä tavalla ja tuomitsemaan KTP:n aikavälillä 13.3. – 11.4.2015 voittamat ottelut häviöiksi ja sarjapisteet ao. joukkueille.

Kilpailusääntöjen 56 §:n mukaan jos joukkueessa on pelannut edustuskelpoisuutta vailla oleva pelaaja, tuomitaan ne joukkueen voittamat ottelut, joissa se on syyllistynyt kyseiseen rikkomukseen hävityiksi tuloksella 0 – 40. Kilpailusääntöjen 59 §:n mukaan pelaajan edustuskelvottomuudella voi olla vaikutusta ottelun lopputulokseen ja joukkueiden sijoittumiseen sarjassa, mikäli rikkomus havaitaan 30 päivän kuluessa ottelusta.

Kataja muutoksenhakuvaatimustaan perustellessaan vedonnut siihen, että Koripalloliito on toiminnassaan sidottu omiin sääntöihinsä. Tältä osin liittohallitus viittaa urheilun oikeusturvalautakunnan ratkaisukäytännössään omaksumaan kantaan, jonka mukaan sääntöjen tulkintaa suorittava toimielin voi päätöstä tehdessään sovitella tai kohtuullistaa yhdistyksen sääntöjä tai yhdistyksen päättämiä muita sääntöjä kuten kilpailumääräyksiä sekä niiden perusteella tehtyjä päätöksiä varallisuusoikeudellisista oikeustoimista annetun lain (oikeustoimilaki) 36 §:n nojalla.

Liittohallitus katsoo, että sääntö- ja kurinpitoyksikkö on päätöksessään ottanut huomioon edellä olevat sääntökohdat, mutta päätynyt oikeudellisessa harkinnassaan siihen, että kilpailusääntöjen 56 §:n mukaista sääntömääräystä ei voida yleisesti pitää kohtuuttomana, mutta sen soveltaminen käsillä olevaan yksittäistapaukseen eli kuuden ottelun tuomitseminen hävityksi johtaisi tässä tapauksessa kohtuuttomaan lopputulokseen. Mainittua seuraamusta on pidetty liian ankarana erityisesti siihen nähden, että kysymys on seuran huolimattomuudesta ja siihen ei ole sisältynyt tarkoitusta saada vilpillä etua sarjan muihin joukkueisiin nähden. Sääntö- ja kurinpitoyksikkö on päättänyt tässä tapauksessa jättää soveltamatta kilpailusääntöjen) säännöksiä edustuskelvottomuuden vaikutuksista ottelun lopputulokseen oikeustoimilain 36 §:n kohtuullistamissäännöksen sekä urheilun oikeusturvalautakunnan kohtuullistamista koskevan ratkaisukäytännön (mm. päätös 25.1.2012 nro 2/2012) nojalla ja jättää edellä olevien otteluiden lopputulokset voimaan.

Liittohallitus perehtyi käsittelyssään oikeusturvalautakunnan kohtuullistamista koskeviin näkemyksiin päätöksessä 25.1.2012 nro 2/2012. Tapausta verrattiin Katajan valituksessa viittaamaan heidän edustuskelvotonta pelaajaa koskevaan tapaukseen, josta on myös urheilun oikeusturvalautakunnan päätös 2.2.2010 nro 4/2010. Liittohallituksen käsityksen mukaan vastoin Katajan näkemystä nyt käsiteltävänä ollut tapaus ei ole identtinen valituksessa esille tuotujen tapausten kanssa. Katajan tapauksessa pelaajan edustuskelvottomuus johti lokakuussa 2009 pelattujen kahden ottelun tuomitsemiseen marraskuussa 2009 hävityiksi tuloksella 0 – 40. Katajalle ei määrätty mitään muita sanktioita. Kurinpitosääntöjen nojalla ei ollut tuolloin mahdollista määrätä valituksen alaisessa päätöksessä nyt määrättyä kotiedun menettämistä. Sakkoa sen sijaan olisi ollut tuolloinkin mahdollista määrätä.

Liittohallitus katsoi, että sääntö- ja kurinpitoyksikkö on jättäessään soveltamatta kilpailusääntöjen säännöksiä edustuskelvottomuuden vaikutuksesta ottelun lopputulokseen toiminut oikeustoimilain 36 §:n kohtuullistamissäännöksen sekä urheilun oikeusturvalautakunnan kohtuullistamista koskevan ratkaisukäytännön mukaisesti.

Liittohallitus katsoi, että seuraamuksen kohtuullistamisessa on ollut tässä tapauksessa perusteltua pyrkiä siihen, että seuraamukset olisivat paitsi rikkomuksen tehneen seuran kannalta oikeasuhtaisia myös muiden seurojen kannalta tasapuolisia ja johtaisivat kilpailullisesti oikeudenmukaiseen lopputulokseen. Liittohallituksen käsityksen mukaan seuraamuksen lieventäminen siten, että KTP-Basket määrättäisiin häviämään vain osa niistä otteluista, joissa se oli käyttänyt edustusoikeudetonta pelaajaa (vrt UOL 2/2012), olisi Korisliigan seurojen tasapuolisen kohtelun kannalta ongelmallista.

Lopuksi liittohallitus katsoi, että nyt kysymyksessä olevassa tapauksessa oikeasuhtaiseen, tasapuoliseen ja kilpailullisesti oikeudenmukaiseen seuraamukseen on parhaiten päästävissä lieventämällä KTP-Basketin rikkomuksenseuraamusta siten, että otteluiden urheilullisiin tuloksiin puuttumisen sijasta rikkomuksen tehnyttä KTP-Basketia rangaistaan rikkomuksesta kurinpitosäännöissä määrätyillä rangaistuksilla kuten sääntö- ja kurinpitoyksikkö on antamassaan päätöksessä määrännyt.

Edellä olevan perusteella liittohallitus päätti hylätä Katajan valituksen.

Koripalloliiton hallitus korostaa, että aiemmin tiedotetun kaltaisesti huippukoripallosarjoissa tullaan tekemään tarvittavat toimenpiteet vastaavien tapauksien eliminoimiseksi, Liittohallitus tulee esittämään toimenpiteet vajaan kuukauden päästä kokoontuvalle Koripalloliiton valtuustolle, joka hyväksyy Koripalloliiton kilpailusäännöt.

Korisliigan pudotuspeliohjelma julkaistaan mahdollisimman pian.