Viime kevään hopeamitalisti joensuulainen Kataja Basket on saanut pelimerkkinsä kasaan juuri oikeaan aikaan eli pudotuspelien kynnyksellä kevätkaudella. Sarjakakkoseksi komeetan lailla nousseen Katajan koetinkiveksi puolivälierissä astelee duunari-identiteetillä ja kovalla puolustuksella varustettu Namika Lahti.

Korisliigan viime kausien kestomenestyjä Katajan paletti meni uusiksi kevään 2014 finaalien jälkeen, kun hopeamitalistin avainpelaajista jäljelle jäivät enää kokeneet kehäketut Teemu Rannikko ja Petri Virtanen.

Katajaa povattiin kauden kynnyksellä pudotuspelien häntäsijoille tai jopa putoamistaisteluun. Joensuulaisten ammattilaisorganisaatio pisti kuitenkin epäilijöille hantiksi ja joukkue kohosi runkosarjan päätteeksi kakkoseksi KTP-Basketin perään.

– Meidän kausi on mennyt erittäin hyvin, jopa yli odotusten. Alkuun näytti, että meillä on kapea rinki, mutta nuoret pelaajat ovat kasvaneet ja vanhemmat olleet parempia kuin ennakkoon, kesällä Katajan uudeksi päävalmentajaksi nimetty Pekka Salminen kertoo Koripalloliiton haastattelussa.

– Meidän runkosarjasijoituksen lisäksi ihmiset ovat sanoneet, että vain häntäpäästä voi löytyä pistepörssin ykkönen, joten sekin on nyt tällä kaudella osoitettu vääräksi. Meillä on älykkäitä konkareita, joita nuoret pelaajat ovat nöyrästi kuunnelleet ja oppineet heiltä.

Salminen tiedostaa lahtelaisjoukkueen oleva vaikea vastustaja Katajalle.

– Lahdella on maksimissaan kuusi meidän kannalta inhottavaa puolustuspään pelaajaa, jotka ovat Ilkka Vuorta lukuun ottamatta isokokoisia. Heidän vahvuutensa on puolustus, mutta onneksi niitä pelaajia on vain kuusi, Salminen aloittaa.

– Tarkoitus on hyökkäyksessä vyöryttää, pitää vauhtia yllä ja rikkoa pallonliikkeen kautta Lahden puolustus. Lisäksi pyrimme antamaan meidän hyvien pelaajien vain olemaan hyviä. He ovat niin hyviä, että he pystyvät jo yksistään ratkaisemaan näitä pelejä.