EM-kotikisoihin valmistautuvan Suomen 20-vuotiaiden miesten maajoukkueen luottolaituri Joonas Tahvanainen, 20, upotti 19 pistettä kesän ensimmäisessä maaottelussa Valko-Venäjää vastaan. Tahvanaisen mukaan keskinäinen luottamus, erinomainen joukkuehenki ja yhtenäinen pelitapa ovat maajoukkueen vahvuuksia historiallisissa kotikisoissa.

Anton Mirolybovin valmentama 20-vuotiaiden miesten maajoukkue käynnisti kesänsä jyräämällä Valko-Venäjän kolmellatoista pisteellä.

Suomi taputteli ottelun nimiinsä käytännössä jo avausjaksolla juoksemalla runsaan viiden minuutin jakson pistein 20-0. Avausjakson purkauksensa aikana Suomi esitteli susipuolustusta ja -hyökkäystä tehokkaimmillaan ja antoi osviittaa siitä, mihin joukkue pystyy kaiken klikatessa.

– Oli tosi lupaava esitys, vaikka lopussa vähän päästettiinkin kaveri mukaan peliin. Sen verran olemme puolustuspelaamista treenanneet, ettei avausjakson ”runi” tullut yllätyksenä, arvioi ottelussa 19 pistettä heittänyt Helsingin NMKY:n kasvatti Tahvanainen Koripalloliiton tiedotteessa.

20-vuotiaiden miesten tämän kesän ikäluokka – 1996 ja 1997 syntyneet – on harjoitellut ja pelannut nykymuotoisen susipelitavan mukaan uransa ensimmäisistä alueleirityksistä alkaen. Maajoukkuelupaukset ovat kuluneen vuosikymmenen aikana kasvaneet tiiviisti yhteen ja Tahvanaisen mukaan ikäluokan potentiaalilla ei ole muuta rajaa kuin taivas.

– Viime kesän B-divisioonan mestaruus osoittaa, että kehitystä on tapahtunut joka suhteessa. On urheiluklisee sanoa, että uskon meidän pystyvän voittamaan jokaisen pelin otteluohjelmassamme, mutta minä todella uskon mahdollisuuksiimme.

Tänä vuonna 20-vuotiaiden miesten EM-kisakentille juokseva 1996 ja 1997 syntyneiden nuorten miesten ikäluokka on paremman sanan puutteessa moderni joukkue.

Erityisesti isolla osastolla ”perinteiset” isot miehet loistavat poissaolollaan, ja sen sijaan ryhmä on täynnä yli kaksimetrisiä nuoria varsoja, jotka heittävät kaukaa, viimeistelevät läheltä ja juoksevat kenttää – Tahvanainen yhtenä heistä.

– Me ollaan pienempi joukkue kuin suurin osa kisojen muista joukkueista, joten meillä pitää olla muita aseita. Me pelataan kovaa, nopeasti ja epäitsekkäästi. Pallo ja miehet liikkuvat ja joka jätkä osaa heittää.

Tahvanaisen mielestä joukkueen aseisiin kuuluu myös koheesio.

Sen lisäksi, että ikäluokka on harjoitellut tiiviisti yhdessä viimeiset kuusi kesää, joukkueen rotaatiopelaajista runsas viisikollinen on ammentanut koripallo-oppia yhdessä myös seurajoukkuekauden aikana HBA-Märskyssä.

– Ilman muuta siitä on hyötyä, että osa meistä harjoittelee ympärivuotisesti yhdessä. Asiat loksahtelevat paljon nopeammin paikoilleen maajoukkuekauden alussa, kun tunnetaan toisemme läpikotaisin.