Suomen nuorisomaajoukkueet voittivat kolme neljästä ottelusta Kisakalliossa sunnuntaina alkaneissa PM-kisoissa.

Suomen tyttömaajoukkueet murskasivat molemmat Norjan 54 pisteellä, kun 18-vuotiaat tytöt löylyttivät norjalaisia numeroin 33-87 (14-40) ja 16-vuotiaat tytöt 36-90 (13-39). 18-vuotiaat pojat taas pukivat työhaalarit toisella puoliajalla ja löivät Norjan 60-90 (40-49).

Suomen 18-vuotiaiden poikien hyökkäyspeli oli uomissaan aivan ottelun alkuminuuteista lähtien, mutta puolustuspeli joutui hakemaan vauhtia pukukopista, kun Norja pääsi tekemään ensimmäiseen puoliaikaan 40 pistettä.

– Ehkä kuvittelimme, että asiat tapahtuvat itsestään. Kun toisella puoliajalla pistimme työhaalarit päälle, niin saimme stoppeja ja pääsimme peliin paremmin sisälle, Suomen päävalmentaja Jyri Lohikoski kommentoi Koripalloliiton tiedotteessa.

Puoliajan jälkeen tapahtui se, mitä tältä ikäluokalta on totuttu näkemään eli uhrautuvaa ja intensiivistä puolustusta, joka johtaa avoimen kentän näyttäviin suorituksiin sekä monen peräkkäisen syötön kuvioihin, jotka päättyvät vääjäämättä vapaisiin heittoihin.

Kolmannella neljänneksellä Severi Kaukiainen (8/3/6 syöttöä) löysi mainiolla pelisilmällään kahdesti Hannes Pöllän (11/5) korin alta, mutta lopullisen niitin löi Ville Haapoja (9/3) kahdella peräkkäisellä kolmosellaan, jotka veivät Suomen 46-62-johtoon. Suomi ei enää tämän jälkeen katsonut taakseen, vaan kasvatti johtonsa loppusummeriin mennessä 30 pisteeseen.

– Silloin, kun pojat antavat pelin tulla heidän luokseen, niin tapahtuu mielettömän makeita asioita. Silloin pääsemme heittämään kolmosia ja tekemään komeita koreja.

Norjalla oli erityisesti vaikeuksia pysäyttää Suomen sentteri Pöllä, joka luo 210-senttisellä ja lihaksikkaalla habituksellaan tilaa heittäjille kaaren taakse. Kaukiainen oli taas pelinrakentajan paikalla Suomen pelin moottori. Suomen korkeimmat pistemäärät tekivät Edon Maxhuni (22/5/5) ja Vili Nyman (14/3/5).

Ottelutilastot

18-vuotiaat tytöt aloittivat pelin hurjalla intensiteetillä, joka näkyi huolimattoman pallonkäsittelyn lisäksi siinä, että Norja sai ensimmäisen pelitilanneheittonsa aikaan vasta kahden ja puolen minuutin jälkeen.

Lopussa kiitos kuitenkin seisoi, kun norjalaiset läkähtyivät Suomen puolustuksen edessä. Ensimmäinen puoliaika päättyi Suomen dominoivaan 20-0-juoksuun tilanteeseen 14-40. Norjalta ei löytynyt enää aseita pysäyttämään Suomea.

– Kokonaisuudessaan puolustus voitti tämän pelin. Jos vastustajalla on 45 menetystä, niin siellä päässä on tehty jotain oikein. Tuollaisen puolustuksen jälkeen on helppo juosta lay-uppeja, Suomen päävalmentaja Sami Toiviainen kommentoi.

Suomelta löytyi viljalti onnistujia: Helmi Tulonen (19/10) ja Sofia Rajala (12/12) hakivat yhteensä 19 hyökkäyslevypalloa sekä Leila Kaajasalo (13/1/3 riistoa) ja Lotta-Maj Lahtinen (10/1/3 syöttöä) pääsivät näyttämään korintekotaitojaan. Molempien päiden työmyyrinä kunnostautuivat Erika Kankfelt (3/4/4 riistoa) ja Nenna Lindström (17/0).

– Kankfelt ja Lindström tekivät hurjan määrän töitä molemmissa päissä kenttää, Toiviainen nosti hattua.

Ottelutilastot

16-vuotiaat tytöt tunnustelivat ensimmäisen neljänneksen, mutta toisella neljänneksellä Suomen puolustus tukahdutti Norjan vain 3 pisteeseen. Puoliajan jälkeen puolustuksen lisäksi Suomi löysi myös hyökkäyspelaamisensa ja ilotteli 90 pistettä 40 minuuttiin.

– Pelin sisällä oli positiivinen kehityskaari. Saimme onnistumisia laajalla rintamalla ja koko joukkueen voimin myönteinen startti tähän turnaukseen. Parannettavaa löytyy yksittäisten tilanteiden kovuudessa, mutta onneksi tytöt ovat osoittaneet sen, että he haluavat tehdä töitä, jotta pelaamisemme menee eteenpäin, Suomen päävalmentaja Mikko Asikainen kommentoi.

Suomelta viisi pelaajaa ylsi yli kaksinumeroisille pistelukemille: Elina Arike (15/9/3 syöttöä), Ebba Pekonen (11/3/5 riistoa), Jemina Vidgren (10/4/4 riistoa), Saga Ukkonen (10/0) ja Venla Viitanen (10/3). Päävalmentaja Asikaisen kehut keräsi Pekosen lisäksi Lotta Vehka-aho (8/2/3 syöttöä).

– He toivat molemmat penkiltä energiaa ja ennakkoluulottomuutta. He onnistuivat siinä teemassa, että jännitys ei voittanut tekemistä.

Ottelutilastot

Suomen 16-vuotiaat pojat taas roikkuivat Norjan kyljessä puoliaikaan asti, mutta toisella puoliajalla Norja keräsi aina viidestä pisteestä kymmeneen heiluneen johdon, jonka norjalaiset kykenivät pitämään loppusummeriin saakka. Norja vei pelin nimiinsä numeroin 80-76 (43-39).

– Tämä taso ei riitä. Meidän pitää parantaa jokaisella osa-alueella, Suomen päävalmentaja Miikka Sopanen kommentoi.

– Ennen kaikkea puolustamisessa emme päässeet niihin tavoitteisiin, mitä olemme antaneet. Norja pääsi tekemään liikaa aivan liian helppoja koreja.

Suomen kehnon puolustuksen ainoa valopilkku oli Erik Sajantila (6/4), joka oli lähimpänä valmennusjohdon vaatimustasoa. Kaksinumeroisille pistelukemille ylsivät Mustapha Amzil (13/9) ja Ville Tahvanainen (10/1).

 

Ottelutilastot