Suomen nuorisomaajoukkueet voittivat neljästi Viron Kisakalliossa pidettävissä Pohjoismaiden mestaruuskilpailuissa.

Suomen komeimpiin suorituksiin maanantaina kuuluivat mm. 18-vuotiaiden tyttöjen Helmi Tulosen uskomattomat 37 pistettä sekä 16-vuotiaiden poikien trilleri, joka ratkesi 15 sekuntia ennen loppua, kun Erik Sajantila pääsi nostamaan Suomen voittoon Janne Lehtorannan syötöstä.

18-vuotiaissa tytöissä Virolle ei jäänyt kahta sanottavaa, kun Suomi myllytti ensimmäisestä neljänneksestä loppusummeriin saakka tasaisesti eroa. Suomi nappasi toisen murskavoittonsa voittaen 100-48 (52-26).

– Olimme ehdottomasti parempia kuin eilen molemmissa päissä. Hyvä nähdä, että emme jääneet siihen ajatukseen, että kyseessä olisi helppo peli, vaan kehityimme, päävalmentaja Sami Toiviainen kertoi Koripalloliiton tiedotteessa.

Koko parketin ehdoton kuningatar oli Helmi Tulonen (37/5), joka upotti loistokkaalla tarkkuudella sekä läheltä että kaukaa. Tulonen upotti kakkosensa 8/9 ja kolmosensa 6/10, joista melkein jokainen lähti samoilta jalansijoilta, samasta kuviosta.

37 pisteellä Tulonen on nyt jaetulla 17. sijalla Kari Liimon kanssa Suomen maajoukkueiden yhden ottelun piste-ennätyksissä. Naisten puolella Tulosen pistesaalis on kaikkien aikojen neljänneksi korkein, kun edellä ovat vain Hilkka Hakola (41) sekä Lea Hakala (40 ja 38).

– Tässä suorituksessa pitää huomioida myös se, että millaisella peliajalla se syntyi, Toiviainen viittasi Tulosen vajaaseen 23 minuutin peliaikaan.

Tulosen lisäksi Lotta-Maj Lahtinen (12/5/3 syöttöä/3 riistoa) nosti pelinsä hänelle kuuluvan riman korkeudelle. Sofia Rajala (18/2) oli tuttuun tapaan röyhkeä korin alla.

16-vuotiaat pojat nostivat merkittävästi tasoaan synkkään sunnuntaihin verrattuna. Suomi raastoi, repi ja rouhi puolustuksessa, minkä myötä myös näkyi tulosta. Suomi vei selkeästi ensimmäisen puoliajan Viroa vastaan, mutta toisella puoliajalla heitot eivät uponneet samaan malliin. Viro kuroi Suomen 20 pisteen johdon tasaiseksi ja päätösneljänneksellä oli selvää, että peli ratkeaa aivan viimeisillä minuuteilla.

40 sekuntia ennen loppusummeria Lehtoranta (21/5) haki oman levypallonsa ja heitti Suomen pisteen taakse 61-62. Toisessa päässä Suomi aiheutti Virolle menetyksen ja pallo pelattiin jälleen Lehtorannan käsiin. Suomi toteutti suunnitellun pelin piiruntarkasti, kun Lehtoranta löysi Erik Sajantilan (7/12), joka nosti Suomen pisteen johtoon.

Virolle jäi vielä aikaa 15 sekuntia hakea voittoa, mutta Suomen puolustus kesti Viron yritykset. Suomi voitti ottelun 63-62 (42-24).

– Hatunnosto näille nuorille miehille. He osoittivat sitoutumista ja tekivät kovasti töitä pelien välissä heikon eilisen jälkeen. Tänään puolustuksemme näytti susipuolustukselta ja se oli voiton avain, päävalmentaja Miikka Sopanen kiitteli.

– Vielä emme kyenneet pelaamaan ehjää 40 minuuttia, hukkasimme edelleen pallon liian usein, mutta puolustus mahdollisti tämän voiton.

16-vuotiaissa tytöissä Suomi veti ensimmäisen puoliajan päätteeksi itensä 32-22-johtoon, mutta hiljalleen Viro kampesi aivan iholle. Suomalaiset heittivät kaiken harakoille läpi kolmannen neljänneksen, mutta viimeisen neljänneksen puolustus ratkaisi voiton.

Suomi piti Viron pisteettömänä päätösneljänneksen ensimmäiset kahdeksan minuuttia, mutta Suomen harmiksi oma ketsuppipullo odotti purkautumistaan. Lopulta Sara Bejedin (9/8) vapaaheitot, Elina Ariken (2/11) ”catch and go”, Saga Ukkosen (2/2) viimeistely riistosta ja Emma Törnblomin (6/9) post-liike neljänneksen päätöspuolella toivat Suomen 49-39-johtoon. Virolle ei löytynyt energiaa takaa-ajoon Suomen puolustuksen puristuksessa ja Suomi pääsi juhlimaan 51-44 (32-22) -voittoa.

– Kaikki kunnia vastustajalle. Heidän puolustuspelaaminen teki meidän korintekemisestä haastavaa. Viimeisen jakson puolustus oli ratkaisutekijä. Iloisimmat asiat pelissä olivat vapaaheittoyritysten määrä ja hieno levypallopelaaminen, päävalmentaja Mikko Asikainen kertoi.

Kokonaisuutenaan Suomi vei levypallotaistelun käsittämättömästi 71-39 ja haki peräti 36 hyökkäyslevypalloa. Ebba Pekonen (8 pistettä) oli Suomen paras levypallonainen 11 levypallolla. Pekosen lisäksi Törnblom taisteli läpi pelin mallikkaasti korin alla.

Suomen 18-vuotiaat pojat eivät olleen parhaimmillaan, mutta tästä huolimatta Suomi voitti Viron numeroin 78-61 (40-31). Oivan ensimmäisen neljänneksen jälkeen, Viro pääsi vielä 5 pisteen päähän ensimmäisellä puoliajalla. Tauon jälkeen Suomi kasvatti eron kaksinumeroiseksi ja päätösneljänneksellä parhaimmillaan kahtakymmentä pistettä hipovaksi.

– Vähän odottavainen tunnelma. Merkkejä on olemassa, että iso purskahdus on tulossa. Tietyt hyökkäyskombinaatiot, ajoittainen levypallopelaaminen ja yksittäiset suoritukset ovat A-luokkaa. Jokaista hyvää suoritusta kohden seuraa epäonnistuminen, päävalmentaja Jyri Lohikoski kommentoi.

Suomella oli koko pelin ajan mahdollisuudet repäistä ero Viron ulottumattomiin, mutta pyörä ei lähtenyt lopulta pyörimään alamäkeen. Suomelle kertyi menetyksiä 21 kappaletta, mutta hyökkäyslevypalloja Suomi vei peräti 19.

– Sellainen peli, että aloitimme hyvin, mutta emme kyenneet missään vaiheessa tappamaan sitä.

Suomen parhaimmistoon kuuluivat levypalloissa kunnostautuneet Hannes Pöllä (6/15), Teemu Knihtinen (6/9) ja Vili Nyman (19/5). Edon Maxhuni oli jälleen vauhdissa hyökkäyspäässä heittäen 18 pistettä ja jakaen 6 syöttöä.