Kisakallion PM-kisojen toiseksi viimeinen päivä oli Suomen nuorisomaajoukkueiden osalta mollivoittoinen, kun länsinaapuri Ruotsi oli parempi kolme kertaa neljästä. Ainoan voiton Ruotsista otti 18-vuotiaiden tyttöjen maajoukkue, joka varmisti samalla Pohjoismaiden mestaruuden.

18-vuotiaissa tytöissä Suomi säästi parhaansa päätösneljännekselle, kun Ruotsi pysyi vaarallisesti lähellä kolme neljännestä. Viimeiselle kymmenelle minuutille edettiin numeroissa 44-41.

Sofia Rajala (18/8) rouhi korin alla voimakkailla liikkeillään ja heittäytyi irtopalloihin, Leila Kaajasalo (18/4/3 syöttöä) upotti hyppyheittonsa sekä rikottuna että täysin vapaana, ja Lotta-Maj Lahtinen (13/3/6) vipelsi ympäri kenttää löytäen vapaat joukkuekaverinsa. Kolmikon lisäksi Elina Oravakangas (4/2) oli ”x-factor” vaihtopenkiltä nakuttaen tärkeän kolmosen.

Suomen intensiivinen puolustus pakotti samalla Ruotsin menetyksiin ja heikkoihin heitonvalintoihin. Ruotsi sai Suomen puristuksessa aikaan koko neljänneksellä vain 5 pistettä ja Suomi rullaili 67-46 (32-30) -voittoon.

– Pystyimme löytämään intensiteetin neljännelle jaksolle neljäntenä päivänä, Suomen päävalmentaja Sami Toiviainen iloitsi Koripalloliiton tiedotteessa.

– Puolustaminen oli koko pelin ok. Teimme pelin sisällä pieniä muutoksia palloskriinipuolustamiseen Ruotsin takapelaaja Klara Lundquistin kanssa, jotta hän ei pääsisi omalle mukavuusalueelleen.

– EM-kisoja ajatellen oli hieno nähdä, että pelaajat pystyivät reagoimaan muutokseen puolustuksessa pelin sisällä.

Suomen hahmo ottelussa oli kapteeni Kaajasalo, joka otti johtajuudellaan koko susilauman reppuselkäänsä. Ruotsin ykkönen oli sentteri Emilia Stocklassa, joka upotti 14 pistettä, nappasi 9 levypalloa ja torjui neljästi.

Ottelutilastot

16-vuotiaissa pojissa ratkaisu meni viimeisille minuuteille, kun Robin Åvist (9/2) pääsi viimeistelemään Mustapha Amzilin (2/9) syötöstä Suomen kolmen pisteen päähän 60-63 reilut kaksi minuuttia ennen loppua. Kumpikin joukkueista kivitti heittonsa kaksi minuuttia, kunnes Ruotsin Oliver Gehrke (13/9) heitti kahdella vapaaheitollaan tilanteeksi 60-65.

Suomi sai vielä toivon kipinän Janne Lehtorannan (11/4/3 syöttöä) kahdella vapaaheitolla, mutta toisessa päässä Ruotsi nakutti sisään omansa. Lopputulokseksi kirjattiin 62-67 (27-28).

Suomen murheenkryyniksi nousi juuri pelin ratkaissut vapaaheittotyöskentely: Suomi heitti vapaaheittonsa surkeasti 9/23, kun taas Ruotsi nakutti omansa 21/28.

– Yhden tai kahden pallonhallinnan peleissä tämä on ratkaiseva ero. Toinen ratkaiseva on se, että Ruotsi pääsi ottamaan liikaa hyökkäyslevypalloja, päävalmentaja Miikka Sopanen aloitti.

– Pystyimme toteuttamaan peli-ideologiaamme ja olimme asenteellisesti hyvin mukana, mutta se viimeinen loppusilaus uupui.

Suomelta kaksinumeroisille pistelukemille Lehtorannan lisäksi ylsivät Erik Sajantila (17/3) ja Ville Tahvanainen (12/7). Ruotsilta onnistuivat Gehrken lisäksi Simon Akena (10/5) ja Melwin Pantzar (2/14).

Ottelutilastot

16-vuotiailla tytöillä oli vähäkorinen ottelu Ruotsia vastaan. Suomen puolustus itsessään piti pintansa, mutta Ruotsin 27 hyökkäyslevypalloa ja maltin puuttuminen hyökkäyspäässä käänsivät tiukan väännön ruotsalaisille 43-49 (20-24).

– Pelaajien taistelu ja työmoraali ansaitsevat kiitoksen. Saimme tarpeeksi stoppeja ottelun voittamiseen, mutta levypallopeli ratkaisi noin pienikorisen pelin Ruotsin hyväksi, Suomen päävalmentaja Mikko Asikainen kommentoi.

– Kasvuprosessi käsittää erilaisia vaiheita. Tämä on oppimisen mahdollisuus ja sitä kautta pääsemme eteenpäin.

Suomen korkeimmat pistemäärät heittivät Elina Arike (9/5) ja Sara Bejedi (8/4). Ruotsilta erottuivat Patricia Elias (12/4/4 syöttöä) ja Klara Åström (10/10/4 riistoa).

Ottelutilastot

Suomen 18-vuotiaat pojat pysyivät puoliaikaan saakka ruotsalaisten kyydissä, kunnes Ruotsi karkasi ulottumattomiin. Puoliajan jälkeen Suomen 29 menetystä ja surkea osumatarkkuus (2p 14/36, 3p 5/24, 1p 13/24) joka puolelta kenttää kostautuivat ja Ruotsi pääsi juhlimaan 56-71 (32-35).

– Kaikki kunnia sinne, minne se kuuluukin, eli ruotsalaisille. Ruotsi pelasi hienon pelin. He olivat valmistautuneita ja onnistuivat niissä asioissa, joita he tavoittelivat, Suomen päävalmentaja Jyri Lohikoski aloitti.

– Meidän täytyy vain harjoitella, harjoitella ja harjoitella. Ottaa opiksi, korjata tehdyt virheet ja tulla paremmaksi. Pahin virhe tässä kohtaa olisi luovuttaa tai keksiä tekosyitä.

Suomesta parhaiten kaikkensa antoi Robert Bärlund, joka heitti 4 pistettä ja keräsi 7 levypalloa. Suomen korkeimmat pistemäärät heittivät Hannes Pöllä (10/11) ja Vili Nyman (14/3).

Ottelutilastot