20-vuotiaiden miesten EM-kisojen mitalipelinelikko on selvillä. Turkki jatkoi tappiotonta turnaustaan juoksemalla nopean alun turvin karkuun Italialta, Suomen neljännesvälierässä kellistänyt Liettua puolusti Tshekin nurin, Saksa nousi takaa-ajoasemasta ohi Ukrainan ja Sudenpentujen alkulohkossa kaatama Espanja väsytti iltaottelussa Latvian.

Liettua otti puolivälieränsä Tshekkiä vastaan haltuun heti kolmannen jakson alkajaisiksi. Liettua painosti Tshekin pallonmenetyksiin ja juoksi vastahyökkäyksistä eron lähemmäs kymmentä pistettä.

Sitkeä Tshekki pyristeli vastaan, kunnes levypallopeliä hallinneen Regimantas Miniotasin (3/14) kolmonen ratkaisi ottelun ja Liettua eteni välieriin luvuin 79-69 (32-29). Viisi liettualaispelaajaa kirjautti kaksinumeroiset pistelukemat.

Kurinalainen ja isojen pelaajiensa vahvuuksia hyödyntänyt Turkki pyöritteli suoraviivaisilla pick and roll -peleillään Italian 26-9-takaa-ajoasemaan jo avausneljänneksen loppuun mennessä. Levypalloja hallinnut Turkki keskittyi ottelun lopussa pelin jäädyttämiseen ja vei voiton 83-72 (44-27). Ottelun hahmona hääri Ege Arar (24/5).

Hurjalla sykkeellä puolustanut Ukraina tylsytti Saksan parhaan hyökkäyspään terän ja nautiskeli Sviatoslav Mykhailiukin alley oop -donkin ja parin onnistuneen kolmosen saattelemana kolmannella jaksolla kymmenen pisteen johtoon. Saksa otti kuitenkin pelin jälleen rutiinilla hallintaansa, pakotti Ukrainan perättäisiin pallonmenetyksiin ja kuittasi välieräpaikan 64-52 (22-28). Saksan ylivoimainen tehopakkaus oli Andreas Obst (28/3).

Jäähallin iltaottelussa Latvia yritti Rihards Lomaszin kaukoheittopelillä pysytellä mukana Espanjan komeasti soljuneessa joukkuehyökkäyksessä, mutta turhaan. Alkulohkon kompuroinneistaan sisuuntunut Espanja kasvatti eroa tasaisesti 35 minuuttia, kunnes taputteli välieräpaikkansa pistein 79-70 (46-39) viisi kolmosta pussittaneen Francisco Alonson (26/4/3 syöttöä) hääriessä päämiehenä.

Serbia, Slovenia, Israel ja Ruotsi varmistivat A-divisioonapaikkansa

EM-kisojen alempi loppusarja käynnistyi Pasilan Urheiluhallissa. Kisojen loppusuoran alkaessa Serbia, Slovenia, Israel ja Ruotsi varmistivat paikkansa Euroopan A-divisioonassa myös vuodeksi 2017.

Ranska piti korinaluspuolustuksellaan ja atleettisuudellaan Serbiaa pinteessä pelin ensimmäisen puoliskon, kunnes hallitseva mestari sisuuntui. Serbia alkoi nakella kaukoheittojaan ja purkaa Ranskan joukkuepuolustusta vahvalla pallonliikkeellään. Serbia juoksi lopulta 65-88 (40-43) -voittoon. Yhdeksän serbialaispelaajaa tyylitteli 6-14 pistettä.

Suomen ja Slovenian välinen ottelu repesi jo avausneljänneksellä slovenialaisten hyväksi, kun raskaalla jalalla pelannut Suomi kivitti heiton toisensa jälkeen ja jäi täysin alakynteen levypallopelissä. Slovenia jyräsi Sudenpennut murskapistein 47-81 (20-44) Vlatko Cancar (18/11) tehomiehenään.

Israelin ja Belgian ottelussa leikittiin kissaa ja hiirtä, kun Belgia onnistui nousemaan peliin kerta toisensa jälkeen Israelin otettua ensiksi kaulaa. Ottelu alkoi kuitenkin ratketa Israelille runsaat kaksi minuuttia ennen loppua, kun Israel onnistui perättäisissä kolmosissaan. Israel kuittasi Belgian kovista loppuhetkien kolmosista huolimatta 93-89 (38-32) voiton. Israelin sentteri David Koperberg (28/7) oli joukkueensa tukipylväs.

Turnauksen heittopussi Unkari jäi jälleen tehottomaksi, kun Ruotsi sai vauhtipelinsä käyntiin. Ruotsi hurjasteli ottelun avauspuoliskolla 21-39-johtoon Sheriff Drammeh (11/9/8 syöttöä) vauhtiveikkonaan. Vaikka Ruotsin hyökkäyspelaaminen jähmettyi pelin jälkipuoliskolla, Ruotsi kuittasi kuitenkin voiton luvuin 43-62 (21-39).