Suomen 16-vuotiaiden poikien maajoukkue voitti jännittävässä ottelussa Belgian vuotuisen Delfin Basket -koripalloturnauksen avajaistapahtumassa Hakametsän Jäähallissa 64-61 (40-31). Suomen 18-vuotiaat tytöt taas voittivat selvin luvuin B-divisioonan EM-kisoissa Sarajevossa Tanskan 79-41 (37-21).

Suomen 16-vuotiaat pojat saivat nihkeän alun jälkeen pelinsä rullaamaan toisella neljänneksellä, kun Mikael Jantunen otti joukkueensa reppuselkäänsä skoraten 16 pistettä ensimmäiseen puoliaikaan. Suomi johti peliä parhaimmillaan 15 pistettä kolmannella neljänneksellä.

Belgia äityi takaa-ajoon viimeisen vartin aikana yltäen ensin tasoihin 57-57 ja hetkeä myöhemmin pisteen johtoon 58-59, kun peliaikaa oli jäljellä enää vajaa viisi minuuttia. Suomi sai kuitenkin tarvittavat stopit ja onnistui viimeistelemään pelin vapaaheittoviivalta – huonosta osumatarkkuudesta (12/28) huolimatta.

– Emme päässeet kuin ajoittain meidän hyvälle tasolla, vaikka pelissä oli aihioita parempaankin. Teimme puolustuksessa runsaasti henkilökohtaisia virheitä. Hyökkäyksessä pystymme olemaan paljon parempia, päävalmentaja Miikka Sopanen aloitti Koripalloliiton tiedotteessa.

– Oleellista on, että lopulta turvauduimme meidän perusasioihin, kun oli vaikeata ja Belgia pääsi rinnalle. Sitä kautta ansaitsimme tämän voiton.

Suomen etevin oli Jantunen (19/5), jolle ei löytynyt Belgialta pysäyttäjää. Pistetehtailussa Jantusta säestivät Janne Lehtoranta (11/4) ja Erik Sajantila (8/8/4 syöttöä/4 riistoa).

Ottelutilastot

Suomen 18-vuotiaiden tyttöjen peli kangerteli vielä ensimmäisen vartin ajan Tanskaa vastaan, mutta Helmi Tulosen kaksi peräkkäistä kolmosta veivät Suomen 25-21-johtoon. Tämän jälkeen peli kääntyi suvereenisti suomalaisille, jotka puolustivat Tanskan vain 7 pisteeseen sekä toisella että kolmannella neljänneksellä.

– Ensimmäinen vartti oli takkuamista. Teimme asioita hyökkäyspäässä aivan liian hitaalla tempolla, Suomen päävalmentaja Sami Toiviainen aloitti.

– Tulonen näytti kolmosten lisäksi esimerkkiä puolustuksessa ja se tarttui muihin. Peli kääntyi täysin meille, eikä missään vaiheessa enää ollut epäselvää, että kumpi vie voiton.

Tulosen (19/1) lisäksi onnistuivat Sofia Rajala (13/2) ja Erika Kankfelt (11/1), mutta Suomen ykköspelaaja oli silti Emma Tuominen (10/9/4 syöttöä), joka erottui pelirohkeudellaan.

Ottelutilastot