Salon Vilppaan koripallomiehistä lähtee kauteen 2016-2017 uudella ilmeellä. Joonas Iisalo korvaa Mikko Tupamäen päävalmentajana ja pelaajapuolella uusia kasvoja on ryhmässä enemmän kuin koskaan.

Vilpas on jo täyttä häkää valmistautumassa kohti kautta ja joukkueharjoitukset ovat täydessä käynnissä. Iisalon mukaan kaikki on mennyt suunnitelmien mukaan.

– Yhdessä harjoittelu aloitettiin toukokuun loppupuolella. Pidettiin toukokuussa, kesäkuussa ja heinäkuussa parin päivän mini-campeja melkein viikoittain niiden suomalaisten pelaajien kanssa, jotka eivät olleet mukana junnumaajoukkueissa. Sen lisäksi jätkät ovat tehneet henkilökohtaisia juttuja minun, Tonin ja Villen kanssa. Kuten yleensäkin kesällä ollaan keskitytty henkilökohtaisten taitojen ja fyysisten ominaisuuksien parantamiseen. Osa pelaajista on myös kuntouttanut viime kaudelta saamiaan vammoja. Terveystilanne on nyt melko hyvä. Pari jätkää kuntouttaa vielä viime kauden vammoja, mutta hekin ovat edenneet hyvin ja luultavimmin nähdään kaikki rosterissa, kun kausi alkaa, Iisalo valottaa Vilppaan sivuilla.

Iisalon mukaan joukkue tulee pelaamaan ennen kauden alkua kuusi harjoitusottelua.

– Tulemme pelaamaan kuusi preseason peliä ennen Korisliigan alkua. Ensimmäinen peli on 9. syyskuuta Karkkilassa mestari-Kouvoja vastaan. Seuraavana viikonloppuna (16.-17.9) mennään Tallinnaan pelaamaan kaksi ottelua virolaisia jengejä vastaan. Ensimmäisen kerran joukkue nähdään Salohallissa Hanhivaara-turnauksessa 24. ja 25. päivä. Vilppaan lisäksi mukana ovat BC Nokia, Korihait sekä vahvasti vilpaslaistunut KTP. Viimeinen peli pelataan sitten luultavimmin 30. syyskuuta, mutta sen järjestelyt ovat vielä vähän kesken. Preseason otteluohjelma näyttää siis just sellaiselta kuin halusinkin.

Vilpas on kiinnittänyt riveihinsä neljä ulkomaalaisvahvistusta, kun joukkueessa ensi kaudella pelaavat Saah Nimley, Tiel Daniels, Desmond Williams sekä Al’lonzo Coleman.

– Tietenkin olisi ollut hieno saada jatkuvuutta viime kauden vahvistuksista, mutta tällä kertaa se ei ollut mahdollista. Toukokuun alusta lähtien on pyöritelty Anteron ja Tonin kanssa päivät pitkät videoita ja pelaajia tietokoneen ruudulla. Uskon, että löysimme mielenkiintoisia pelaajia jengiin. Ainahan se on jännää valita pelaajia, joiden ei ole nähnyt livenä treenaavan tai pelaavan. Katsotaan pari-kolme peliä, tutkitaan tilastoja ja historiaa, lähetellään viestejä valmentajille ja agenteille sekä jutellaan pelaajien kanssa puhelimessa. Ei sitä etukäteen voi sanoa varmasti, kuka täällä pärjää tai ei. Viime kaudella ei tainnut yksikään joukkue mennä koko kautta niillä vahvistuksilla, jotka aloittivat pre-seasonilla. Se vaan kertoo siitä, kuinka vaikea Suomeen on löytää sopivia vahvistuksia. Korisliigan kotimaisten pelaajien taso on selkeästi kovempi kuin mitä meidän palkkataso on.

– Tarkoitus oli aluksi etsiä vitonen, laituri sekä pointti. Sitten kun tiedettiin, että Juho lähtee takaisin Argentiinaan, niin joukkue kaipasi vielä yhtä isoa, joka pystyisi pelaamaan molempia isojen pelipaikkoja eli isoa laitahyökkääjää ja vitosta. Käytännössä otimme jenkit samoille pelipaikoille kuin viime kaudella. Pelaajat ovat tosin kovin erilaisia – niin pelinsä kuin taustansa puolesta. Uskon, että tämä nelikko omaa huiman potentiaalin ja halun todistaa, että he kuuluvat tälle tasolle. Vaikutelma heistä on hyvä.

Iisalo toivoo, että joukkueesta löytyy persoonia täyttämään Juho Nenosen jättämän aukon.

– Kuten tiedämme, Juhon persoonaa on vaikea kenenkään Suomessa korvata. Niin arvokas hän on kentällä ja sen ulkopuolella. Viime kaudella hän oli sarjan parhaimpia kotimaisia pelaajia. Jokainen joukkue on kuitenkin omanlaisensa. Se ottaa aina aikansa, että jokainen löytää roolinsa ja paikkansa joukkueessa. Uskon, että Matias Ojala ja Mike Pounds tuovat kokeneempina kotimaisina pelaajina paljon esimerkkiä muille. Matias antaa enemmän oman esimerkin ja toiminnan näyttää mallia. Mike taas osaa olla tarpeen tullen hyvinkin vokaalinen. Myös vaikutelma Saahista on pointtina sellainen, että hän puhuu paljon, treenaa enemmän kuin muut ja osaa johtaa jengiä. Al’lonzo taas on kokeneempi ammattilainen ja hän tuo varmasti oman panoksensa. Eiköhän heistä löydetä riittävästi johtajuutta, Iisalo toteaa.

Iisalon haastattelu kokonaisuudessaan Vilppaan kotisivuilla.