Susijengi-komentaja Henrik Dettmann rikkoi 250 valmennetun Suomen miesten A-maaottelun haamurajan Ulmin turnauksessa toissa viikolla. Kun mukaan lasketaan 112 valmennettua ottelua Saksan maajoukkueessa, on Dettmannilla takanaan maaottelu vuoden lähes jokaiselle päivälle. Tästä huolimatta Dettmann, 58, näkee itsensä yhä edelleen uuden oppijana.

Maalaisjärjellä voisi kuvitella, että jo sadan valmennetun A-maaottelun kohdalla kulkee haamuraja, jossa valmentajalla olisi lupa kuvailla itseään kokeneeksi ammattilaiseksi, jolla on riittävästi meriittejä puhua totuuksia valmentamastaan lajista.

Dettmannin mukaan tämä pitää paikkansa – ja samalla ei.

– Ehkä tässä vaiheessa on lupa sanoa, että on jo jonkin verran ehtinyt nähdä ja kokea, tulee Dettmann vastaan.

– Vuosien ja otteluiden karttuessa kuka tahansa valmentaja tulee kuitenkin huomaamaan, että mitä enemmän näkee, sitä vähemmän osaa. Opittavaa on loputtomasti, eikä yksikään ihminen pysty elinikänsä aikana omaksumaan kaikkea.

Vaikka opeteltavien asioiden määrä on loputon, aika luo perspektiiviä. Karkeat suuntaviivat hahmottuvat selkeämmiksi, iso kuva kirkastuu.

– Moni asia ehtii kehittyä 364 ottelun aikana, jos pitää silmänsä auki. Näkemys itse pelistä ja sen kehityssuunnista konkretisoituu. Samoin vahvistuvat käsitykset siitä, mitkä asiat ovat oleellisia esimerkiksi joukkueharjoittelun tai otteluihin valmistautumisen suhteen, Dettmann muistuttaa.