Leppävaaran Pyrintö teki sunnuntaina koripalloilun historiaa, kun 90-vuotias Maj Forsman-Vakio pelasi naisten eteläisen alueen 3. divisioonan ottelussa. Forsman-Vakiosta tuli kaikkien aikojen iäkkäin koripallon sarjaotteluun osallistunut naispelaaja.

Forsman-Vakio pelasi LePyn Black Horse –joukkueen paidassa PaKua vastaan ja ottelu päättyi LePyn voittoon lukemin 62-48.

Forsman-Vakio myönsi jännittäneensä ottelua ja omaa osaamistaan.

– Ovathan kaikki pelaajat noin 60 vuotta nuorempia, Forsman-Vakio heitti Koripalloliiton tiedotteen mukaan.

Forsman-Vakio pelasi ottelun avauskokoonpanossa ja heitti ensimmäisellä jaksolla kaksi pistettä. Kuntonsa puolesta Forsman-Vakio olisi voinut pelata enemmänkin kuin yhden jakson, mutta seuraavat kolme jaksoa menivät median haastatellessa maailmanennätysnaista.

Urheilullinen Forsman-Vakio harrastaa koripalloa edelleen kerran viikossa LePy Ladies –joukkueessa, jossa pelaajien keski-ikä on 75 vuotta. Joukkue perustettiin 45 vuotta sitten, ja Forsman-Vakio on ollut mukana joukkueessa sen perustamisesta lähtien.

Hyvän kuntonsa salaisuudeksi Forsman-Vakio paljastaa liikunnan. Koripallon lisäksi Forsman-Vakion harrastuksiin on kuulunut naisvoimistelu ja hän on kiertänyt kisoissa ympäri Eurooppaa.

– Kun lääkärille kertoo kysyttäessä harrastuksia, että pelaa koripalloa, niin lääkäri on saman tien lähettämässä psykiatriselle. Pojatkin sanoo, että mutsi lopeta jo. Lapset pitävät mua ihan pöhkönä, kun en ymmärrä olla paikallani. Siihen en kuitenkaan suostu, onhan tämä niin älyttömän kivaa, Forsman-Vakio hehkuttaa.

– Ihmiset eivät ymmärrä tätä joukkueurheilun sosiaalista puolta ollenkaan. Olemme syöneet joulupuuroa 37 vuotta meillä. Käymme teattereissa ja konserteissa, joskus matkoillakin. Taas olemme menossa Albergaan teatteriin. Monet vanhat ihmiset jäykistyvät paikallensa. Kun on tämmöinen porukka, niin ei kerkeä potea masennusta, kun aina pitää mennä vaan. Tämä on parasta henkistä hoitoa, Forsman-Vakio kertoo.

Maailmanennätysottelua Lintumetsän kouluun saapui seuraamaan runsas yleisö, ja Forsman-Vakio juoksi kentälle junioreiden muodostaman kunniakujan läpi aplodien saattelemana.