Arizona Wildcatsia Yhdysvaltain yliopistoliiga NCAA:ssa valmentava Sean Miller, 48, asteli torstai-iltana estradille joukkueensa lehdistötiloissa ilmoittaakseen Lauri Markkasen lähtevän ehdolle NBA:n varaustilaisuuteen.

Liikuttunut Miller suitsutti suomalaislupausta maasta taivaisiin saatellessaan hänet matkalle kohti NBA:ta.

– En tiedä, olenko koskaan valmentanut pelaajaa, joka olisi antanut enemmän itsestään tai välittänyt enemmän Arizonan yliopistosta, joukkuetovereistaan, joukkueestamme ja ohjelmastamme kuin tämä kaveri tässä. Hän pelasi kaikki 37 ottelua ja oli poissa vain yhdestä harjoituksesta – senkin valmennusjohdon päätöksestä. Hänen kautensa puhuu omasta puolestaan, pyöritteli Miller päätään heti lehdistötilaisuuden alkajaisiksi Koripalloliiton tiedotteen mukaan.

Markkanen johdatti ensimmäisellä NCAA-kaudellaan Arizonan Pac-12-konferenssin mestaruuteen sekä NCAA:n valtakunnallisen lopputurnauksen kuudentoista parhaan joukkoon sekä piikkasi historiantauluihin yhden Arizonan joukkueen historian kaikkien aikojen parhaista tulokaskausista. Miller ei epäröinyt asettaessaan Markkasen tulokaskautta historialliseen perspektiiviin.

– Kun laitamme vertailuun kaikkien tulokaskauden pelaajien tilastot, Lauri on toisella sijalla pisteissä, kolmas levypalloissa, kolmas onnistuneissa kolmen pisteen heitoissa ja kuudes onnistuneissa vapaaheitoissa. Hänet nimettiin All America -kolmostähdistöön sekä Pac-12:n tähdistöjoukkueeseen, luetteli Miller.

– Ja kenties kaikkein paras puoli hänessä on, että hän keskittyy sataprosenttisesti joukkueeseensa. Hän ottaa yhden tehtävän kerrallaan, on kyseessä sitten ottelu tai harjoitukset, ja on arvosanojen valossa yksi koulumme parhaista opiskelijoista. Lauri antoi meille paitsi lahjansa, myös sydämensä ja koko sielunsa.

“Hänellä on työkalut tehdä itsestään poikkeuksellinen pelaaja”

Valinnallaan lähteä heti ensimmäisen yliopistokautensa jälkeen tavoittelemaan paikkaa NBA:ssa Markkanen on osa valtavirtaa. NBA:n kesän 2017 varaustilaisuuden kärkisijoille uumoillut pelaajat ovat käytännössä kaikki ensimmäisen yliopistovuoden pelaajia, jonka lisäksi kaikki NBA:n varaustilaisuuden ykkösvaraukset tällä vuosikymmenellä pelasivat vain yhden kauden yliopistossa.

Niinpä varaustilaisuuteen ilmoittautuminen oli looginen valinta myös Markkaselle, jota on useimmilla draftisivustoilla uumoiltu varattavaksi kymmenen ensimmäisen pelaajan joukossa.

– Laurilla on monta ominaisuutta, jotka puuttuvat muilta. Jo 203- tai 205-senttiset hänen taitotasollaan varustetut pelaajat ovat harvinaisia, ja heistä poiketen hän on 213-senttinen, Miller naurahtaa.

– Hänen heittotaitonsa ja kykynsä pistää palloa lattiaan ovat aivan poikkeuksellisia hänen kokoiselleen pelaajalle. Kaiken lisäksi hän on tehnyt yliopistovuotensa aikana valtavan loikan monilla pelin osa-alueilla, kuten levypallopelissään. Hänellä on kaikki työkalut tehdä itsestään poikkeuksellinen pelaaja myös seuraavalla tasolla.

Lähtöilmoituksen hetkellä Miller kiitteli niin valmennusjohtoaan, Markkasen perhettä kuin Markkasen suomalaisvalmentajia poikkeuksellisen hyvästä yhteistyöstä.

– Lauri otti valmennuksestamme irti kaiken, mitä siitä oli saatavilla. Olen onnellinen siitä, että hän on nyt osa Arizonan koripalloperheen historiaa ja uskon hänen saavuttavan hienoja asioita myös jatkossa. Me Arizonassa olemme sataprosenttisesti hänen päätöksensä takana ja uskomme sen olleen oikea.

”Fanimme tulevat olemaan ylpeitä hänestä”

Toivotettuaan suojatilleen hyvää matkaa kohti NBA-kenttiä Miller käänsi katseensa menneisyyteen ja rekrytointiprosessiin.

– Näimme Laurin pelaavan perättäisissä nuorten EM-turnauksissa 2015 ja 2016. Jokainen nuorten EM-kisoja katsonut voi sanoa, että taitotaso ja valmennus sillä tasolla ovat eliittitasoa. Kun huomasimme hänen tekevän pisteitä ja repivän levypalloja ketä tahansa vastaan, se vaikutti meihin suuresti, Miller muisteli.

– Tällä hetkellä hänen kotimaassaan on lukemattomia ihmisiä, jotka ovat hyvin ylpeitä hänestä ja katsovat odottavaisin mielin, mitä tulevaisuus hänelle tuo. Hänen rakkautensa lajia kohtaan, hänen työetiikkansa ja tapa, jolla hän kantaa itseään ovat poikkeuksellisia.

Miller käytti myös tilaisuuden hyväkseen sitoakseen Markkasen osaksi Arizonan yliopiston koripalloperinteitä.

– Samalla tavalla kuin Arizonan fanit ovat saaneet kannustaa vaikkapa Steve Kerriä tai Aaron Gordonia heidän uriensa aikana, he tulevat samalla tavalla kannustamaan Lauri Markkasta hänen NBA-urallaan. Fanimme tulevat olemaan ylpeitä hänestä.