Susijengin nuoren kaartin suurlupaus Lauri Markkasen, 20, on viimeisen puolentoista kuukauden ajan valmistautunut kesän 2017 NBA:n varaustilaisuuteen ja antanut samalla näyttöjä NBA-joukkueille. 213-senttisen HoNsUn kasvatin pitkä odotus huipentuu torstaina Brooklynin Barclays Centerissä. Markkasesta odotetaan ensimmäistä suomalaista ”Lottery Pickia” eli NBA:n varaustilaisuuden ensimmäisen 14 joukossa varattua pelaajaa kautta aikain.

Suomalaisessa koripallohistoriassa Markkanen on ylivoimaisesti vahvimmista lähtökohdista NBA:n varaustilaisuuteen lähtevä pelaaja. Sensaatiomaisen kauden Yhdysvaltain parhaimpiin yliopistojoukkueisiin kuuluvassa Arizonassa pelannut Markkanen on saanut osakseen suitsutusta jopa Yhdysvaltain parhaiten heittävänä isona pelaajana.

Asiantuntijapiireissä Markkasta on kehuttu erityisesti hänen liikkuvuutensa ja heittotaitonsa yhdistelmästä, joka on isolle pelaajalle poikkeuksellinen. The Ringer -sivuston toukokuisessa pelaajaesittelyssä Markkasen ainoaksi jääneen yliopistokauden heittomäärät ja -tarkkuudet nostettiin keskiöön osoittamalla, kuinka hän on peitonnut yliopistotilastojensa perusteella muut NBA:ssa pelin levittämiseen erikoistuneet isot pelaajat aina Clevelandin Kevin Lovesta Bostonin Kelly Olynykiin.

NBA:n varaustilaisuuden seurantaan erikoistuneet verkkosivustot kuten Draftexpress.com ja NBADraft.net ovat järjestäen arvioineet Markkasen tulevan varatuksi ns. ”Lottery pickina”, eli ensimmäisen neljäntoista pelaajan joukossa. Tähän viittaa myös tieto, jonka mukaan Markkanen on saanut kutsun NBA:n varaustilaisuuden ”Green roomiin”, eli kärkipäässä varattaville pelaajille osoitettuun tilaan Barclays Centerissä.

Tähän asti korkeimmalla varausnumerolla NBA:han varattu suomalaispelaaja on Petteri Koponen, jonka Philadelphia 76ers varasi kesän 2007 varaustilaisuuden 30. varauksena. Edellinen NBA:han varattu suomalainen on Erik Murphy, jonka Chicago Bulls varasi kesän 2013 NBA:n varaustilaisuuden 49. varauksena.

Markkasen valmistautumista NBA:n varaustilaisuuteen on voitu seurata viimeisen kuukauden ajan YouTubessa esitetyssä ”Road To The Draft”-videosarjassa, jossa Markkanen muun muassa esittelee koripallokenkäkokoelmaansa, osallistuu NBA:n varaustilaisuuden Lottery-arvontaan, vierailee Suomen suurlähetystössä Washingtonissa sekä hioo koristaitojaan ja kehittää fysiikkaansa.

Yksi kaikkien aikojen parhaista varaustilaisuuksista?

Markkanen on mahdollisesti ainutlaatuisessa seurassa, sillä kesän 2017 NBA:n varausvuosiluokkaa on pidetty syvimpänä ja potentiaalisimpana vuosikausiin. Vuosiluokkaa on verrattu jopa legendaarisiin vuosien 1984 (Michael Jordan, Hakeem Olajuwon, Charles Barkley), 1996 (Kobe Bryant, Allen Iverson, Steve Nash) ja 2003 (LeBron James, Dwyane Wade, Carmelo Anthony) vastaaviin.

Varaustilaisuus aloittaa myös perinteisesti NBA:n kesän pelaajamarkkinat. Siirtokausi sai jo lähtölaukauksensa, kun Boston Celtics ja Philadelphia 76ers vaihtoivat pelaajavarauksiaan päittäin. Nuori ja potentiaalinen Philadelphia sai näin NBA:n varaustilaisuuden kärkivarauksen ja hankkinee äärimmäisen suurella todennäköisyydellä pelinrakentaja Markelle Fultzin.

Fultzin vanavedessä varaustilaisuuden kärkisijoilla NBA:han ovat lähdössä pelinrakentaja Lonzo Ball sekä laiturit Jayson Tatum ja Josh Jackson. Markkasen lisäksi korkeimmalle arvioitu eurooppalaispelaaja on ranskalainen pelinrakentaja Frank Ntilikina, joka pelaa paraikaa Susijengin apuvalmentaja Lassi Tuovin alaisuudessa SIG Strasbourgissa.

NBA:n kesän 2017 varaustilaisuutta voi seurata streamina Nelosen Ruutu.fi-palvelussa perjantaina 23. kesäkuuta klo 02:00 aamuyöstä alkaen Suomen aikaa.

Jyväskylästä NCAA:n kautta tähtikandidaatiksi

Suomen maajoukkueen sentterilegenda Pekka Markkasen poika Lauri Markkanen edusti jyväskyläläistä HoNsUa B- ja A-poikien SM-sarjoissa kausilla 2012-14. Keväällä 2013 Markkanen palkittiin B-poikien SM-sarjan vuoden pelaajana.

Vietettyään lapsuus- ja nuoruusvuotensa Jyväskylässä Markkanen siirtyi Helsingin Mäkelänrinteen urheilulukioon ja Antti Koskelaisen, Hanno Möttölän ja Jussi Hirvosen valmentamaan HBA-Märskyyn, missä hän pelasi Divari B:ta kaudella 2014-15 ja Divari A:ta kaudella 2015-16. Keväällä 2015 Markkanen nimettiin Divari B:n vuoden pelaajaksi vasta 18 vuoden iässä.

Suomen nuorten maajoukkueissa Markkanen pelasi 58 ottelua 14,9 pisteen ottelukeskiarvoilla. Markkanen ylsi tuiki harvinaiseen saavutukseen, kun hän vei pistekuninkuuden 18-vuotiaiden poikien EM-kisoissa 2015 ja 20-vuotiaiden miesten EM-kisoissa 2016. Markkanen valittiin myös Helsingin 20-vuotiaiden miesten EM-kotikisojen tähdistöviisikkoon 2016.

Miesten maajoukkueessa Markkanen debytoi 18-vuotiaana, 14.8.2015 pelatussa vierasottelussa Belgiaa vastaan. Kesällä 2016 Markkanen urakoi Susijengin paidassa kuusi ottelua 12,8 pisteen ja 5,5 levypallon ottelukeskiarvoilla.

Ainoaksi jääneellä kaudellaan USA:n yliopistoliiga NCAA:ssa Markkanen johdatti Arizonan Pac-12-konferenssin mestaruuteen sekä NCAA:n valtakunnallisen lopputurnauksen 16 parhaan joukkoon. Markkanen kietoi 36 ottelussa 15,6 pistettä ja 7,2 levypalloa ottelua kohden erinomaisin heittoprosentein (2p 54,5%, 3p 42,3%, 1p 83,5%).