Suomen nuorisomaajoukkueet voittivat Viron kolmesti neljästä ottelusta Kisakallion Susi Training Centerissä pidettävissä Pohjoismaiden mestaruuskisoissa. Suomen 16-vuotiaat tytöt ja pojat sekä 18-vuotiaat tytöt jatkavat PM-kisoissa tappiottomana. Suomi kohtaa keskiviikkona turnauksen kolmantena päivänä Tanskan.

Suomen 16-vuotiaat pojat venyttivät eron Viroa vastaan pari kertaa kaksinumeroiseksi jo ensimmäisellä puoliajalla, kunnes kolmannen neljänneksen mainion puolustuspelin myötä ero kasvoi tulostaululla jo 20 pistettä hipovaksi.

– Turnauksessa pitää parantaa pelaamista ja tänään paransimme eiliseen verrattuna niitä asioita, missä eilen ei oltu hyviä. Kolme jaksoa meillä oli halutun suuntainen susipuolustus ja puolustusmielisyysilme, Suomen päävalmentaja Antti Koskelainen kommentoi Koripalloliiton tiedotteessa.

– Saimme stoppeja, mutta emme ainakaan vielä saaneet niitä muutettua helpoksi koreiksi toiseen päähän. Mutta voi olla tyytyväinen, että pelaajamme pystyivät heittämään kentälle sen, mitä heitettävissä oli.

Viro nosti tasoaan merkittävästi päätösneljänneksellä ja rynni kellon kuluessa lähemmäksi ja lähemmäksi. Vajaat kolme minuuttia ennen loppusummeria Suomi menetti pallon kolmesti peräkkäin ja Viro ylsi viiden pisteen päähän 57-52. Ratkaisuhetkillä Erik Sajantilan (10/4) veri säilyi jääkylmänä, kun vajaat kaksi minuuttia ennen loppua Sajantilan kolmonen pysäytti Viron takaa-ajon tilanteeseen 60-52.

– Ei sillä oikeastaan ole mitään väliä, että kuka sen heiton tekee. Nyt se sattui tulemaan minulle, Sajantila virkkoi ottelun jälkeen.

Valtteri Taussi (6/4) ja Sajantila upottivat vapaaheitoillaan loppulukemat ja Suomi pääsi kuluttamaan kellon nolliin 63-52 (38-27) -voittolukemiin. Sajantilan lisäksi Suomelta kaksinumeroisille pistelukemille ylsi Thomas Exaucia (11/8).

– Viron nousu oli hyvä oppi meille. Tavallaan gongi pelasti, vaikka saimmekin muutaman tärkeän kupin lopussa. Vastustaja paransi otteitaan ja olimme siitä vähän ihmeissämme, Koskelainen kiteytti.
Ottelutilastot

Suomen 16-vuotiaiden tyttöjen maajoukkue oli selkeästi parempi Viroa loppulukemin 100-32 (51-24). Tuloksellisesti menestyksekkäästä pelistä huolimatta ensimmäinen puoliaika oli Suomen kannalta nihkeää, mutta pukukoppipuhuttelun jälkeen peli-ilme levisi hymyyn ja virolaiset saivat aikaan vain 8 pistettä toisella puoliajalla.

– Ensimmäisen kaksikymmentä minuuttia pelasimme käsijarru päällä. Puoliajalla vetosin pelaajiin, että minä en ainakaan ala vetämään sadetanssia sivurajalla, vaan joidenkin asioiden pitää lähteä joukkueesta itsestään, Suomen päävalmentaja Jussi Räikkä aloitti.

– Halusin, että tytöt alkavat taistelemaan palloista, hymyilemään, nauttimaan ja pelaamaan kovempaa. Maajoukkuepelit ovat näytönpaikkoja siitä, että kuka on valmis pistämään itsensä likoon ja kuka ei. Tytöt vastasivat huutoon.

Toisella puoliajalla Suomelta tasoaan nostivat merkittävästi Awak Kuier (16/10/3 syöttöä) ja Janette Aarnio (20/2/4 syöttöä), jotka näyttivät olevansa parketin parhaat pelaajat. Kaksinumeroisille pistelukemille koko ottelussa ylsivät myös Alexandra Ailus (11/3/5), Silja Viita (10/6) ja Sarah Chime (12/3).

– Huomenna on edessä kova vastus. Jos tulemme samanlaisella viiveellä peliin, niin se voi olla nopeasti ohitse.
Ottelutilastot

Myös Suomen 18-vuotiaat tytöt nappasivat selkeän voiton Virosta, kun suomalaisten aggressiivinen puolustus puristi mehut virolaisista avausneljänneksestä lähtien. Suomi seilasi lopulta selkeään 76-33 (40-16) -voittoon.

– Tänään onnistuimme pitämään puolustuksen intensiteetin riittävän korkeana läpi ottelun, mikä johti tähän lopputulokseen, Suomen päävalmentaja Tuomas Oja kommentoi.

Suomen parhaimmistoon kuuluivat Sara Bejedi (23/6/7 syöttöä), jota virolaiset joutuivat rikkomaan peräti kymmenen kertaa, Lotta-Maj Lahtinen (11/6/5 riistoa), Kia Vaalavirta (10/6) ja pari näyttävää suoritusta tehnyt Elina Arike (9/7).

Suomen 18-vuotiailla tytöillä on keskiviikkonalepopäivä, koska Tanskan 18-vuotiaat tytöt eivät osallistu tänä vuonna PM-kisoihin.
Ottelutilastot

Suomen 18-vuotiaat pojat esittelivät vajaat kolme neljännestä erinomaista puolustuspeliä, mutta lopulta Viro nousi 50-60 (32-28) -voittoon. Suomi johti peliä vielä kolmannen neljänneksen päätteeksi 48-39, mutta virolaiset pitivät Suomen vain kahdessa pisteessä viimeisen kymmenen minuutin ajan.

– Pelasimme 28 minuuttia valtavan hyvää puolustuspeliä. Toteutimme juuri niitä asioita, joita olemme harjoitelleet äärimmäisen hyvällä toteutuksella. Koko ajan oli sellainen tunne, että nyt purskahtaa ja peli kääntyy meille, Suomen päävalmentaja Jyri Lohikoski aloitti.

– Suomalaisen juniorikoripallon helmasynti eli levy- ja irtopallopelaaminen kuitenkin nosti päänsä esiin. Irtopallojen kautta momentum kääntyi Virolle ja samalla meidän hyökkäyspään laatutekijä eivät olleet riittävän korkealla tasolla. Sinänsä ymmärrettävää, koska emme ole niitä hirveästi ehtineet harjoittelemaan.

Päätösneljänneksellä varsinkin Viron sentteri Matthias Tass (12/15) pääsi oikeuksiinsa rohmuten puolisen tusinaa hyökkäyslevypalloa. Suomen harvoihin hyökkäyspään onnistujiin kuului Ville Tahvanainen, jonka saalis oli 15 pistettä, 5 levypalloa ja 3 syöttöä.

– Negatiiviset kokemukset pitää kääntää bensaksi ja opiksi. Tästä oppineena lähdemme kohti huomista.
Ottelutilastot