Kisakallion Susi Training Centerissä pidettävissä Pohjoismaiden mestaruuskisoissa Suomi nappasi kolme voittoa Tanskasta. Voittojen myötä Suomen 16-vuotiaat tytöt ja pojat jatkavat PM-kisoissa voittamattomina, kun taas 18-vuotiaat pojat palasivat takaisin voittokantaan. Suomen 18-vuotiailla tytöillä oli lepopäivä.

Suomen 16-vuotiaissa tytöissä nähtiin harvinaislaatuinen peli kyseiselle ikäluokalle, kun molemmissa joukkueissa löytyi sekä atleettisia noin 190-senttisiä isoja pelaajia että pitkäraajaisia ja taitavia takapelaajia. Vaikka puoliajalle mentiin Suomen johdossa 32-41, niin Tanska oli antanut kaikilla mittareilla haastavan vastuksen.

– Puoliajalla puhuimme, että koripallossa tärkeimmät minuutit ovat kaksi viimeistä ja toiseksi tärkeimmät kolmannen jakson alkuminuutit. Pelaajat ymmärsivät kuinka tärkeätä on tulla peliin kolmannella jaksolla. Hoitaa ne minuutit niin, että joko ollaan pelaamassa voitosta tai ollaan jo voitettu, kun pelataan ottelun viimeisiä minuutteja, Suomen päävalmentaja Jussi Räikkä kertoi Koripalloliiton sivuilla.

Sudenpennut vastasivat ulvontaan ripeästi ensimmäisen viiden minuutin aikana 20 pisteen johdon, josta Tanska ei enää noussut. Suomi vei kolmannen neljänneksen kokonaisuudessaan 15-30 ja pääsi tuulettamaan loppusummerin soidessa 67-83-voittoa.

– Otimme turnauksen näkökulmassa riskin ilmoittamalla pelaajille ennen peliä, että nyt on pakkovoiton paikka. Pelaajat ovat itse ilmoittaneet, että tavoitteena on turnauksen voitto, joten tämä oli sitä ajatellen turnauksen tärkein peli, Suomen päävalmentaja Jussi Räikkä kertoi.

– Toinen haaste pelaajille oli se, että jos jossain pelissä haluaa näyttää olevansa tässä turnauksessa jollain pelipaikalla paras pelaaja, niin se on tässä pelissä. Molemmissa haasteissa joukkueen vastaus oli hieno.

Erityisesti ensimmäistä puoliaikaa dominoinut Awak Kuier (17/9/5 torjuntaa) ja äärimmäisen taitavia suorituksia esitellyt Janette Aarnio (14/1/6 syöttöä) osoittivat olevansa PM-kisojen ehdotonta eliittiä. Kauaksi taakse ei jäänyt Noora Markkanen, joka 12 pisteen lisäksi syöksyi irtopalloihin 12 levypallon arvoisesti. Vaihtopenkiltä erottuivat vitospaikalla Kuieria mallikkaasti tuurannut Liisa Taponen (4/6) ja duunariroolinsa täyttänyt Sarah Chime (6/2).
Ottelutilastot

18-vuotiaat pojat löysivät kurinalaisen hyökkäyspelinsä

Suomen 18-vuotiaiden poikien puolustuspeli pysyi männäpäivien tapaan laadukkaana Tanskaa vastaan, mutta hyökkäys nosti tasoaan ratkaisevasti. Suomi piti läpi ottelun pallon liikkeellä, etsi pienen edun joko sisältä tai palloskriineistä, ja monisti sitä saaden tanskalaiset vääjäämättä juoksemaan perässä.

Puoliajalle mennessä Suomi kokosi 20 pisteen johdon, joka repesi päätösneljänneksellä parhaimmillaan 30 pisteeseen. Sudenpennuilla oli lopulta vähän vaikeuksia korjata 62-90 (23-46) -voitto nimiinsä

– Suomalaisen koripallon menestysresepti löytyy joukkuepelaamisesta ja tietynlaisesta kurinalaisesta toteuttamisesta laatutekijöiden osalta. Meillä oli eilen erittäin huono hyökkäyspeli Viroa vastaan ja ratkaisevilla hetkillä erittäin huono levypallopeli, Suomen päävalmentaja Jyri Lohikoski aloitti.

– Lähdimme tänään sillä teemalla, että parannamme eilisiä asioita. Ennen kaikkea onnistuimme kurinalaisessa joukkuekonseptin toteuttamisessa. Tanska puolusti palloskriinitilanteet aktiivisesti, ja sen sijaan että puskimme, niin maltoimme antaa avaavan syötön, toisen syötön ja vielä kolmannen syötön.

– Puolustuksen peruspelaaminen on ollut hyvällä tasolla. Tämä oli jo kolmas ottelu, jossa vastustajan pistelukemat alkaa kuutosella. Se on se kivijalka, jonka varaan voidaan laskea.

Suomen pistehai oli Miika Heinonen (24/1), joka oli juuri se pelaaja, joka malttoi antaa peliä edistäviä syöttöjä palloskriinitilanteista.

– Tätä kautta hän sai puolustuksen liikkeelle ja sai itse lopulta vapaita heittoja kaaren takaa, Lohikoski kertoi.

Heinosen lisäksi Suomelta erottui ensimmäisiä maaotteluitaan pelaava sentteri Aleksi Liukko, joka flirttaili tuplatuplan kanssa 10 pisteellä ja 9 levypallolla. Kaksinumeroisille pistelukemille ylsi myös mikroaaltouunin tapaan lämpenevä Ville Tahvanainen (13/2).
Ottelutilastot

16-vuotiaat pojat ylivoimaiseen voittoon

Tanska-päivän ylivoimaisimman voiton Suomen nuorisomaajoukkueista otti 16-vuotiaat pojat, jotka olivat alusta loppuun selkeästi parempia. Tanskalaisille jäi vähän seliteltävää, kun Suomi juoksi vastustajaltaan jalat alta 33-88 (16-39) -voittoon.

– Meidän teema päivälle oli, että pidämme huolen siitä, että pystymme pelaamaan omalla tasollamme heti alusta lähtien. Siinä pojat onnistuivat hienosti ja se riitti siihen, että pelistä tuli sellainen kuin se oli, Suomen päävalmentaja Antti Koskelainen kommentoi.

– Pelin aikana pääsimme kokeilemaan viisikoita, joita ei olla vielä päästy kokeilemaan täällä tai Baltic Sea Cupissa. Hyvää oppia meille.

Suomelta kaksinumeroisille pistelukemille ylsivät Thomas Exaucia (17/11), Eero Hannikainen (17/1/4 riistoa), Aarni Korkiatupa (14/8/6 riistoa) ja Jaakko Juusela (13/5/4 syöttöä/6 riistoa).
Ottelutilastot