Suomen 16-vuotiaiden tyttöjen maajoukkue aloittaa viimeisenä Suomen nuorisomaajoukkueista EM-urakkansa, kun Sudenpennut avaa B-divisioonan EM-kisansa huomenna torstaina 17. elokuuta Makedonian Skopjessa. Suomen kanssa samassa alkulohko A:ssa pelaavat Portugali, Viro, Bulgaria ja Norja.

Sudenpentujen valmistautumisjakso EM-kisoihin on ollut onnistunut, kun yhdestätoista ottelusta Suomi on kaapinut kymmenen voittoa. Kesän ainoan tappion Suomelle aiheutti Kreikka viime sunnuntaina, mutta jo maanantaina EM-kenraalissa suomalaiset nousivat voittoon jatkoajan jälkeen.

– Saimme loppuun sen, mitä tarvitsimme. Selkäsaunan ja ottelun, jossa molemmat joukkueet pelasivat viime hetkille asti voitosta, Suomen päävalmentaja Jussi Räikkä kertoo Koripalloliiton tiedotteessa.

– Alkulohkossa vastassa ovat vanhat tutut Viro ja Norja, jotka olemme jo tänä kesänä pystyneet voittamaan. Bulgaria on vähän tasokkaampi kuin edelliset, mutta lähtökohtaisesti Portugali on isoin mysteeri ja ehkä se kovin kilpakumppani.

– Selkeä oletusarvo on, että alkulohkossa lähdemme voittamaan vähintään kolme ottelua ja mieluiten neljä. Sitten pääsemme siihen tilanteeseen, että olemme kahdeksan parhaan joukossa.

Koska Liettuan 16-vuotiaat tytöt sijoittuivat A-divisioonan EM-kisoissa neljänneksitoista ja emännöivät ensi vuoden A-divisioonan EM-kisoja, niin B-divisioonasta vain kaksi joukkuetta nousevat tänä vuonna A-divisioonaan – eli pelkkä finaalipari.

– Maajoukkuetoiminnalla on kaksi funktiota: kasvattaa aikuisten maajoukkuepelaajia ja lähteä voittamaan jokainen maajoukkuepeli. Sitä kautta on luonnollista, että tytöt asettivat tavoitteeksi päästä alkulohkosta kahdeksan parhaan joukkoon ja siitä edetä peli kerrallaan turnauksen voittoon asti.

– Se on kova tavoite, mutta myös linjassa maajoukkuetoiminnan arvojen kanssa. Haasteita riittää varmasti matkalla. Vaatii paljon onnistumisia, työmoraalia ja ehkä ripauksen ansaittua onnea, mutta sen eteen olemme valmiit pistämään työhaalarit päälle.

Suomen EM-kisat alkavat 17. elokuuta kello 15:15 Bulgariaa vastaan.