Suomi on menettämässä yhtä suurinta koripallolupaustaan, kun hiljattain 18 vuotta täyttänyt Emir Sulejmanovic aikoo näillä näkymin edustaa synnyinmaataan Bosnia ja Hertsegovinaa maajoukkuetasolla. Nopean nousun kansainvälisille kentille tehneen nuoren lahjakkuuden menetys on toki harmillista suomalaiselle koripallolle, mutta ei sentään katastrofi.

Sulejmanovic syntyi heinäkuussa 1995 Bosnia ja Hertsegovinassa serbijoukkojen piirittämässä Žepan kaupungissa Jugoslavian sisällissodan riehuessa pahimmillaan. Samanaikaisesti muutamien kymmenien kilometrien päässä Srebrenicassa toteutettiin Euroopan lähihistorian julmimpia sotarikoksia. Sodan kauhut koskettivat läheisesti myös Sulejmanovicin perhettä.

Sulejmanovic muutti Suomeen reilun vuoden ikäisenä ensin Jyväskylään josta matka vei myöhemmin Kaarinaan jossa hän aloitti koripallon pelaamisen. Hän kiinnitti slovenialaisen Union Olimpijan kykyjenetsijä Dragan Janjicin huomion ensimmäistä kertaa nuorten B-divisioonan EM-turnauksessa Makedoniassa ja jo myöhemmin samana vuonna hän muutti isänsä kanssa Ljubljanaan.

– Hän pisti heti silmään. Hän oli iso poika, mutta vielä poika. Hänellä on kuitenkin kaikki edellytykset kehittyä huippupelaajaksi, Janjic kuvaili 204-senttistä nuorukaista keskusteluani hänen kanssaan viime kauden alla.

Nopea nousu junioreista Euroleagueen

Kehitystä tapahtui nopeasti ja jo seuraavaksi kaudeksi hänet nostettiin juniorijoukkueesta miesten edustusjoukkueeseen.

– Kun managerilta tuli viesti, että Olimpija haluaa minut edustusjoukkueen mukaan, luulin sitä aluksi vitsiksi. Tämä on jokaisen juniorin unelma päästä tässä vaiheessa edustusjoukkueen mukaan. Jokainen peliminuutti on tärkeä ja olisi upeaa päästä pelaamaan Euroleagueta, leppoisalla turkulaismurteella puhuva Sulejmanovic kertoi kauden alla.

Haave toteutui Olimpijan viimeisessä Euroleague-ottelussa vieraskentällä Real Madridia vastaan, kun hän pelasi yhteensä reilut kuusi minuuttia ja viimeisteli kaksi pistettä. Kauden edetessä ovi edustusjoukkueeseen avautui entisestään pelaajasiirtojen ja loukkaantumisten takia ja kokemusta kertyi ABA-liigasta sekä Slovenian liigasta.

Sulejmanovic joutui pelaamaan ajoittain hänelle hieman epämieluisassa roolissa sentterinä, sillä suosikkipaikka on nelospaikka. Hän joutui korin alla punnertamaan selvästi isompien ja vahvempien pelaajien kanssa eivätkä jalat vielä riittäneet pysymään nopeampien pelaajien vauhdissa, mikä näkyi virhesaldon nopeana täyttymisenä. Kaikesta näki kuitenkin, että hänestä huokuu potentiaalia ja määrätietoisuutta ja välillä unohtui kyseessä olevan vasta 17-vuotias peluri. Lisäksi häneltä lähtivät Olimpijan parhaat donkit verryttelyissä.

– Hänellä on bosnialaiset geenit sekä suomalainen kurinalaisuus ja nöyryys. Se on erittäin hyvä yhdistelmä, Olimpijan silloinen päävalmentaja Sašo Filipovski kuvaili nuorukaista.

Sulejmanovic nostatti entistä enemmän huomiota esiintymällä edukseen Espanjassa pelatussa nuorten Euroleaguen karsintaturnauksessa, jossa hänet valittiin turnauksen parhaaksi pelaajaksi, vaikka Olimpija ei turnauksesta edennytkään finaalivaiheeseen. Keskimäärin 20 pistettä pelissä ja 13,5 levypalloa herättivät suurseura Barcelonan kiinnostuksen nuorukaiseen, joka lopulta realisoitui heinäkuussa tehtyyn 3+2-vuotiseen sopimukseen katalonialaisjätin kanssa. Barcelonassa hän pääsee taistelemaan peliajasta Euroopan kirkkaimpien tähtien kanssa, sillä joukkueen asemaa voidaan verrata jalkapallojoukkueen vastaavaan.

Menetys kirpaisee, muttei itketä

Hänen päätöksensä edustaa Bosnia ja Hertsegovinaa ei ole mikään tuore uutinen, sillä hän on avoimesti kertonut siitä jo ennen kauden alkua. Uutinen on nyt nostettu tapetille, kun hänet nimettiin mukaan EM-leiritykseen, josko hänen päänsä kääntyisi vielä. Sulejmanovicin kaltaisia lahjakkuuksia ei tule joka vuosi eteen ja eritoten Suomen kaltaiselle pienelle koripallomaalle lahjakkuuksista kiinnipitäminen olisi elintärkeää.

Syyt Bosnian ja Hertsegovinan maajoukkueen valitsemiseen löytyvät kuitenkin hänen ja hänen perheensä historiasta. Päätös on tehty sydämellä, ja vaikka se kuinka paljon kirpaisee suomalaista korisfania, se hänelle suotakoon.

Suomen ei kuitenkaan tarvitse jäädä itkemään Sulejmanovicin perään jos hän tulevaisuudessa pukee Bosnian ja Hertsegovinan maajoukkuepaidan ylleen. Suomalainen koripallo elää vahvaa nousukautta ja Sasu Salinin, Joonas Cavénin, Carl Lindblomin, Roope Ahosen, Antto Nikkarisen, Samuli Vanttajan, Matti Nuutisen sekä Erik ja Alex Murphyn kaltaisten parikymppisten lahjakkuuksien päälle on hyvä rakentaa Susijengin tulevaisuutta. Ensimerkit siitä on jo saatu ja lisää on lupa odottaa syyskuussa.

Salttu Forsström

Salttu Forsström on Sloveniassa asuva suomalainen vapaa toimittaja, joka raportoi SuomiKoris.comille suoraan EM-kisaisäntämaan ilmiöistä ja tapahtumista.