SuomiKoris.com jakoi kisafaneille tietoa Sloveniasta ennen kisoja ja nyt kun Susijengi matkasi kohti jatkopelejä, on aika tutustuttaa fanit myös Ljubljanaan jossa pelataan turnauksen loput ottelut.

Ljubljana on Slovenian pääkaupunki joka sijaitsee maan keskiosassa ja siellä on asukkaita noin 250 000. Ohessa muutama perustieto ja vinkki kaupungista jotka saattavat helpottaa fanien sopeutumista kisapaikalle.

Sijainti:
Ljubljana sijaitsee maan keskiosassa ja matkaa naapurimaihin Itävaltaan, Kroatiaan ja Italiaan on tunnin verran autolla.

Lähikaupungit:
Ljubljanasta on erittäin lyhyt matka joka paikkaan. Tunnin säteellä pääsee näkemään lähes koko maan. Lähipaikoista Bled ja Bohinj ovat ehdottomasti näkemisen arvoisia pohjoisosassa ja eteläosan suomalaisturistit ovat varmasti ehtineet jo kisaviikon aikana koluta. Mutta jos Postojnan tippukiviluolat sattuivat jäämään välistä, niin ne kannattaa yhtenä välipäivänä käydä katsomassa.

Zagrebiinkaan Kroatian puolelle ei ole kuin reilun tunnin matka, mutta samalla säteellä löytää Sloveniasta enemmän nähtävää.

Kulkuyhteydet:
Ljubljanassa voi liikkua kätevästi bussilla. Bussiin tarvitaan Urbana-kortti, jonka saa ostettua bussiasemalta tai sitten isommilta Petrol-bensa-asemilta. Korttiin voi ostaa arvoa samoilta asemilta tai pysäkeillä olevista automaateista. Yksi bussilippu maksaa 1,80 ja se on voimassa 90 minuutin ajan. Kisojen aikana ottelulippua näyttämällä pääsee ilmaiseksi edestakaisin Stozicen kisa-areenalle. Stoziceen menevät bussilinjat 13 ja 20 ja lisäksi kaksi erikoisvuoroa ”Dvorana Stozice” ja ”Krozna”.

Urbana-korttia voi käyttää myös pyörien vuokraamisessa joita on pitkin kaupunkia eri asemilla. Urbanaa ei välttämättä tarvitse lainkaan, vaan rekisteröityminen Internetissä ja luottokortti riittävät. Lisää tietoa löytyy täältä.

Taksilla matkustaminen on myös kätevä ja suosittu tapa Ljubljanassa, sillä etenkin isommalla porukalla liikkuessa, se on varsin edullista. Taksien hinnat kuitenkin vaihtelevat ja halvimmat kyydit saa Taxi Lagunalla (+386 80 1117), Taxi Metrolla (+386 80 1190) ja Taxi Intertoursilla (+386 31 1311). Näissä lähtöhinta on noin 80-90 senttiä eikä hieman pidemmänkään matkan pitäisi olla juuri 7-10 euroa kalliimpi. Taxit ovat pääsääntöisesti erittäin rehellisiä eikä huijausyrityksiä juuri ole.

Kieli:
Ljubljanassa puhutaan yleisesti englantia erittäin hyvin eikä sen kanssa ole ongelmia.

Nähtävyydet:
Ljubljanan linna kohoaa keskustan yllä ja se on ehdottomasti näkemisen arvoinen paikka. Sieltä avautuvat näkymät koko keskusta-alueelle. Keskustassa, Slovenska tien varressa, on myös Neboticnik-ravintola, joka on paikallinen Torni, josta niin ikään on hienot näkymät linnalle ja keskustaan. Loppuviikon iltaisin Neboticnikissakin valot hämärtyvät ja musiikin volyymi nousee.

Keskustassa itsessään, ja sen vanha kaupunki, ovat nähtävyyksiä. Kuuluisat kolme siltaa ovat keskustan maamerkki ja sen edessä on ”Slovenian Runebergin”, kansallisrunoilija Franc Preserenin patsas, joka on suosittu kohtaamispaikka. Kaupungin läpi halkovat useat sillat ja yhtä silloista vartioi kaupungin tunnussymbolit lohikäärmeet. Lohikäärmesilta onkin yksi nähtävyyksistä kuten lukoilla koristettu Teurastajan silta.

Aivan keskustan lähellä on iso puistoalue Tivoli (huom. ei huvipuisto), jossa voi kauniin sään sattuessa viettää piknikiä tai muuten vain kävellä puistoaluetta ympäri.

Ruoka:
Ljubljanassa riittää hyviä ja tasokkaita ruokapaikkoja. Vanha kaupunki ja joen ranta ovat täynnä tunnelmallisia ja hyviä ravintoloita.

Perusslovenialaista ruokaa saa muun muassa kaupungintalon vieressä olevasta Sokolista sekä toisella puolella olevasta Gujzinasta. Suomen suurlähetystön vieressä oleva Sestica tarjoaa niin ikään hyvässä tunnelmassa kelpo paikallisruokaa, kuten myös vastapäätä oleva Figovec.

Usean paikallisen mielestä parasta balkanilaista ruokaa saa Harambasasta, joka sijaitsee hieman keskusta-alueen ulkopuolella ja voi olla hieman vaikea löytää. Kannattaa kuitenkin kysäistä paikallisilta. Myös Kersic Tivoli-hallia vastapäätä on suosittu.

Etnisestä ruuasta kannattaa poimia keskustan japanilaisravintola Sushimama. Preserenin patsaan takaa lähtevältä Trubarjevan tunnelmalliselta tieltä löytyy hyviä falafel-paikkoja ja jos malttaa kävellä aivan kadun loppuun saakka, löytyy monen mielestä kaupungin paras intialainen Tandoori, joka tarjoilee pikaruokamaista intialaista hyvään makuun ja hintaan. Samalla Trubarjevan kadulla on myös kelpo kiinalainen Zhong Hua. Trubarjevalta löytyy myös Ljubljanan pieni salainen aarre Compa, jossa saa perusslovenialaista hyvää ruokaa, hyvässä tunnelmassa.

Aivan Preserenin patsaan vierestä lähtee pieni sisäpihapolku josta löytyy meksikolainen Cantina Mexicana. Keskustassa on myös Joe Pena’s josta saa hyvää meksikolaisruokaa. Joen äärellä olevasta Romeosta saa meksikolaisvaikutteisia ruokia ja se on tunnettu myös runsaista salaateistaan ja letuistaan.

Cantina Mexicanan vierestä löytyy myös AS, joka tarjoilee maittavaa sapuskaa hienomassa ympäristössä ja samaa voi sanoa lähellä olevasta Bistro Zvezdasta. Molemmissa on erinomaiset ruuat, mutta niistä saa myös pulittaa hieman korkeammat hinnat. Bistro Zvezdan vieressä on myös samaan konserniin kuuluva Zvezda, josta jokainen varmasti löytää jotain makeannälkäänsä. Myös aivan Preserenin patsaan kupeessa oleva Cacao on erikoistunut leivoksiin.

Thairuuan ystävät varmasti tykästyvät joenrannalla olevaan Shambalaan sekä hieman riisutumpaan, muttei mauttomampaan Thai Inn Pubiin, jossa on myös torstaisin karaokeilta. Aivan MzxiMarketin kulmalla on fuusiothairuokaa tekevä Da Buda, joka on myös kokeilemisen arvoinen.

Yksi ehdottomasti kokeilemisen arvoinen annos löytyy Tivoli-hallin juurelta, eli Hot Horse. 4,5 euron hintaan saa hevosenlihapihvistä tehdyn purilaisen jolla takuulla lähtee isompikin nälkä.

Perjantaina kannattaa suunnatta markkinoille kolmen sillan toiselle puolelle, kun paikalliset ravintolat pitävät auki niin sanottua ”avointa keittiötä” jossa voi testata eri ravintoloiden annoksia kohtuuhintaan.

Juoma ja yöelämä:
Ljubljanan keskustassa on Kongresni Trg:lla fanialue, mutta muutenkin keskustasta löytyy paikkoja joka lähtöön. Hieman normaalista poikkeava paikka on Pr’Skelet, joka aivan kolmen sillan tuntumassa. Kauhuteemalla varustettu baari tarjoaa tuhteja drinkkejä 2 yhden hinnalla. Huom: jos tilaat yhden, niin pöytään tuodaan aina kaksi. Kannattaa käydä sisällä ihailemassa sisustusta.

Kongresni Trg:n kupeesta löytyvät myös irkkubaari Guinness ja BiKoFe. Erityisesti BiKoFe:sta löytyy taiteilijahenkeä jossa nuoret viihtyvät ja DJ soittelee musiikkia.

Trubarjevalta lähtee pieni sivupolku josta löytyy Patrick’s Irish Bar. Jos sää sattuu olemaan kehno, on se hyvä paikka mennä, sillä se sijaitsee talon alakerrassa. Siellä on erinomainen valikoima erilaisia oluita ja omistaja on suuri Suomen ystävä eikä juttuseurasta varmasti ole puutetta.

Markkinatorin vieressä Daktari on viihtyisä ”olohuonemainen” kahvila/kuppila. Presernovin torilta vasemmalla olevalla joenvieruskadulla löytyy useita hyviä paikkoja, kuten myös jos jaksaa jatkaa riittävästi oikealle Trnovon suuntaan. Siellä on pieni katu jossa on viihtyisiä pikkubaareja sekä ravintola Manna.

Ruokaakin tarjoileva AS on iltaisin viihtyisä lounge-tyyppinen ravintola, jossa meno yltyy illan edetessä.

Yksi ehdottomasti näkemisen arvoisista paikoista on taidekeskus Metelkova. Päivisin entisen Jugoslavian armeijaparakin ympärillä voi ihastella erilaista katutaidetta, kun taas iltaisin ihmiset kokoontuvat alueelle juttelemaan ja hengailemaan. Metelkovasta on useita huoneita joissa teema vaihtuu ja myös klubi Gala Hala johon on pääsymaksu. Gala Halassa esiintyy toisinaan myös yhteyitä. Muuten alueella voi liikuskella vapaasti huoneista toiseen.

Metelkova on Ljubljanassa käsite, sillä se kerää paikalle ihmisiä ikään ja sosiaalistatukseen katsomatta. Kaikki tulevat omina itsenään paikalle viihtymään. Väkeä on vanhoista ikääntyviin sekä hipeistä hevareihin ja kaikkea siltä väliltä.

Pari sataa metriä Metelkovasta löytyy Orto Bar, joka on erikoistunut rokkimusiikkiin ja siellä on toisinaan myös bändejä esiintymässä.

Menojalan vipatukseen löytyy muutamia paikkoja Ljubljanasta. Aivan keskustassa sijaitseva Top on verrattavissa Helsingissä sijaitsevaan Tigeriin, sillä Topiinkin matkustetaan hissillä yläkerrokseen ja meno on hyvin samankaltainen. Lisäksi diskomaisista paikoista löytyy Cirkus, joka on suunnattu ehkä pääasiassa hieman nuoremmille sekä Companeros, jonka alakerrassa on diskotila.

Vapaa-aika:
Hieman keskustan ulkopuolella on iso ostoskeskus BTC, jossa saa varmasti kulutettua aikaansa. Siellä on useita merkkiliikkeitä, elokuvateatteri, vesipuisto, karting-rata ja paljon muuta. Keskustan tuntumassa sijaitsee myös eläintarha johon on saapunut kaksi uutta siperiantiikeriä.

Tivolin puisto on suosittu lenkkeilyalue ja sieltä löytyy myös erilaisia kuntoiluvälineitä matkan varrelta. Lisäksi katukoriskenttiä löytyy joka kolkasta jossa voi käydä hieman pelailemassa päästäkseen kisatunnelmaan.

Ljubljanan lähistöllä sijaitsee kolme golf-kenttää, joista noin 15 kilometrin päässä sijaitsevat Arboretum ja Diners Golf and Country Club kuuluvat maan eliittikenttien joukkoon. Lähempänä keskustaa oleva Trnovo on avoin kaikille niin aloittelijoista ammattilaisiin.

Shoppailu:
Keskustasta löytyy Slovenska tien varrelta ostoskeskus Nama sekä MaxiMarket. Vaatekauppoja löytyy pitkin keskustaa ja Trubarjevalta sekä joenvarsibutiikeista saattaa tehdä miellyttäviä löytöjä. Vanhan kaupungin halkova katu on myös täynnä kivoja kauppoja.

Hieman keskutan ulkopuolella sijaitse Mercator Center tarjoaa myös erilaisia vaatevaihtoehtoja, mutta ylivoimaisesti suurin on BTC josta periaatteessa löytyy mitä vain. BTC:hen pääsee kätevästi bussilla, sillä sinne menee suora linja keskustasta.

Muuta:
Suomen suurlähetystö sijaitsee Ajdovscina 4/8 aivan keskustassa. Maamerkkinä ovat korkeat ja valkoiset toimistorakennukset Slovenska ja Celovska teiden risteyksessä.