Espanja kohtaa perjantaina välierässä huippuottelussa Ranskan. Espanja on ollut joukkueiden kohtaamisissa viimevuosina niskan päällä ja Espanjan päävalmentaja Juan Antonio Orenga toivoo saman tahdin jatkuvan myös perjantaina.

Espanja on hallinnut Euroopan kenttiä viimeisten vuosien ajan ja on kaksinkertainen hallitseva Euroopan mestari. Ranska on sen sijaan jäänyt nuolemaan näppejään Espanjan juhliessa vieressä. Vastakkain ovat myös edelliskisojen finaalijoukkueet.

– Olemme kohdanneet useasti toisemme viimeisten vuosien aikana ja olemme aina voittaneet. Puolassa kohtasimme puolivälierissä, Liettuassa finaalissa ja nyt välierissä. Ranska haluaa voittaa meidät ja se on normaalia. Me haluamme jatkaa voittoputkea. Klassinen ottelu on edessä, Orenga totesi torstaisessa lehdistötilaisuudessa.

Orenga on varma, että vastaan tulee voitontahtoinen ja revanssihenkinen Ranska.

– Tiedämme, että he ovat nälkäisiä ja kostonhimoisia. Se on aina niin, kun toinen joukkue on voittanut useana vuotena peräkkäin. Meidän täytyy taistella sitä vastaan. Toisella puolella on revanssihenki ja toisella itseluottamus aiemmista voitoista, Orenga puntaroi lähtöasetelmia.

Ranskan ykköstähti on Tony Parker, joka iski puolivälierässä Kroatiaa vastaan 27 pistettä. Orenga muistuttaa, että joukkueesta löytyy taitoa myös muualta.

– Ranska ei ole vain Tony Parker, vaan heillä on muitakin pelaajia. Heillä on paljon pelaajia, jotka voivat ratkaista ottelun. Meidän täytyy olla hyvin valmistautuneita.

Orenga on ensimmäistä kauttaan päävalmentajana ja on aiemmin toiminut apuvalmentajana sekä nuorten maajoukkueiden päävalmentajana. Hän myöntää, että asetelma on erilainen ja toivoo pystyvänsä johdattamaan joukkueen edeltäjänsä Sergio Scariolon kaltaiseen menestykseen.

– Valmentajana elän aina vahvasti pelissä ja joukkueessa mukana, mutta paine ja tehtävät ovat eri, kun olet päävalmentajana. Päävalmentaja puhut medialle ja pelissä sinun täytyy olla koko ajan läsnä ja tiedät heti mitä olet tehnyt oikein tai väärin. Ennen apuvalmentajana annoin ehkä jonkun idean ja päävalmentaja päätti käyttääkö hän sitä. Nyt se vastuu on minulla ja nautin siitä. Pidän siitä paineesta. Se on hyvin pitkälti sama tasosta riippumatta, olet sitten alle 19-vuotiaiden, alle 20-vuotiaiden tai aikuisten päävalmentaja. Ero on vain mittakaavassa. Nuorten kisoissa on ehkä yksi toimittaja ja näissä kisoissa kymmeniä. Totta kai olisi hienoa, että pystyisin johdattamaan Espanjan mestaruuteen, Orenga päätti.

Espanjan ja Ranskan välinen ottelu alkaa kello 22.00.

Salttu Forsström