Ranska yrittää kumota Espanja-kiroustaan, kun joukkueet kohtaavat toisena perjantaina välierässä. Ranskan tähtipelaaja Tony Parker haluaa Espanjan päänahan.

Espanja on hallinnut Euroopan kenttiä jo vuosikausia ja usein matkalla menestykseen, se on raivannut tieltään juuri Ranskan. Nyt Parker haluaa muuttaa historiaa.

– Espanja on ollut Euroopan paras maa jo monta vuotta. Olen usein vitsaillut Pau Gasolin kanssa, että jos emme olisi samaa sukupolvea, minulla olisi nyt paljon enemmän mitaleita, Parker naureskeli torstaina.

– Kunnioitan Espanjaa paljon ja heillä on hyvä joukkue. He ovat siellä missä me haluamme olla. Sen jälkeen, kun aloitin maajoukkueessa, olemme olleet neljästi välierissä ja olemme päässeet joka kerta lähemmäs. Ainoa joka puuttuu, on se mukavin mitali. Yritämme tehdä joukkueena parhaamme ja meillä on jälleen uusi mahdollisuus voittaa heidät.

– Toivon mukaan jossain vaiheessa vire kääntyy ja me voittaisimme. He ovat hyvä joukkue ja he ovat olleet meitä parempia viimevuosina. Meidän täytyy vain yrittää parantaa päästäksemme lähelle heidän tasoaan.

Parker oli avainasemassa, kun Ranska kaatoi Espanjan. Slovenian mediassa kritisoitiin paljon päävalmentaja Bozidar Maljkovicin päätöstä pitää lähinnä Goran Dragicia Parkerin viittana. Parker uskoo, että Espanja pyrkii kierrättämään häntä puolustavia miehiä.

– Heillä on neljä takamiestä, jotka vaihtelevat vuoroja vartioidessaan minua. He tekivät sen kaksi vuotta sitten EM-kisoissa ja viime vuonna olympialaisissa. Odotan samaa myös tällä kertaa. Olen kuitenkin tottunut siihen, Parker toteaa luottavaisena.

Yksi jota vastaan Parker joutuu tekemään täyden päivätyön päästäkseen ohi, on Ricky Rubio.

– Nautin häntä vastaan pelaamisesta. Hän on hyvä puolustaja. Hän laittaa paljon painetta ja hänellä on nopeat kädet. Se on minulle hyvä haaste. Pidän hänen pelitavastaan ja hän on yksi nousevista takamiehistä. Kun minä jään eläkkeelle, niin hänen täytyy ottaa eurooppalaisten takamiesten valtikka, Parker heitti.

Espanja ja Ranska ovat kohdanneet viimeisten vuosien ajan niin usein, että pelejä on alettu kutsua jo klassikko-otteluiksi. Parker myöntää, että otteluihin on erityislataus.

– Nämä ovat hienoja otteluita. Nämä ovat sellaisia pelejä jotka herättävät paljon puhetta. Tunnemme toisemme todella hyvin eikä mitään yllätyksiä ole luvassa. Kyse on siitä millä vireellä joukkueet pelaavat.

Monen mielestä Espanjan ja Ranskan välinen ottelu on jo tietynlainen finaali, sillä ottelussa kohtaavat turnauksen kaksi suurinta suosikkia.

– Uskon niin. Veikkaan, että tämän ottelun voittaja voittaa turnauksen, Parker myönsi.

Salttu Forsström