Suomen koripallomaajoukkueen päävalmentaja Henrik Dettmann kertoo kansainvälisen koripalloliiton FIBA:n sivuilla EM-menestyksen vaikutuksesta suomalaiseen koripalloon.

Susijengin menestys toi koripallon pariin runsaasti uusia katsojia ja kiinnostuneita. Myös media heräsi hehkuttamaan suomalaista koripalloa.

– Koripallo oli ykkösuutisena iltauutisissa ja se on taas merkki siitä, kuinka hyvä päätös oli laajentaa kisat 24 maan turnaukseksi, ja osoitus siitä mitä voi tapahtua, kun saavutat tällaisen tason. Vuonna 2011 olimme erittäin onnekkaita päästessämme jatkolohkoon, mutta nyt olimme hieman epäonnekkaita, ettemme päässeet kahdeksan parhaan joukkoon, Dettmann pohtii haastattelussa.

Dettmann uskoo, että Slovenian kisojen menestyksellä on kauaskantoiset vaikutukset ja se näkyy jo nyt seurojen toiminnassa.

– Tämä elää vuosikymmenen. Tämä antaa ihmisille täällä ymmärryksen, että Suomi voi kilpailla urheilussa maailman parhaita vastaan. En sano, että olisimme maailman parhaiden joukossa, mutta voimme kilpailla heitä vastaan minä päivänä tahansa ja voittaa heidät. Siitä urheilussa on kysymys. Ihmisillä on unelmia ja toiveita ja joskus unelmat käyvät toteen. Vaikutukset leviävät isolla tavalla. Ennen EM-kisoja Helsingissä oli koripallojoukkue, joka aloitti 12 tytöllä ja kuukautta myöhemmin mukana oli 28 tyttöä, Dettmann muistuttaa.

Dettmann on puhunut paljon ihmisten kanssa kaduilla kisojen jälkeen ja yksi asia, joka on noussut erityisesti esille, ovat pelaajat.

– Ihmiset tunnistavat minut kadulla ja mitä he erityisesti sanovat, on kuinka hyvin pelaajat käyttäytyvät, he ovat käyneet koulunsa ja ovat koulutettuja eikä koripallo ole väkivaltainen laji. Mielestäni nämä ovat arvoja joita meidän on suojeltava pelissämme, Dettmann tähdentää.

Dettmann korostaa, että Suomen nousu Euroopan koripallohuipulle on tapahtunut kovalla työllä eikä siihen ole poppaskonsteja.

– Siihen ei ole salaisuutta. Me vain teemme töitä yhdessä. Oikeasti, en koskaan kyllästy koripalloon. Joskus sitä toivoo, että olisi hieman enemmän aikaa perheen kanssa. Tämä on se mitä kutsun Frankenstein-tarinaksi. Jos kehität lajia, kehität peliäsi, päädyt tähän.

Dettmannin haastattelu on luettavissa kokonaan FIBA:n sivuilta.