Suomen Koripalloliitto on päättänyt hakea sykähdyttävästi syyskuun EM-kisoissa pelanneelle Susijengille villiä korttia vuoden 2014 MM-kisoihin. Villin kortin hakuprojekti kantaa nimeä ”Yhdessä MM-kisoihin”, jolla Koripalloliitto haluaa paitsi kiittää faneja ja pelaajia myös kutsua sekä julkisen että yksityisen sektorin mukaan MM-kisapaikan hakuun.

MM-kisat pelataan Espanjassa 30.8. – 14.9.2014. Kisoihin on paikkansa varmistanut 20 maata, jonka lisäksi kansainvälinen koripalloliitto (FIBA) myöntää turnaukseen neljä villiä korttia. Villin kortin kriteereissä hakijoita arvioidaan muun muassa urheilullisten tulosten sekä vaikuttavuuden perusteella.

– Suomi on maailmanlaajuisessa vertailussa yksi viime vuosien suurimmista nousijoista. Olemme tilanteessa, jossa urheilulliset tuloksemme kestävät vertailun kenen tahansa villiä korttia hakevan maan kanssa. Siitä johtuen, olemme tulleet lopputulokseen, että olemme hakuprosessin velkaa hienoille faneillemme sekä maajoukkuetoimintaan pitkäjänteisesti sitoutuneille pelaajillemme, kommentoi Susijengin päävalmentaja Henrik Dettmann MM-kisapaikan hakuperusteita Koripalloliiton sivuilla.

Susijengi sijoittui Sloveniassa pelatuissa EM-kisoissa viime kuussa yhdeksänneksi, kun kisojen seitsemän parasta lunasti suorat paikat MM-kisoihin. EM-kisoissa Susijengi voitti sensaatiomaisesti kolme maailman kymmenen parhaan joukkoon rankattua jättiläistä – Venäjän, Turkin ja Kreikan – sekä maailmanlistan sijalla 13 olevan Slovenian. Suomen voittosuhde 5-3 kisoista oli lopulta koko turnauksen kuudenneksi paras.

– Euroopan taso on todella kova ja olemme onnistuneet kaventamaan eroa kärkimaihin nähden. Uskomme, että meillä on MM-kisoissa edellytykset menestyä, Dettmann lataa.

FIBA painottaa villin kortin hakukriteereissään lajin suosiota hakijamaassa, MM-turnauksen merkitystä lajin kehitykselle hakijamaassa sekä hakijan merkitystä MM-kisoille sekä FIBA:lle.

– EM-kisoissa Suomi osoitti kaikille, että meillä on tarjota MM-kisoille paras fanijoukko. Saamamme tuki oli kisoissa mieletöntä, fanimme käyttäytyivät hyvin ja keräsivät laajalti huomiota kansainvälisesti. Olemme faneistamme erittäin ylpeitä ja uskomme saavamme vähintään samanlaisen tuen MM-kisoihin, jos paikka sinne aukeaa, Dettmann kiittelee ja uskoo.

”Yhdessä MM-kisoihin” tavoitteena koota puoli miljoonaa euroa

Villin kortin hakijoilta edellytetään lisäksi lahjoitusta FIBA:n säätiölle, joka käyttää lahjoitukset koripallon maailmanlaajuisiin promootiotarkoituksiin.

– Vaikka lahjoituksen suuruutta ei ole missään varsinaisesti määritelty, on villeistä korteista saatavien lahjoitusten yhteissummaksi FIBA budjetoinut kaksi miljoonaa euroa. Viesti on selvä; hakijan ei ole syytä jättää lahjoitussummaansa alle 500 000 euron ja olemme asettaneet sen myös tavoitteeksemme, Dettmann kertoo.

Suomen Koripalloliitto kutsuu niin julkisen kuin yksityisenkin sektorin mukaan villin kortin hakuun teemalla ”Yhdessä MM-kisoihin”.

– Olemme tulleet pitkän matkan, emmekä voi riskeerata kehitysjatkumoamme kiinnittämällä 500 000 euroa villiin korttiin yksinämme, koska se tarkoittaisi toiminnan merkittävää supistamista. Sen vuoksi lähdemme hakemaan puolta miljoonaa euroa julkiselta ja yksityiseltä sektorilta. Ilman tätä uutta rahaa haku ei onnistu. Meillä on usko siihen, että raha löytyy yhteistyöllä, mutta tulemme tarvitsemaan kaikkien mahdollisten tahojen apua MM-kisaunelman toteutumiseksi, linjaa Dettmann.

Villin kortin hakemus pitää jättää lokakuun loppuun mennessä, mutta taloudelliset sitoumukset realisoituvat vasta ennen varsinaista päätöksentekoa. FIBA tarkastelee ensi kerran hakijoita marraskuun lopussa ja tekee päätökset neljästä villin kortin saajasta 1. helmikuuta 2014.