Joensuun Kataja julkaisi torstaina uuden päävalmentajansa, mutta samalla myös kolme uutta pelaajasopimusta ensi kaudeksi.

Pelaajista Petri Virtasen (33) ja Kalle Naapin (21) kanssa on sovittu jatkosta. Ensimmäinen täysin uusi pelaajakiinnitys joukkueeseen on Tommi Huolila (21). Virtasen sopimus kattaa ensi kauden, Naapin sopimuksessa on optio vielä yhdestä kaudesta ja Huolilan sopimus kattaa seuraavat kaksi kautta.

Entuudestaan voimassaolevia pelaajasopimuksia seuralla on kaksi: takamies Teemu Rannikon (33) ja laituri Jesse Niemen (24) kanssa. Rannikon sopimus on voimassa vielä tulevan kauden, Niemen kaksi seuraavaa.

21-vuotias salolaislähtöinen Tommi Huolila sai viime kaudella pelaamassaan 45 Korisliiga-ottelussa peliaikaa keskimäärin 17 minuuttia ja tilastonsa näyttivät 3,9 pisteen ja 3,0 levypallon keskiarvoja.

Rooli kasvoi Namika Lahdessa merkittävästi, sillä toissa kaudella kasvattajaseurassaan Salon Vilppaassa peliaikaa kirjautui alle viisi minuuttia per ottelu. Huolila tekikin kauden aikana lujasti töitä ja keräsi useaan otteeseen kehuja Namika-valmentaja Ilkka Palviaiselta. 198-senttisen laiturin parhaat ominaisuudet ovat tällä hetkellä puolustuspäässä, jossa erityisesti isosta sylivälistään on apua joukkueelle.

Liigakautta edeltäneissä 20-vuotiaiden B-ryhmän EM-kisoissa Huolila oli Suomen parhaimmistoa 6,4 pisteen, 6,1 levypallon ja 0,9 torjunnan keskiarvoillaan. Kaikkiaan tilillään on 54 juniorimaaottelua ja 65 Korisliiga-ottelua (Vilpas ja Namika Lahti).

Uransa tänä keväänä päättänyt Sami Lehtoranta edusti Kataja Basketia kaikkiaan yhdeksän pääsarjakauden aikana, jolloin ehti kirjauttaa nimiinsä suurimman osan seuran Korisliiga-ennätyksistä. 33-vuotiaan Petri Virtasen jatko, seitsemäs peräkkäiskausi Joensuussa, tarkoittaa suurella todennäköisyydellä sitä, että Lehtoranta saa tehdä ainakin muutaman seurahistoriatilaston kärjessä tilaa SäyRi-kasvatille, joka hänkin nousee viimeistään nyt kiistattomaksi Kataja-ikoniksi.

Korisliiga-kaudella 2013-14 Virtanen pelasi kaikkiaan 54 ottelua. Keskimäärin 17 minuutin peliajalla hän kirjautti keskiarvoikseen 8,4 pistettä, 1,5 levypalloa ja 2,1 syöttöä. Yksi tavaramerkeistään, kolmen pisteen heitot, osuivat 40 prosentin tarkkuudella – tätä paremmin hän on liigaurallaan heittänyt vain kerran (kaudella 2002-03 tarkkuus BC Jyväskylän paidassa oli 41 %).

Katajan kuudessa EuroChallenge-pelissä Virtanen pelasi keskimäärin 17 minuuttia ottelua kohden ja kirjautti vastaavasti 9,3 pistettä, 1,2 levypalloa ja 1,5 syöttöä sekä erinomaiset heittoprosentit 70 (kakkoset; 7/10), 35 (kolmoset; 12/34) ja täydet 100 (vapaaheitot; 6/6).

Korisliigan historiatilastossa takamiehestä tuli viime kaudella kaikkien aikojen ykkönen runkosarjassa onnistuneissa kolmen pisteen heitoissa (tällä hetkellä 1094 kpl), kun hän ohitti maaliskuussa Torpan Poikien ikonin, Kari-Pekka Klingan. Kaikkien aikojen syöttötilastoa hän on johtanut jo usean vuoden ajan (viime kauden loppuun mennessä 1960 koriin johtanutta runkosarjasyöttöä), pallonriistoissa rikkoutui runkosarjan päätöskierroksella kuudentena pelaajana kautta aikain 600:n rajapyykki. Tähän mennessä Virtanen on pelannut urallaan 476 runkosarja- ja 103 pudotuspeliä (kautta aikain 16. ja 7. eniten).

Osan kuluvasta kesästä Virtanen viettää jo tutuissa merkeissä, alkamassa on kolmas peräkkäinen periodi EM-karsintoihin valmistautuvan 20-vuotiaiden miesten maajoukkueen apuvalmentajana.

Espoolaisen Tapiolan Hongan kasvatille viime kausi oli ensimmäinen Korisliigassa. 24 ottelussa vastuuta kertyi keskimäärin yhdeksän minuuttia, missä ajassa takamies kirjautti 2,1 pisteen 0,7 levypallon ja 0,8 syötön keskiarvot. Kolmosistaan osui mukavat 39 prosenttia ja yhdeksästä vapaaheitoistaan kaikki (100 %).