Viime kaudella loistanutta Sharaud Currya ei nähdä Kotkassa tulevalla kaudella, mutta jotain samantapaista on tarttunut KTP:n päävalmentajan Anton Mirolybovin haaviin. Brandon Jefferson, 22, saapuu KTP:n takakentälle suoraan Metro Staten yliopistosta. Curryn tapaan kyseessä on lyhyt, mutta vikkelä pelintekijä, jolta löytyy tappavan tehokas kaukoheitto.

Curryn pituus ilmoitettiin virallisesti 5-10, eli senteiksi muutettuna 178, mutta mittauksen voi hyvällä syyllä epäillä tehdyn vähintäänkin tossut jalassa. Jefferson on virallisissa kirjoissa vielä tuuman lyhyempi, eli omien sanojensa mukaan ”hyvänä päivänä 175 senttiä”. Pituudella pilattua peluria ei Kotkaan siis tarvitse odotella, mutta jo viime kausi opetti pituuden olevan lopulta toissijainen asia, kun muut osa-alueet ovat kunnossa. Jeffersonia tullaan varmasti vertaamaan monesti Curryyn, mutta KTP:n päävalmentaja Anton Mirolybov ei vertailuista välitä.

– Minulla on hieman vajavainen kuva Currysta, koska näin lopulta vain 5-6 peliä häneltä. Mutta jos välttämättä pitää vertailla, niin Jefferson tuo ehkä enemmän tempoa ja energiaa peliin. Hän juoksee kenttää enemmän ja uskaltaisin sanoa, että tuo vielä yhden vaihteen lisää peliimme, Mirolybov toteaa kotkalaisten sivuilla.

Jefferson otti koripallouransa ensiaskeleita Lewisvillen high schoolissa. Hän oli joukkueensa ehdoton tähti, jolta myös odotettiin jatkuvasti ratkaisuja. Nuorukaisen jälki olikin tuhoisaa kun katselee tilastokeskiarvoja: 19/3/5s ja kolmoset pussiin 44-prosenttisesti. Vuonna 2010 Jefferson siirtyi high schoolista Metro Staten yliopistoon, jonka joukkue Roadrunners pelaa yliopistojen ”divarissa”, Kakkos-NCAA:ssa. Jefferson oletti kakkostason yliopistosarjan olevan läpihuutojuttu hänen kaltaiselleen takamiestähdelle.

– Ei minulle oltu koskaan sanottu mitä pitää tehdä. Olin ollut ”the man” high schoolissa, mutta Metro Stateen saapuminen oli minulle ”reality check”. Valmentaja otti homman haltuun ja opin kontrolloimaan asennettani, kuuntelemaan ja pelaamaan joukkueelle. Minusta tuli all-around-pelaaja, Jefferson kertoi KTP:n sivuilla.

Denver Nuggets oli jo valinnut Jeffersonin Las Vegasissa pelattavalle kesäleirille. Jeffersonin nimi löytyi kokoonpanosta ja Mirolybov istui katsomossa kynät teroitettuna. Viime hetkellä Nuggets päättikin vaihtaa Jeffersonin kokeneempaan takamieheen ja Mirolybovin tilaisuus nähdä Jefferson tositoimissa meni sivu suun. Videot olivat kuitenkin tehneet sekä Mirolyboviin, kuten myös apuvalmentaja Sauli Lankiin jo vaikutuksen. Pitkät keskustelut pelintekijän ja hänen agenttinsa kanssa vahvistivat ”Ponttiksen” ajatusta.