Korisliigakausi 2014/15 pyörähtää käyntiin keskiviikkona. KTP-Basket pääsee aloittamaan 40 runkosarjaottelun urakan kotonaan ja ensimmäisenä Karhuvuoresta pisteitä havittelee Salon Vilpas.

Loukkaantumiset pitävät KTP:ltä sivussa peräti neljä pelaajaa, mutta vaiheessa on vielä Vilppaankin pakka.

KTP-Basket pääsi valmistautumaan ihanteellisessa tilanteessa uuteen kauteen, kun suomalaisosastosta löytyy kaikki saman nimet kuin edellisellä kaudellakin. Lisäksi Milos Dobras palasi kahden vuoden tauon jälkeen liigaympyröihin ja 16-vuotias Vili Nyman nostettiin

– Fiilikset ovat innostuneet ja luottavaiset. Ulkomaalaiskolmikkoomme olen erittäin tyytyväinen. Saimme juuri sellaiset pelaajat kuin halusimmekin, KTP:n päävalmentaja Anton Mirolybov kommentoi kotkalaisten sivuilla.

KTP-Basketin penkin päästä löytyy huomenna peräti neljä siviilipukuista peluria. Pitkäaikaispotilaiden Jukka Matisen, Joonas Pentin ja Michael Poundsin lisäksi myös Aleksi Akpaso joutui liittymään tähän ryhmään.

– Akpasolla on alaraajavamma, mikä pitää hänet sivussa joitakin viikkoja, Mirolybov harmittelee.

Jos on uskominen ennakoihin ja vedonlyöntiyhtiöiden kertoimiin, niin Vilpas on suurin ehdokas putoajaksi kaudella 2014/15. KTP on lisäksi voittanut kotisalissaan Vilppaan peräti 14 kertaa peräkkäin, joten moni voisi ajatella KTP:lla olevan helppo työ avata kautensa voitolla. Mirolybov ei kuitenkaan availe paitansa nappeja.

– Jokaiseen peliin lähdetään kuin vastassa olisi sarjan paras joukkue. Lisäksi kauden avaukset ovat aina vaikeasti ennakoitavissa ja Vilppaalla on hyvä yhdistelmä energiaa ja kokemusta joukkueessaan, taustoittaa Mirolybov.

Kotkasta Forssan ja Uudenkaupungin kautta täksi kaudeksi Saloon siirtynyt Sami Ikävalko huseeraa nyt Vilppaan takakentällä. Ikävalkon kiertueen saldo ei ole kovinkaan imarteleva, vaikka mies olikin nostamassa FoKoPoa Korisliigaan. Kaksi edellistä kautta: Kaksi joukkuetta, jotka molemmat tippuivat I-divisioonaan. Ei kai vaan taas Sami?

– Meillä on muistaakseni sarjan toiseksi pienin budjetti, jonka lisäksi harjoituspelit loukkaantumisineen ja jenkkien vaihdot siihen päälle eivät varmasti monia vakuuttaneet. Mutta eiköhän tämä kone vielä lentoon saada, pitkän kauden aikana jokapäiväisen harjoittelun ja tekemisen taso määrittää pitkälti sen, missä kohtaa sarjataulukkoa keväällä heilutaan, Ikävalko kertoo.

Ikävalko kuuluu Vilppaan luottopelaajiin yhdessä kokeneiden Samu Kaaresvirran ja Jukka Katajan ohella. Kauteen valmistautuminen ei kuitenkaan ole sujunut aivan odotetusti.

– Hyvin täällä on mennyt, mutta aika on oikeastaan kulunut suurimmilta osin viime kaudella loukkaantumiskierteen johdosta kroppaan tulleiden virheliikkeiden ja asentojen korjaamisessa. Pelasin aivan liian pitkään kroppa palasina, ja siitä on maksettu kovaa hintaa näin jälkikäteen. Nyt keskittyminen on täysin siinä, että pääsen takaisin omalle hyvälle tasolleni, jonka jälkeen voidaan lähteä viemään asioita eteenpäin, Ikävalko taustoittaa.

Ikävalko tietää kuinka vaikeaa Karhuvuoresta on hakea vierasvoitto, mutta jättää oven auki myös yllätykselle.

– KTP on siinä mielessä vaikea vastustaja, että oikein ketään ei voi jättää vapaaksi, sillä tulivoimaa löytyy. Ennakolta vaikein match-uppimme on korin alla mellastava Simms, ja hänen pysäyttämisekseen on keksittävä jotakin hieman spesiaalimpaa. Vaikean tehtävän edessä olemme, mutta jos onnistumme kaukoheittopelissämme ja saamme KTP:n jenkkikolmikosta edes yhden pelaajan hyvin kuriin, niin todennäköisyydet vierasvoitolle nousevat, Ikävalko päättää.

Jos on KTP:llä loukkaantumishuolia, niin helppo tilanne ei ole Vilppaallakaan. Takamies Darren Duncan ja laituri William Walker ovat olleet jo tovin Salossa ja ovat ilmeisesti täydessä iskussakin, mutta sentterin tontille ei ole vielä sopivaa amerikkalaista löytynyt. Tänään sentterin tontilla nähdään Vilppaan farmijoukkueen PeU-Basketin 203-senttinen Paul Harrison. Sairastuvalla on yli 500 Korisliigaottelua pelannut Samu Kaaresvirta. Vilppaan päävalmentaja Mikko Tupamäki myöntääkin, että kysymysmerkkejä on ilmassa.

– Vaiheessa ollaan vielä, niin kuin varmasti moni muukin joukkue tässä vaiheessa. Mutta ensimmäisellä kierroksella on aina omat yllätysmomenttinsa, kun joukkueet eivät vielä tiedä toisistaan ja on uusia pelaajia. KTP:tä vastaan Kotkassa ei varmasti kannata lähteä juoksu- tai heittokilpailuun, vaan voittoon vaaditaan kurinalaista peliä molemmissa päissä kenttää, Tupamäki aprikoi.