FIBA Europe julkaisi EM-alkulohkoarvontojen arvontakorit perjantaina. Suomi lähtee arvontoihin kakkoskorista ja päävalmentaja Henrik Dettmann näkee sen suurena mahdollisuutena.

Lohkoarvonnan ykköskorin maat muodostavat Euroopan mestari, Suomen-vierailulle 1.8.2015 tuleva, Ranska sekä Liettua, Espanja ja Kroatia. Susijengin kanssa kakkoskorin miehittävät Slovenia, Ukraina ja MM-hopeamitalisti Serbia.

– Kun asioita pistää perspektiiviin, niin kyllä tässä joutuu ajoittain itseään nipistelemään. Ei tarvitse mennä kuin vuoteen 2006, oli silloisissa lohkoarvoinnoissa takanamme vain kuusi maata koko Euroopassa. Nyt olemme samassa korissa MM-hopeajoukkueen kanssa. Pitkä matka on kuljettu, iloitsi Susijengin päävalmentaja Henrik Dettmann Koripalloliiton tiedotteessa.

Dettmannin viittaamana vuonna 2006 Suomi pelasi Euroopan B-divisioonassa. Silloisissa lohkoarvonnoissa Suomen ranking oli Euroopan tasolla 33:s ja taakse jäivät vain Kypros, Islanti, Romania, Albania, Luxemburg ja Englanti.

Tulevissa EM-kisojen lohkoarvonnoissa Suomen ranking-sijoitus on kahdeksas. Alemmista arvontakoreista löytyvät muun muassa Susijengin EM-kisoissa kaatamat Turkki, Kreikka ja Venäjä sekä Saksan ja Italian kaltaiset lajin suurmaat.

– Olen aiemminkin sanonut, että lohkoarvonnoista voi vastaan tulla hyviä tai sopivia vastustajia. Tällä kertaa tulee ainakin olemaan hyvä-kategoriaan ehdokkaita, Dettmann naurahtaa.

Jo ennen EM-lohkoarvontoja on selvää, että Suomi tulee saamaan ykköskorista vastaansa Ranskan. Yhtä lailla on selvää, että Suomi pelaa EM-alkulohkonsa Ranskan isännöimässä lohkossa Montpellierissä 5.-10.9.2015.

Kansainvälinen koripalloliitto salli EM-isäntien solmia kaupallisen yhteistyön yhden kisamaan kanssa siirrettyään EM-kisojen järjestelyoikeudet maan levottomuuksien vuoksi Ukrainalta neljälle maalle. Ranska solmi yhteistyösopimuksen Suomen kanssa, Saksa valitsi kumppanikseen Turkin, Latvia Viron ja Kroatia Slovenian. Yhteistyöllä halutaan varmistaa kisojen onnistuminen tilanteessa, jossa neljällä EM-isännällä on normaalia vähemmän aikaa järjestelyihin.

Montpellieriin saattaa helpostikin muodostua lohko, jota MM-tasollakin voisi kutsua kuolemanlohkoksi. Euroopan mestaruutta vuosi sitten juhlineen ja MM-pronssia viime kesänä voittaneen Ranskan ja Suomen seuraksi arvontakoreista voidaan vetää mm. vain yhden ottelun MM-kisoissa hävinnyt Kreikka, Italia, NBA- ja Euroliiga-pelureita vilisevä Israel sekä Venäjä.

– Mitä minä juuri sanoin niistä hyvistä vastustajista, kuittasi Dettmann naureskellen kuullessaan listan.