EuroChallengen G-lohkossa on ratkaisuhetket käsillä. Kotkassa selkäsaunan saanut Bonprix Biella on voittanut kaksi seuraavaa otteluaan ja kivunnut yhdessä Le Mansin kanssa sarjakärkeen. KTP-Basket ja Antwerp Giants kyttäävät yhden voiton päässä. KTP joutuu mylvivän italialaiskatsomon eteen, mutta jatkopaikan kannalta voitto on nyt otettava.

Bonprix Biella on tämän kauden EuroChallengen ainoa joukkue, joka ei pelaa maansa pääsarjaa. KTP löi kuukausi sitten Biellan maanrakoon lukemin 108-95, johtaen viimeisellä neljänneksellä peräti 30 pistettä (94-64). Biella on tämän jälkeen voittanut molemmat ottelunsa, myös lohkon ennakkosuosikin Le Mansin (82-64), joka taas murskasi kotisalissaan KTP:n (71-52). KTP:n päävalmentajan Anton Mirolybovin mielestä KTP:n kauden paras esitys jäi vastustajan vähättelyn varjoon.

– Totuus on se, että pelasimme hemmetin hyvän ottelun. Ja myös se, että Biella on todella kova porukka, Mirolybov tiivistää KTP:n sivuilla.

Italiassa Biellan rekordi on ollut toistaiseksi 5-5, ja voitoista yhtä vaille kaikki on otettu kotikentällä. Kun myös EuroChallengen molemmat voitot ovat Biella Forumilta, voidaan puhua todella kovasta kotijoukkueesta.

– Mitä olen videolta ja tilastoja katsellut, Biella on ollut jäätävä kotikentällään. Varsinkin heittopeli on ollut nimenomaan heidän kotikentällään huikeaa. Areena on komea 5000 ihmisen ”peltiboksi”, jossa rummut ja muu meteli varmasti kaikuu, Mirolybov kertoo.

Myös tilastot tukevat ”Ponttiksen” havaintoja. Kotimaansa sarjassa Biellan kolmosprosentti on kotonaan lähes 40, mutta EuroChallengessa pallo on löytänyt kotikoreihin vielä murhaavammin. Kakkosprosentti 60 ja kolmosten vastaava 44 kertovat kertoo kaiken oleellisen.

– Helpon tuntuiset korit, Mirolybov naurahtaa.

Alan Voskuil (26,0) johtaa koko EuroChallengen pistetilastoa ja toinen amerikkalainen, Ex-Pyrintö BJ Raymond (16,7) säestää. Täysin kahden miehen joukkueesta ei silti kannata puhua, sillä esimerkiksi 19-vuotias pelintekijä Tommoso Laquintana on ollut eurokentillä liekeissä. Nuorukainen on tykittänyt 16,3 pistettä käsittämättömällä 77-prosentin kolmostarkkuudella. Myös 206-senttinen Luca Infante (12,6/9,0) on ollut EuroChallengessa tehokkaampi kuin kotimaassaan. Aloitusviisikon täydentänee edellisestä ottelusta puuttunut nouseva tähti, kaksimetrinen laituri Eric Lombardi. Mirolybovin mukaan match-upit sopivat KTP:lle.

– Mielenkiintoiset match-upit, mutta kuten Kotkassakin nähtiin, uskon että ne sopivat meille. Voskuiliin on laittaa pienempi (Brandon Jefferson) tai isompi (LaMonte Ulmer) vaihtoehto, ja Raymondiin joko Timi Heinonen tai Cory Johnson. Viimeksi nämä näyttivät ainakin toimivan ihan hyvin. Takakentällä on mielenkiintoinen taistelupari -94- ja -95-syntyneiden Laquintan ja Joonas Lehtorannan kesken. Lombardi sopii varmasti Ulmerille ja korin alla luotan Kenny Simmsin, Samuli Vanttajan ja Milos Dobraksen hoitavan Infanten ja kumppanit, Mirolybov ennakoi.

Tanskalai-amerikkalainen Voskuil johtaa siis koko EuroChallengen pistetilastoa (26,0), eikä takamies jätä pienintäkään heittorakoa käyttämättä. Keskimäärin yli 18 heittoyritystä uskomattomilla prosenteilla 70 ja 44,1! Mirolybovin mukaan miestä ei pystykään täysin pysäyttämään.

– Varmasti tekee sen 20 pistettä, mutta kysymys on siitä minkälaisiin ratkaisuihin me saadaan hänet pakotettua. Meidän pitää olla aktiivisia ja tehdä aloite, eikä antaa sitä hänelle. Juuri sanoin joukkueelle, että jos hän heittää metri viivasta kättä vastaan sisään, niin sitten se heittää. Mutta rytmistä, palloskriinistä tai hyvärytmisestä cross-overista heittoja ei saa antaa! Alku on tärkeä, ettei käy kuten Kyle Foggin kanssa, joka sai heti kolme heittoa sisään ja sai hurmoksen päälle. Meidän pitää näyttää heti alusta asti, ettei mikään tule helpolla, Mirolybov kertoo.

KTP:n ”eurojenkki” Cory Johnson on nyt pelannut kolme ottelua, 12 minuutin ja 2 pisteen keskiarvolla. Mies ei ole päässyt joukkueeseen sisään, eikä viime aikojen otteluruuhka Korisliigassa ole ainakaan auttanut asiaa.

– Niin, kun ei olla päästy harjoittelemaan. Mutta olemme käyneet hyviä keskusteluja ja Cory on valmis laittamaan itsensä täysillä likoon. Olen kaavaillut hänelle tärkeää roolia, katsotaan mitä tapahtuu. Fakta on kuitenkin se, että Milos (Dobras) ja Samuli (Vanttaja) ovat nostaneet tasoaan ja heillä on pelituntumaa, joten ei ole helppo tilanne. Mutta minulla on myös täysi luottamus Johnsoniin ja mahdollisuuden hän saa aivan varmasti, Mirolybov pyörittelee.

KTP voitti ensimmäisen kohtaamisen 13 pisteellä, joten tasapisteissä KTP olisi vahvimmilla näillä näkymin juuri Biellaa vastaan. Mirolybov ei kuitenkaan innostu korivertailuista.

– Kyllä me puhumme ainoastaan voitosta. Tappio ei olisi vielä kuolinisku, mutta lähellä sitä, joten korieroa on tässä vaiheessa turha miettiä. Tietenkin olemme tilanteesta tietoisia ja toivotaan että tasapisteissä on sitten lopuksi Biella, jos joku. Fokus on kuitenkin nyt täysin valmistautumisessa keskiviikon huutomereen ja voiton hakemisessa. Luotan, että se tulee omia vahvuuksiamme käyttämällä, Mirolybov päättää.