Susijengin alfasusi ja kolmatta kauttaan venäläistä suurseuraa BC Himkiä edustava Petteri Koponen, 26, toivottaa kesän 2015 EM-kisojen alkulohkoarvontojen tulokset tervetulleiksi. Koponen pitää Euroopan mestari Ranskaa Montpellierin alkulohkon selkeänä ykkössuosikkina, mutta lohkon muut jatkopaikat ovat Koposen mukaan täysin avoimia.

– Näköjään me saadaan aina nämä helpot avausmatsit joka kisoihin, Koponen naurahtaa kuullessaan, että Susijengi kohtaa kisojen avausottelussaan Euroopan mestarin ja hallitsevan MM-pronssimitalistin Ranskan.

Koposen naurahdukselle on syynsä, sillä viime kesänä Bilbaossa Susijengi otti mittaa maailmanmestari USA:sta, ja kahden vuoden takaiset EM-kisat Suomi aloitti ottelulla MM-hopeamitalisti Turkkia vastaan.

– Ranska tulee olemaan Montpellierin alkulohkon selkeä ykkönen ja kuulemani mukaan kaikki Ranskan parhaat pelaajat tahtoisivat olla mukana kotikisoissa. Vaikka sieltä pari pelaajaa puuttuisikin joukosta, kyllä niillä on laittaa hävyttömän kova joukkue kentälle, Koponen pohtii Koripalloliiton tiedotteessa.

Jos Ranska lähteekin Montpellierin alkulohkoon ennakkosuosikkina, Koposen mukaan lohkon tilanne on Ranskan jälkeen täysin auki.

– Tietenkin Ranskakin on lyötävissä, mutta on ihan mahdollista, että muut joukkueet pelaavat täysin ristiin. Päivän kunto, pelaavat kokoonpanot ja muut ovat tässä vaiheessa tietenkin vielä täysiä arvoituksia, Koponen puntaroi.

– Bosnia & Hertsegovinan kannalta olennainen kysymys on se, kuka on heidän amerikkalaispelaajansa kisoissa. Mirza Teletovic on tietenkin heidän ykköstähtensä, mutta Tuukka (Kotti) oli hänelle puolustuspäässä täydellinen matchup Liettuan kisoissa. Aliarvioida ei kuitenkaan Bosniaa saada, koska heillä on todella paljon kovia pelaajia ympäri Eurooppaa.

Israelia vastaan Suomi mitteli kesän 2010 EM-karsinnoissa, ja kaksi vuotta myöhemmin Susijengi kohtasi EM-karsintavaiheessa Puolan. Susijengi tasasi voitot niin Israelia kuin Puolaakin vastaan.

– Israelilla on ollut viime vuodet vaikeaa, mutta heilläkin on todella kovia jyriä Euroliiga-tasolta ja tietenkin Omri Casspi ja Gal Mekel NBA:ssa. Puolalla on taas kaksi älytöntä mörköä korin alla (Marcin Gortat, Maciej Lampe) ja ihan tarpeeksi taitoa ja heittovoimaa takakentällä.

EM-karsintojen kuudennesta korista Susijengille oli tarjolla alkulohkovastustajaksi Viro, Islanti ja Hollanti, mutta ennakkoon heikompien joukkueiden sijasta onnetar kuljetti Susijengin vastaan kesän 2012 olympiapronssimitalisti Venäjän.

Kolmatta vuottaan ammattilaisena Venäjällä pelaavalle Koposelle venäläinen koripallo on käynyt kauttaaltaan tutuksi. Koposen tekemien pukukoppigallupien mukaan Venäjän suurimmilla tähdillä on valtava tahto palauttaa Venäjä-koripallo samoihin sfääreihin, joissa se liikkui ennen kesän 2013 EM-kisojen fiaskoa.

Andrei Kirilenkoa lukuun ottamatta suurin piirtein kaikki Venäjä-koriksen suurimmat tähdet ovat ilmaisseet halunsa olla mukana ensi kesän kisoissa. Toissa kesänähän Venäjän joukkueesta puutui monta avainpelaajaa. Siinä on taas potentiaalisesti todella iso, liikkuva ja taitava porukka vastassa, Koponen aprikoi.

– Lähtökohta on kuitenkin se, että siinä on meille viisi voitettavaa ottelua luvassa ja EM-jatkopaikka on omissa käsissä. Toivottavasti saadaan vielä tuhansia suomalaisia Montpellieriin lomailemaan ja katsomaan huippukorista samoissa merkeissä kuin Sloveniassa ja Espanjassa viime vuosina.

Susijengin nykytilannetta Koponen pitää erinomaisena. Vaikka pitkäaikainen susikippari Hanno Möttölä on jo ilmoittanut lopettavansa maajoukkuetasolla, Erik Murphy teki erinomaisen debyytin Susijengissä viime kesänä. Lisäksi maajoukkueen viime vuosien suurimmat tähdet Sasu Salinista Shawn Huffiin ja Teemu Rannikkoon pelaavat tahoillaan erinomaista kautta eurokentillä ja Korisliigassa.

Lisäksi moni tulevaisuuden tekijämies on lyönyt tai paraikaa lyömässä itseään läpi niin kansainvälisillä kuin kotimaisillakin kentillä.

– Susijengissä tulee olemaan jonkin verran vaihtuvuutta ja monet jätkät tietävät, että vastuuta ja peliminuutteja on tulevaisuudessa tarjolla. Ensi kesän kilpailuasetelmat näyttävät jo tässä vaiheessa mielenkiintoisilta. Toivotaan, että kaikki pelaajat saavat lähteä ensi kesään terveinä, Koponen veistelee.