KTP:n aloitusviisikko on varmasti Korisliigan kovimpia. Koko jenkkikolmikko on esimerkiksi pistetilastossa 16 parhaan joukossa ja kotimaiset ovat kantaneet hienosti oman kortensa kekoon.

Amerikkalaisvahvistuksista LaMonte Ulmer (19,2/8,9) on viiden joukossa pisteissä ja kympin sakissa levyissä. Varsinkin viime aikoina Ulmer on ollut ilmiliekeissä, kun kaukoheittokin ovat alkanut tippua (viimeiset viisi peliä 23,6 pistettä). Myöskin EuroChallengessa Ulmer tuntui olevan ainoa, jonka taso ei tippunut, päinvastoin (20,2/10,8). Ulmer on myös tehnyt erinomaista työtä puolustuspäässä.

– LaMonte on mahtava pelaaja ja ihminen. Hieno valmennettava, josta huokuu tällä hetkellä rauhallisuus ja luottamus meidän tekemiseen. Pelurina LaMonte on omalla pelipaikallaan erinomainen ja erityisesti hänen levypallopelaaminen molemmissa päissä kenttää on ollut ratkaisevan kova pala meidän pelaamista, KTP:n päävalmentaja Anton Mirolybov kehuu seuran sivuilla.

Brandon Jeffersoniin kohdistui kauden alla epäilyksiä. 175-senttinen rookie ”kakkosyliopistosta” sai monet epäilemään valintaa. Jefferson on kuitenkin osoittautunut kovaksi ratkaisijaksi (18,6,/3,1s), joskin loukkaantuminen on hieman syönyt tehoja viime aikoina.

– Brandoniin kohdistui tietysti todella suuret kysymysmerkit kauden alussa, vaikka me Löden kanssa tiesimme koko ajan hänen olevan tarvitsemamme pelaaja. Se miten hän pystyy rytmittämään pelimme tempoa, on ollut hienoa katseltavaa. Kuten myös se, että hän näytti heti kauden alusta lähtien olevansa valmis ratkaisemaan pelejä ja toisaalta löytämään niin sanotun kuuman pelaajan. Uskon edelleen BJ:n kehittymiseen kauden mittaan.

Myös Kenny Simms pelaa jatkuvasti enemmän omilla vahvuuksillaan. Pisteitä on tullut koko ajan mukavasti (16,4), mutta sentterille oleelliset tilastot ovat kehittyneet parempaan suuntaan. Jos jaetaan kausi ensimmäiseen seitsemään ja seuraavaan yhdeksään otteluun, on suunta oikea niin puolustuslevyissä (2,7 – 5,7), kakkosprosenteissa (48,1 – 60,0), kuin myös vaparitarkkuudessa (73,5 – 87,9). Vapaaheitot on sentterille tunnetusti tärkeä taito, mutta viime kausien amerikkalaissenttereistä ainoastaan Devonne Giles oli myös yli 80 prosentin vapaaheittäjä.

– Kenny on voittaja! Eikä sellaisia pelaajia kasva joka oksalla. Hänen kohdallaan pitää muistaa, että hän saapui joukkueeseen siinä vaiheessa kun pre-seasonia oli jäljellä kahdet harjoitukset. Tämän takia Kennyn ajaminen joukkueen tapoihin on kestänyt muita pidempään. Mielestäni on selvästi havaittavissa että viimeisen kuukauden aikana hän on sisäistänyt tapaamme pelata molemmissa päissä kenttää ja sitä kautta hänen tekemiseen on tullut varmuutta ja hyviä valintoja. Uskon myös että keväällä näemme yhä kovemman Kennyn kentällä.

Myös kotimaiset olleet vahvoja

Simms loistaa myös hieman kyseenalaisemmassa tilastossa, sillä sentteri on sarjan ylivoimainen virhekuningas (4,38). Vastaavaa keskiarvoa ei Suomen pääsarjassa ole nähty sitten kauden 1981-82 ja Kalevi Pietikäisen (4,9).

Aloitusviisikon suomalaisista Timo Heinonen (12,2/5,6) pelaa 33-vuotiaana uransa parasta korista. 519 runkosarjaottelun mies on kaikkien aikojen tilastossa jo yhdeksäntenä ja Kouvot-ottelussa selkä edellä vastaan tulee Mikael Salmi. 20-vuotias Joonas Lehtoranta (7,6/2,2s) sen sijaan on ensimmäistä kertaa urallaan vakiinnuttanut aloitusviisikon paikan. Jonttu on väläytellyt, kuten EuroChallenge-avauksessa (Biellaa vastaan 17 pistettä), mutta varsinkin kaukoheittopeli (25,9%) on vielä yskinyt.

– Timi on mies paikallaan! Valmentajan toivepelaaja, joka tekee sen mitä pyydetään ja tekee sen sata lasissa! On mahtavaa saada tehdä töitä Timin kaltaisten pelaajien kanssa. Joonas on osoittanut kauden aikana että hänellä on halu mennä eteenpäin. Pitää kuitenkin koko ajan muistaa hänen ikänsä ja nuorille pelaajille on normaalia että esitykset välillä vähän heilahtelevat. Tärkeintä on vaan pitää fokus jokapäiväisessä työssä, sillä se palkitaan.

KTP:n aloitusviisikko kantoi joukkuetta alkukaudesta, mutta sittemmin apuja on alkanut löytymään myös penkiltä. Jukka Matisen ja Aleksi Akpason loukkaantumisten myötä roolia on ollut tarjolla Samuli Vanttajalle, Milos Dobrasille, Miki Kuusistolle, sekä vahvaa paluuta tekevälle Michael Poundsille.

– Tässä vaiheessa on ensinnäkin annettava krediittiä koko joukkueen työmoraalille. Vaikka pelejä on ollut tiheään tahtiin heti lokakuun alusta lähtien, on meidän jokaisessa harjoituksessa näkynyt motivoituneiden pelaajien kasvoja, sekä hyvää ja määrätietoista tekemistä. Jokaisen panokseen olen todella tyytyväinen ja uskon, ettei kenenkään pelaajan kohdalla olla nähty vielä parasta. Meillä on penkillä vaadittavat työkalut jokaiseen asiaan ja olen erittäin luottavainen siihen mitä penkiltä tulee. Samuli tuo selkeää uhkaa kentälle molemmissa päissä, Homppa erinomaista rytmitystä peliimme, sekä Miki ja Milos todella paljon energiaa tekemiseemme. Unohtamatta Ottoa ja Viliä jotka treenaavat hyvin koko ajan!

Kapteeni Mike Pounds on palannut kentille ja esittänyt jo monta tärkeää tavaramerkkiajoaan. Kuin huomaamatta ”Homppa” on myös petrannut kaukoheittoaan. Ensimmäiset viisi kautta kolmoset upposivat juuri ja juuri 30 prosentin tarkkuudella, mutta viimeiset kolme kautta prosentti on ollut mukava 37,4. Mies itse kertoo salaisuuden olevan vähemmän yllättäen treeni:

– Simppeli vastaus on kova treeni kesällä. Tyyli on tietysti muuttunut vuosien varrella ja jopa parin vuoden takaakin vähän yksinkertaisemmaksi ja nopeammaksi. Koska korillemeno on vahvuuteni, niin vastustajat ottavat sitä enemmän pois. Saan siksi vähän enemmän heittoja ja ne pitää vaan naulata, Pounds itse kertoo.

Matinen on ollut koko kauden sairastuvalla eikä Akpasoakaan ole nähty kentällä kuin yhteensä 53 minuuttia. Heidän odotetaan tekevän kuitenkin täysipainoisen paluun pelikentille helmikuussa.

– Jos kaikki menee hyvin, sekä Jukka että Aleksi nähdään helmikuussa tositoimissa. Tässä vaiheessa on tärkeää, että molemmat kuntouttavat itseään kuntoon ja muistamme, ettemme halua hätäillä näidenkään asioiden suhteen. Tavoitteena on saada miehet rivistöön mukaan siinä vaiheessa kun he ovat siihen valmiit. Tässä esimerkiksi Hompan kanssa onnistuimme mielestäni erittäin hyvin! Brandonin loukkaantuminen on varmasti jo viime silausta vaille valmis ja uskon Brandonin olevan Kouvoja vastaan valmiina, Mirolybov valottaa.