Henrik Dettmann on ottanut turkkilaisseura Besiktasin komentoonsa ja pyrkii kääntämään pienoisessa kriisissä olevan joukkueen kurssin. Dettmann oli vielä viikonloppuna katsomon puolella, mutta on nyt ottanut joukkueen ohjat käsiinsä.

Dettmann nimitettiin Besiktasin päävalmentajaksi viikko sitten ja hän myöntää yllättyneenä turkkilaisseuran kosiskeluista.

– Besiktasin tarjous yllätti minut, Dettmann myöntää Besiktasin sivuilla.

vaikka Dettmann astelee uuteen pestiin, niin seura on kuitenkin entuudestaan suhteellisen tuttu.

– Olen seurannut monestakin syystä Besiktasia jo useampia vuosia. Varsinkin kolme vuotta sitten seurasin suurella mielenkiinnolla, kun seura menestyi niin Turkissa kuin Euroopassakin. Euroliigan kuudentoista parhaan joukkoon pääseminenkin oli hyvä saavutus.

Dettmann oli edellisen kerran seurajoukkueen peräsimessä vuonna 2010, kun hän oli ranskalaisen Dijonin päävalmentajana. Tarjouksia on tullut sen jälkeenkin, mutta hän tarttui vasta Besiktasin täkyyn.

– Tällä hetkellä valmennan myös Suomen maajoukkuetta. Sain samaan aikaan useita tarjouksia eri joukkueilta, mutta Besiktasin kaltaisen joukkueen lähestyminen yllätti minut. Tiedän myös, että Besiktasilla on perinteikkäät ja sykähdyttävät fanijoukot, mikä myös vaikutti valintaani.

Turkissa, kuten monissa muissakin maissa, valmentajalla on yleensä kaksi vaihtoehtoa: tulos tai ulos. Dettmann allekirjoitti seuran kanssa 1,5-vuotisen sopimuksen. Dettmann joutuu kovan paikan eteen, sillä Besiktas on hävinnyt Turkin liigassa jo seitsemän ottelua peräkkäin. Dettmann muistuttaakin, ettei käännös tapahdu sormia napsauttamalla.

– Olen pyrkinyt katsomaan mahdollisimman paljon Besiktasin pelejä ennen tänne tuloani. Aion jatkaa sitä edelleen. Joukkueessamme on tällä hetkellä lahjakkaita pelaajia, mutta tärkeintä on terveys. Meillä on joitakin loukkaantuneita pelaajia. Tärkeintä olisi saada heidät mahdollisimman nopeasti takaisin pelikuntoon. Kärsivällisyys ei ole Turkissa varmasti kovin pidetty sana, mutta joskus on hetkiä, jolloin kärsivällisyyttä tarvitaan. Kysyin heti ensimmäisenä, miten kärsivällisyys äännetään turkiksi. Tulen käyttämään sitä varmasti täällä useasti, Dettmann heittää.

Besiktas on kärsinyt paljon loukkaantumisista, mutta Dettmann aikoo tutustua rauhassa joukkueeseen eikä lähde heti ostoksille.

– Ensin meidän täytyy arvioida, miten paljon saamme tästä kokoonpanosta irti ja miten riittävä se on. Sitten tulee vasta uusien pelaajahankintojen aika. Meillä on kuitenkin tällä hetkellä lahjakas ja taitava joukkue.