Vuodesta 2001 Suomen miesten koripallomaajoukkueen eli Susijengin nousua rakentamassa ollut Pekka Salminen, 51, on nimitetty naisten päävalmentajaksi. Paraikaa joensuulaista Kataja Basketia Korisliigassa valmentava Salminen aloittaa laaja-alaisessa ja päätoimisessa tehtävässään Koripalloliitossa 1.6.

Salminen toimii uudessa tehtävässään Suomen naisten koripallomaajoukkueen päävalmentajana, vastaa kaikkien tyttömaajoukkueiden ohjelmakehityksestä, osallistuu Helsinki Basketball Academyn tyttöpelaajien valmennukseen sekä jatkaa Susijengin apuvalmentajana.

Salminen on kerännyt aiemmat kannuksensa miesten koripalloilun puolelta. Hän on urallaan valmentanut kautta aikain viidenneksi eniten Korisliigan runkosarjaotteluita joukkueinaan Pussihukat, Torpan Pojat, Espoon Honka ja Tapiolan Honka sekä Kataja. Lisäksi Salminen on valmentanut viisi kautta Ruotsin liigassa saavuttaen kaksi Ruotsin mestaruutta sekä yhden hopean.

– Olemme äärimmäisen tyytyväisiä, että saamme Pekan kaltaisen kokeneen valmentajan työskentelemään täyspäiväisesti nais- ja tyttökoripallon pariin. Pekka pystyy tulevassa työssään tuomaan kokemuksensa Susijengin kanssa naisten maajoukkueen käyttöön. Hän on kuitenkin ollut tärkeässä roolissa rakentamassa miesten maajoukkueen huimaa nousua viimeiset 15 vuotta, kehuu Koripalloliiton valmennuksenjohtaja Ari Tammivaara Koripalloliiton tiedotteessa.

Suomen naisten maajoukkueen pitkän tähtäimen tavoitteissa on päästä EM-kisoihin ja vakiinnuttaa paikka siellä. Viimeksi Suomi on nähty naisten EM-lopputurnauksessa vuonna 1987.

– Onhan tämä aivan hemmetin mielenkiintoinen haaste paitsi itselleni myös koko koripalloperheelle. On keskityttävä nykyhetkeen ja samalla rakentaa voimakkaasti myös tulevaa, kommentoi Salminen.

– Nuorten maajoukkuetoimintoja on kehitetty johdonmukaisesti monen vuoden ajan ja on hienoa, että kyseinen kehitystyö on koskenut kaikkia maajoukkueita sukupuoleen tai ikään katsomatta. Se antaa hyvän pohjan jatkolle. Samaan aikaan on tunnistettava esimerkiksi naisten maajoukkuetta koskevat erityispiirteet. Toisin kuin miesten maajoukkueessa kaikki parhaat naispelaajamme eivät ole vielä ammattiurheilijoita. Meidän on luotava olosuhde, jossa naispelurimme voivat keskittyä oman potentiaalinsa löytämiseen, linjaa Salminen.

Salminen seuraa naisten maajoukkueen päävalmentajan tehtävässä hyvää ystäväänsä Anton Mirolybovia, joka luotsasi ”Naarassusia” vuodesta 2012. Mirolybov solmi vuodenvaihteessa kaksivuotisen jatkosopimuksen valmentamansa Korisliiga-joukkueen KTP-Basketin kanssa. Samalla Mirolybov joutui luopumaan naisten maajoukkueen tehtävästään, koska tehtävän yhdistäminen miesten liigavalmennukseen on aikataulusyistä käytännössä mahdotonta tulevien maajoukkueikkunoiden johdosta.

Salmisen johdolla naisten maajoukkue kokoontuu ensi kerran kesällä leiritykseen, jonka tarkoituksena on luoda pohjat ensi marraskuussa ja helmikuussa avautuville maajoukkueikkunoille ja EM-karsinnoille. Maajoukkueen tarkka kesäohjelma julkaistaan myöhemmin.