Koripallokevään ratkaisevat ottelut ovat otollista aikaa sankareille. Kevään 2015 Korisliigan finaalien sankareiden joukkoon nousi lähes tuntemattomuudesta Salon Vilppaan juniorimyllyn kasvatti Tommi Huolila, 22, joka ampaisi arvoon arvaamattomaan Kataja-sentteri Tom Knightin kauden päättäneen loukkaantumisen jälkeen.

”Ennen en tiennyt kuka on Huolila, nyt tiedän”, twiittasi Suomi-koriksen ykköstähti Petteri Koponen Korisliigan mestaruuden ratkaisseen viidennen finaaliottelun jälkeen.

Koposen suitsutussanat osuivat oikeaan, sillä on huomionarvoista, että Huolila viimeisteli ensimmäisellä Joensuun kaudellaan runkosarjan aikana joukkueelleen roolipelaajalle ominaiset 4,7 pistettä ja 3,4 levypalloa ottelua kohden.

Kun Kataja-sentteri Knight loukkaantui toisen finaaliottelun alkumetreillä, oli selvää, että Huolilan tulisi venyä parhaimpaansa ja sen yli, jos Kataja Basket tahtoisi tuuletella seurahistoriansa ensimmäistä mestaruutta. Salolaislähtöinen korinaluspelaaja ylitti kaikki odotukset keräämällä kolmannessa finaaliottelussa 12 pistettä ja viisi levypalloa ja mestaruuden ratkaisseessa ottelussa 21 pisteen ja seitsemän levypallon saldon.

– En minä juurikaan seuraa twittereitä ja muita, mutta kyllähän se pienen hymyn sai huulille kun huomasin, että Koponen oli pannut merkille, Huolila muotoilee vaatimattomana Koripalloliiton haastattelussa.

– Kun toisen finaaliottelun jälkeen tiesimme Tomin olevan loppusarjan sivussa, iski aikamoinen jännitys päälle. Oli aika paljon väännettävää omien ajatusten kanssa, että sai käännettyä tilanteen niin, että uskalsi nauttia tilanteesta ja pelata.

Valmennusjohdon, kanssapelaajien ja seurajohdon suhtautuminen Knightin loukkaantumisen jälkeiseen tilanteeseen helpotti Huolilan sopeutumista.

Teemu (Rannikko) alkoi toisen finaaliottelun jälkeen treeneissä selittää minulle hyökkäyspään pelejä niin kuin olisin aina ollut aloitusviisikossa. Teemu halusi, että pelaamme tiettyjä asioita minun kauttani ja että minulle pelattaisiin varta vasten korintekopaikkoja, Huolila kertaa.

Pekka (Salminen) korosti, että mitään erikoisempaa ei tarvitse tehdä, kunhan pelaan mahdollisimman kovaa ja annan kaikkeni. Samalla taustoista tuli viestiä, että mene ja anna kaikkesi – tee mitä osaat ja tee täysillä. Siten minullekin tuli sellainen olo, että ei tässä mitään hätää ole.

Huolila oli lähellä Korisliigan läpimurtoaan syyskaudella, kunnes nilkkavamma pakotti nuoren miehen ottamaan vauhtia sairastuvan kautta. Vaikean kevään jälkeen Huolilan lopullinen läpimurto liigatasolle tapahtui parhaassa mahdollisessa tilanteessa.

– Nilkkavamman jälkeen ei tuntunut lukko millään aukeavan, vaikka kuinka laitoin treenitunteja alle ja tein kaikkeni. En olisi itse ikinä uskaltanut odottaa itseltäni finaaleissa tällaista suoritusta. Jos olisi kysytty ennakkoon, uskotko vetäväsi tällaiset finaalit, en varmasti olisi osannut ennakoida tätä.

Huolilan suorituksen arvoa nostaa entisestään se, että mies väänsi Korisliigan kolme viimeistä finaalia korin alla tasaväkisesti vastakkain Susijengin teräsmiehen ja liigaikoneihin lukeutuvan Bisons-sentteri Tuukka Kotin kanssa, jonka Huolila laskee yhdeksi esikuvistaan.

– Mitä kauden aikana katsoin Bisonsin pelejä, aina tuntui siltä, että jos Bisons on häviöllä, Tuukka pistää isomman vaihteen silmään ja ratkaisee pelin. Finaaleissa ehdoton avaintekijä oli, että Tuukkaa piti saada hidastettua ja kaikki tilanteet, joissa sain Tuukkaa kuriin, olivat meille plussaa, Huolila arvioi.

– Mestaruuden ratkettua Tuukka tuli antamaan rohkaisevat kommentit, kehui finaaleja ja onnitteli mestaruudesta. Tuntui aika hyvältä, että Tuukalta tuli tällainen tunnustus.

Vaikka Huolilan osakkeiden arvo pelaajamarkkinoilla kohosi varmasti pilviin finaalien jälkeen, sentteri kertoo pitävänsä jalat tiukasti maassa.

– Olen päättänyt jo sen, mitä korikselta haluan, ja aion jatkaa sillä tiellä. Se on paljon yhtä kautta pitkäjänteisempi suunnitelma. Totta kai sain finaaleista mahtavan itsevarmuusbuustin, joten mikäs tässä lähtiessä kahden viikon päästä kesätreeneihin kohti uusia haasteita.