Susijengin luottomies Erik Murphy maisteli kauden 2013-2014 NBA-elämää. Murphystä tuli Hanno Möttölän jälkeen toinen suomalainen pisteille NBA:ssa pystynyt pelimies.

Kivikovassa Chicago Bullsissa peliaika jäi kuitenkin vähiin, ja Murphy sai viime kaudelle toivomansa siirron NBA:n kehitysliigaan. Austin Spurs varasi 208-senttisen laiturin jo kolmantena. Varauksen sai suomalaisista samassa draftissa myös Joonas Caven.

Millaista elämä oli D-leaguessa NBA:han verrattuna?

– Se oli hyvä ja ehdottomasti opettava kokemus. Kausi oli pitkä, eli välillä meni paremmin ja välillä vähän huonommin, mutta nautin siitä, että peliaikaa tuli paljon, kauden aikana puolentusinaa kiloa laihtunut Murphy muisteli SuomiKoris-sivustolle.

– Mutta kentän ulkopuolella oli hyvin erilaista, ei ihan niin glamouria kuin NBA:ssa, ”Susi-Erkki” hymyilee.

Voitko kertoa tästä esimerkkejä?

– Fasiliteetit ja resurssit olivat paljon niukempia. NBA:ssa lennetään omalla koneella, mutta D-leaguessa oli muutamia hyvinkin pitkiä bussireissuja.

Harjoitusmäärät ovat vastaavasti NBA:ta pienempiä, koska pelejä on paljon. Mainiot otteet peleissä kiinnittivät huomion Euroopassa, ja heinäkuussa julkistettiin Murphyn sopimus istanbulilaiseen Besiktasiin.

– Olen kuullut seurasta vain hyvää. Hyvät fanit, hyvä organisaatio, Istanbul on kuulemma hieno paikka… ja tietysti Henkka [Henrik Dettmann] valmentajana, Murphy hymyilee.

Käskyttäjät ovat tosiaan tuttuja, sillä Turkissa Dettmannin apuna on maajoukkueenkin apukoutsi Lassi Tuovi.

Joko olet käynyt Turkissa paikan päällä?

– En vielä. Kun tämä [aika maajoukkueen kanssa] on ohi, menen takaisin Amerikkaan pariksi päiväksi pakkaamaan, ja sitten on aika muuttaa Turkkiin.

Kuinka paljon helpompaa oli nyt tulla maajoukkueen mukaan viime kesään verrattuna?

– Ehdottomasti helpompaa, koska kaikki on tutumpaa. Nyt tunnen pelaajat, eikä uuden opettelmista muutenkaan ole niin paljon.

Susijengi aloittaa EM-kisat isäntä-Ranskaa vastaan 5. syyskuuta.

Pekka Mäntylä
Twitter: @pjmant