Ensi kesänä järjestettäviin Rion olympialaisiin karsitaan myös koripallojoukkueet. Osa joukkueista pääsee mukaan maanosien mestaruusturnausten kautta ja muut kisoihin osallistuvat joukkueet valikoidaan kolmesta karsintaturnauksesta.

Kolme maata saa ensi kesänä järjestettäväkseen kuuden maan olympiakarsinnat ja isäntämaa on automaattisesti mukana. Loput maat osallistuvat maat määräytyvät maanosien mestaruuskisojen sijoitusten mukaan. Liettuan koripalloliiton presidentti Arvydas Sabonis paljasti, ettei Liettua aio hakea karsintaturnauksen järjestämistä sen korkean hintalapun vuoksi. Saboniksen mukaan yhden karsintaturnauksen järjestäminen maksaa noin 1,7 miljoonaa euroa.

Italialaislehti Il Corriere dello Sportin mukaan Italia olisi kiinnostunut karsintaturnauksen järjestämisestä, mikäli se ei saa suoraa paikkaa olympialaisiin. EM-kisojen kaksi parasta varmistavat paikkansa olympialaisiin ja sijoille 3-7 sijoittuvat joukkueet pääsevät mukaan karsintaturnaukseen. Mikäli kuitenkin yksi Euroopan maa järjestäisi karsintaturnauksen, niin silloin myös kahdeksanneksi sijoittunut maa pääsisi mukaan.