Suomen Koripalloliitto on jättänyt hakemuksen vuoden 2017 miesten EM-kisojen yhden alkulohkon järjestämisestä.

Maailmanlaajuisen lajin arvoturnauksen järjestämisellä Koripalloliitto haluaa tehdä kunniaa vuonna 2017 täydet 100 vuotta täyttävälle Suomelle sekä jatkaa Suomi-koriksen menestystarinaa. Samalla Koripalloliitto hakee järjestettäväkseen 20-vuotiaiden miesten EM-kilpailuja 2016.

– Suomalainen joukkueurheilu ja koripallo ovat olleet hienossa nosteessa viime vuosien aikana. Arvokisahaut ovat meille luonnollinen jatko-osa tarinalle, jota olemme koripallon parissa kertoneet. Hienosti pelannut miesten maajoukkueemme sekä maailmanlaajuisesti koripallomaailmaa ihastuttaneet, upeat fanimme ansaitsevat kotikisat, kommentoi Koripalloliiton puheenjohtaja Antti Zitting Koripalloliiton tiedotteessa.

Suomi haki yhden EM-lohkon järjestämisoikeutta jo vuoden 2015 EM-kisoihin, mutta jäi hakuprosessissa viidenneksi kansainvälisen koripalloliiton (FIBA) myöntäessä kisat Ranskalle, Kroatialle, Latvialle ja Saksalle. Kisat olivat historian ensimmäiset, joissa miesten EM-lopputurnauksen järjestelyoikeudet oli jaettu neljälle maalle.

– Oli kenties onni onnettomuudessa, että kisoja ei meille myönnetty. Vuonna 2017 EM-kisojen järjestäminen sisältäisi niin paljon sopivaa, oikealta tuntuvaa symboliikkaa. Suomi täyttää tuolloin komeat 100 vuotta ja mikä olisi hienompi tapa juhlistaa Suomea ja suomalaisuutta kuin järjestää osa maailmanlaajuisen lajin arvoturnauksesta kotimaassa. Se tietäisi yli viikon mittaista yhtämittaista juhlaa lajin parissa, jota on viime vuosina leimannut yhteisöllisyys, iloisuus ja innostuneisuus, Zitting lisää.

Lisämausteensa tuoreelle hakuprosessille tuo se, että Suomi on järjestänyt koripallon EM-kisat historian saatossa kerran; vuonna 1967 eli tasan 50 vuotta aiemmin kuin hakukohteena olevat kisat. Kansainvälisen koripalloliiton historiikeissa Helsingissä ja Tampereella pelattua vuoden 1967 EM-turnausta on kuvailtu järjestelyiltään ”ensimmäisiksi moderneiksi EM-kisoiksi”.

Miesten EM-kisahaun takaraja umpeutui maanantaina. Hakijat ovat voineet hakea alkulohkoa, alkulohkon ja finaalien kombinaatiota tai koko turnauksen järjestelyoikeutta.

Seuraavan kuukauden aikana kansainvälinen koripalloliitto (FIBA Europe) suorittaa omat arviointinsa ja tekee tarvittavat tarkastuskäynnit. FIBA Europen hallitus kokoontuu päättämään EM-kisaisännästä tai –isännistä 11.-12. päivinä joulukuuta.

Samaisessa kokouksessa syntyy päätökset myös nuorten EM-kisaisännistä vuonna 2016. Suomen Koripalloliitto haki järjestelyoikeutta 20-vuotiaiden miesten Euroopan mestaruuskilpailuille.

– Suomi on järjestänyt nuorten EM-turnauksen viimeksi 2006, jolloin Jyväskylässä järjestettiin 16-vuotiaiden tyttöjen B-divisioonan EM-kilpailut. 20-vuotiaiden miesten EM-kisojen haku toimisi luonnollisesti valmistautumisena miesten EM-alkulohkon järjestämiselle, mutta on ensisijaisesti kunnianosoitus upeasti esiintyneille poikamaajoukkueillemme. Euroopassa on vain yhdeksän maata, joilla on 16-, 18- ja 20-vuotiaiden poikien maajoukkueet Euroopan A-divisioonassa ja Suomi on yksi niistä, kertoo Zitting.

20-vuotiaiden miesten EM-kilpailut pelataan 16.-24.7.2016, miesten EM-kilpailut puolestaan syyskuussa 2017.