FIBA Europe Cupia pelataan alkulohkojensa osalta vielä yksi kierros ja mukaan lähteneistä 56 joukkueesta 21 on jo varmistanut paikkansa 32 parhaan jatkopeleissä. Näin ovat tehneet myös keskiviikkona lohkon N herruudesta Joensuussa taistelevat Kataja Basket ja valkovenäläinen Tsmoki-Minsk. Lohkovoitto olisi suomalaisseuralle todella arvokas, sillä sen myötä jatkolohkoon valikoituva vastus vaikuttaisi vähintäänkin kohtuulliselta.

Mikäli Kataja onnistuisi kaatamaan Minskin toistamiseen tässä sarjassa, se voittaisi lohkonsa ja yksi kolmesta jatkolohkovastustajasta olisi varmuudella itävaltalainen Güssing Knights. Kaksi muuta lohkokumppania tulisivat joukosta ruotsalainen Södertälje, belgialainen Oostende, italialainen Varese, unkarilainen Falco Szombathely, kyproslainen AEK Larnaca, kosovolainen Sigal Prishtina sekä kazakstanilainen Astana.

Lohkokakkoseksi jääminen toisikin sitten vastaan Ranskan pääsarjaa johtavan ASVEL Villeurbannen sekä slovenialaisen KRKA Novo Meston. Jatkolohkon kolmas joukkue olisi tällöin joko israelilainen Maccabi Rishon, venäläinen Enisey Krasnoyarsk tai bulgarialainen Lukoil Academic Sofia.

Katajan, Tsmoki-Minskin ja edellä mainittujen Güssing Knightsin, ASVEL Villeurbannen sekä KRKA Novo Meston lisäksi jatkopaikkansa ennen päätöskierrosta ovat varmistaneet viime kaudella Katajassa kovaa jälkeä tehneen Robert Arnoldin edustama belgialaisseura Belfius Mons-Hainaut sekä maanmiehensä Port of Antwerp Giants, italialainen FoxTown Cantu, latvialainen BK Ventspils, puolalaiset Rosa Radom ja WKS Slask Wroclaw, romanialainen Energia Targu-Jiu, ukrainalainen Khimik Yuzhne, virolainen Tartu University Rock, turkkilaiset Royal Hali Gaziantep ja Türk Telekom Ankara, ranskalainen Elan Chalon, tanskalainen Bakken Bears Aarhus, saksalainen Fraport Skyliners, kroatialainen Cibona Zagreb ja tsekkiläinen CEZ Nymburk.

– Olemme Kataja-historiassa harvinaisen tilanteen edessä: lohkon viimeinen ottelu pelaamatta ja jatkopaikka jo varmistettuna, päävalmentaja Jukka Toijala sanoo seuran sivuilla.

– Kun olemme päässeet pelaamaan tärkeimmät matsit kotikentällä, olemme yleensä onnistuneet. Samaan pyritään myös nyt, Toijala sanoo viitaten etenkin kauteen 2012-13 ja tuolloin käytyihin tiukkoihin, voitollisiin FIBA EuroChallenge -kotiotteluihin alku- ja jatkolohkossa.

Kataja ylsi kolme viikkoa sitten harvinaiseen saavutukseen Tsmoki-Minskin kaaduttua vieraskentällä (88-82). Kyseessä on suomalaisen seurajoukkueen ensimmäinen europelivoitto Valko-Venäjällä. Tätä ennen niin Lahden NMKY, Espoon Honka, KTP kuin Bisonskin ovat palanneet kotiin tappion kärsineenä.

– Haluamme ehdottomasti voittaa lohkon ja lähdemme siitä että Minsk kaatuu keskiviikkona toistamiseen. Se antaisi jatkoa ajatellen valtavasti itseluottamusta, Toijala uskoo.

Tsmoki-Minskin ykkössentteri, amerikkalainen Garrett Stutz pelasi kaksi ensimmäistä FIBA Europe Cup -peliä (Komárnoa ja Rilski Sportistia vastaan) tilastoilla 18,5 pistettä ja 9,0 levypalloa, mutta loukkasi sittemmin polvensa. Hän ei mitä todennäköisimmin ole vielä pelikuntoinen.

Toijala näkee, että vallitsevassa tilanteessa sunnuntaina pelattu Korisliiga-ottelu Salon Vilpasta vastaan oli hyvä kenraaliharjoitus.

– Vilpas-peli palveli meitä sillä tavoin kivasti, että kun Minskiltä on oletettavasti vielä Stutz sivussa, niin heidän isot pelaajansa Ivan Maras ja Pavel Ulyanko ovat saman tyylisiä kuin mitä Vilppaalla Juho Nenonen ja Austin Dufault. Molemmat pelaavat paljon kasvot kohti koria. Lisäksi Minskin perimeter-haastaminen on aktiivista ja Vilppaasta esimerkiksi Doug Wiggins ja Monyea Pratt pelasivat juuri näin. Paljon samoja elementtejä.

– Minskin pelistä on vielä erikseen huomioitava heidän intensiteettinsä avoimella kentällä. Jos otamme huonon ratkaisun emmekä pysty organisoituun puolustukseen paluuseen, he tulevat kovaa. Meidän tulee pyrkiä pakottamaan heidät mahdollisimman paljon viisi vastaan viisi -peliin, uransa 28. kansainväliseen seurajoukkueotteluun joukkonsa ohjaava Toijala suunnittelee.

Pienen lisämausteen otteluun tuo se, että Minsk pelasi maanantai-iltana Loimaalla VTB-liigaa* Biisoneita vastaan. Tiukka taisto kääntyi kotijoukkueelle lukemin 76-73. Tappio oli valkovenäläisille kauden ensimmäinen vieraskentällä: otteluun lähdettäessä Tsmoki-Minskin vierassaldo oli kahden FIBA Europe Cup – ja neljän VTB-liiga -matkaottelun jälkeen 6-0.

Toijala ei koe asetelmassa juurikaan etua Katajan suuntaan.

– Minsk on tottunut matkustamiseen, he tekevät sitä todella paljon. Vierassaldonsa oli tosiaan ennen maanantai-iltaa sekä VTB:ssä että Europe Cupissa puhdas, tilillään voitot mm. Kazanista ja Astanasta. Aika kova respect sinne suuntaan noista suorituksista… Kertoo siitä, kuinka kova joukkue meitä vastaan keskiviikkona tulee.

Kun alkulohko saadaan päätökseen, on aikaa jatkolohkovaiheen käynnistymiseen vain kaksi viikkoa. Kataja pelaa varmuudella ensimmäisen ottelunsa vieraskentällä 16. joulukuuta. Kotiareenalle joukkue pääsee pelaamaan toisella kierroksella 6. tammikuuta. Siitä eteenpäin pelataan viikon välein.

Kataja Basket-Tsmoki-Minsk (BLR) pelataan tänään keskiviikkona 2.12. klo 18.30 alkaen.