Suomalaisessa koripallossa kirjoitettiin perjantaina jälleen kerran historiaa, kun erotuomari Pekka Saros, 54, tuomitsi jo uransa 1000. Korisliiga-ottelun. Hämeenlinnassa asuva forssalaislähtöinen Saros on viheltänyt pääsarjaa yhtäjaksoisesti jo syksystä 1987.

– Kausi kerrallaan on menty ja kiinnostus urheiluun on säilynyt. Jälkikäteen miettien vuodet ovat menneet aika huomaamatta, Saros toteaa Koripalloliiton tiedotteessa.

Saros vihelsi ensimmäiset liigaottelunsa syksyllä 1987, jolloin pääsarjakentillä viilettivät legendaariset nimet Kari-Pekka Klingasta Kari Kuloseen ja Larry Poundsista Gerald Lee senioriin. Moni asia on muuttunut sittemmin.

– Ammattimaisuuden ja vauhdin lisääntyminen on ollut käsittämätöntä. Tämän päivän koripalloilijat eivät ole vain koripalloilijoita, he ovat kokonaisvaltaisia urheilijoita. Niillä eväillä, jolloin itse aloitin tuomarin hommat melkein 30 vuotta sitten, ei tänä päivänä enää pärjäisi, Saros arvioi.

Tuhannen vihelletyn liigaottelun kokemuksella Saros on pääsarjakenttien ylivoimaisesti kokenein erotuomari, jopa kaikki palloilulajit yhteen laskien.