Suomalaisessa viihdemaailmassa räjähti keskiviikkona todellinen uutispommi, kun paljastui, että suomalainen ex-koripalloilija on mukana uuudessa Tähtien Sota -elokuvassa The Force Awakens.

Elokuvassa Chewbacca-wookieta esittää suomalainen Joonas Suotamo, 29 joka on entinen Korisliigan ja Susijengin sentteri. Espoo Basket Teamissa koripallopolkunsa aloittaneen 209-senttisen Suotamon matka kohti kaukaista, kaukaista galaksia alkoi juuri ennen joulua 2013. Tuolloin Susijengin päävalmentaja Henrik Dettmann sai kansainväliseltä koripalloyhteisöltä utelun, tuntisiko hän yhtäkään näyttelemisestä kiinnostunutta, noin 210-senttistä vaaleaa ja sinisilmäistä koripalloilijaa.

Dettmann ja Koripalloliiton viestintäpäällikkö Mika Mäkelä kävivät yhdessä läpi noin kymmenen nykyisen ja entisen pelaajan nimilistan ja päätyivät poimimaan esille entisen Susijengi-, Korisliiga- ja nuorten maajoukkuesentteri Joonas Suotamon kolmesta syystä: pituus- ja ulkonäkövaatimusten täyttyminen, ulospäinsuuntautunut luonne sekä kiinnostus elokuva-alaa kohtaan, jota hän opiskeli Penn Staten yliopistossa 2005–08.

Mäkelä otti yhteyden Suotamoon, kysyi hänen kiinnostustaan ja lupasi toimittaa yhteystietoja eteenpäin. Suotamon tiedot päätyivät maailmankuuluun lontoolaiseen Nina Goldin roolitustoimistoon, josta Suotamoa kehotettiin lähettämään Lontooseen kuvansa ja lyhyen videopätkän itsestään. Onnistuneen ensiesittelyn myötä Suotamo kävi kahdesti Lontoossa koekuvauksissa, ja loppu on historiaa.

– Toisen Lontoon reissun jälkeen sain puhelinsoiton, että nyt näyttää tosi hyvältä. Samassa yhteydessä he kertoivat, että koekuvaukset ovat Chewbaccan roolia varten uuteen Star Wars -elokuvaan. Mun oli pakko pysäyttää auto tien varteen ja varmistaa, että kuulin oikein, Suotamo nauraa Koripalloliiton sivuilla.

Suotamon edesottamukset palkittiin vain muutamia päiviä myöhemmin.

– Lontoosta soitettiin jälleen ja kysyttiin, pystyisinkö seuraavana päivänä lentämään Lontooseen tapaamaan J.J. Abramsia. Vastasin, että minulla on kyllä pyykkipäivä, mutta voin silti tehdä poikkeuksen. Siitä pari viikkoa myöhemmin sain soiton, että ”onneksi olkoon, olet saanut roolin.”

Lue Suotamon kattava haastattelu kokonaisuudessaan täältä.