FIBA Europe Cupin jatkolohkoissa pelataan loppiaiskeskiviikkona toisen kierroksen ottelut. Kataja Basket kohtaa Joensuussa seitsenkertaisen Slovenian mestarin ja FIBA EuroChallengen vuonna 2011 voittaneen Krka Novo Meston.

Kataja-päävalmentaja Jukka Toijala tietää jo mitä tuleman pitää.

– Krka on molemmissa päissä kenttää erittäin intensiivinen joukkue, joka tulee pelaamaan äärimmäisen kovaa. Se käyttää 9-10 pelaajan rotaatiota pitääkseen yllä kovan pelitempon. Joukkueessa on hurjan hyviä heittäjiä, kokoa ja fyysisyyttä – ”jugotaitoa”.

– Heitä vastaan ei ole hirveästi tehty pisteitä, taitavat numerot olla 60-70:lla ja 50:llakin alkavia, low scoring games. Me olemme tähän mennessä tottuneet vastustajiin, joiden pelitapa on ollut vauhdikkaampi ja myös itse pelaamme nopeatempoista peliä. Nyt kohtaamme selkeästi erityyppisen ryhmän.

– Krka ei missään tapauksessa ole huono hyökkäyspään joukkue, Toijala painottaa Katajan sivuilla.

– Heidän filosofiaansa vain kuuluu pelata kovaa ja katkoa peliä virheillä, jotta vastustajan pisteet pysyisivät mahdollisimman vähäisinä. Keskiviikkona meidän on varauduttava siihen, että esimerkiksi Teemun (Rannikko) taidot ja tavat ovat tiedossaan ja että painetta tulee varmasti taas vähän enemmän. Toisaalta tässä ei ole sinänsä mitään uutta, tiedämme kyllä keinot pelata pallo hänelle, vaikka puristus olisi lujempaakin.

– Hyökkäyksessä pitää luottaa tuttuihin asioihin: kentän ”levittämiseen” ja pick and roll -peliin. Lisäksi Lamaynin (Wilson) nelospaikan pelitapa, joka tuo tilaa myös ajoille, aiheuttaa varmasti murhetta Krkallekin. Puolustuspäässä tulemme tekemään pieniä muutoksia tiettyihin painotuksiin.

– Kaikista suurin asia on löytää tarvittava kovuus ja intensiteetti. Korisliiga-kovuus ei riitä. Nämä pelit ovat kovuudeltaan jokainen vähintään pudotuspelitasoa ja nyt alamme liikkua jo finaalitasolla ja ylikin.

Slovenialaisseuroista kansainvälisiä pelejä pelaavat tällä kaudella Krka Novo Meston lisäksi Olimpija Ljubljana (Adrianmeren liiga ja ULEB Eurocup) ja Tajfun (Adrianmeren liiga). Maansa mestaruustaistoon nämä joukkueet liittyvät vasta myöhemmässä vaiheessa.

– Krka pelaa Europe Cupin lisäksi Adrianmeren liigaa, joka on kova sarja täynnä nuoria pelaajia. Kyseessä on eräänlainen kasvattajaliiga, Toijala taustoittaa.

– On helppo ennustaa, että esimerkiksi Krkan riveistä muutaman pelaajan matka tulee jatkumaan vieläkin kovempiin sarjoihin.

Toijala nostaa esiin muutamia nuoria Krka-nimiä kehuen joukkueen kapteenia, 22-vuotiasta ja 198-senttistä takamiestä Matej Rojcia sekä etenkin uutta takamiestulokasta, 20-vuotiasta Matic Rebeciä.

– Pelintekijät ovat viime aikoina pelanneet siten, että Rojc (Europe Cupissa tähän mennessä keskimäärin 5,6 pistettä/2,1 levypalloa/2,4 syöttöä) yleensä aloittaa ja tasapainottaa joukkueen pelin ennen kuin Rebec (ei vielä Europe Cup -otteluja) vaihdetaan tilalleen ja hän onkin sitten parketilla huomattavan pitkään.

– Takakentän tasaisin pelaaja on ollut kakkospaikan Stefan Sinovec. Hän pystyy luomaan ratkaisuja sekä itselleen että muille. ”Key player”. Tyylikkään kampauksen omaava Mirko Mulalic (6,0/2,3/2,3 syöttöä) vetää kovalla itseluottamuksella hurjia heittoja, välillä aivan mistä vaan. Isoista pelureista Jure Lalic on ollut tehokas ja hän tulee tarjoamaan Carsonille (Desrosiers) (8,7/7,4/1,3 tor.) ja Tommille (Huolila) (5,9/3,0) kovan haasteen.

”Eurokenraali” oli molemmilla joukkueilla viikonloppuna mollivoittoinen. Ilman Desrosiersia pelannut Kataja hävisi lauantaina Tampereella erinomaisen ottelun pelanneelle Pyrinnölle selvästi lukemin 69-94. Krka puolestaan taipui sunnuntaina Adrianmeren liigan ottelussa kotikentällään arkkiviholliselleen Olimpija Ljubljanalle niukasti 55-59.

– Jos häviäisimme kotona, pitäisi jatkohaaveiden kannalta voittaa ainakin kerran vieraissa. Meillä onkin loppiaisena edessämme eurourakan toistaiseksi tärkein ottelu. Lähdemme siitä, että tähän ladataan fyysisesti ja henkisesti niin kovat paukut kuin mahdollista, Toijala vakuuttaa.