Tallinnassa pidettävän Baltic Sea Basketball Cupin päätöspäivänä Suomen nuorisomaajoukkueet kohtasivat Ruotsin, joka oli parempi kolmessa pelissä neljästä.

16-vuotiaat tytöt tarjoilivat tiistaiaamun ainoan voiton viemällä länsinaapuria 58-66 (25-36). 18-vuotiaiden poikien maajoukkue korjasi tappiosta huolimatta mukaansa kultamitalit voitettuaan kaksi ensimmäistä peliään.

16-vuotiaat tytöt olivat ongelmissa Ruotsin kanssa pitkään ensimmäisellä puoliajalla erityisesti Ruotsin levypallopelaamisen kanssa. Ruotsi oli vielä pisteen päässä toisen neljänneksen puolessa välissä kunnes Reetta Tulkki upotti kolmosen päätyrajakuviosta ja Elina Arike ajoi keskelle oikeasta laidasta, vaihtoi taitavasti kättä ja pääsi viimeistelemään oikealta puolelta.

Suomi keräsi 10 pisteen eron 35-25 puoliajalle mennessä, minkä jälkeen Suomen puolustus ryhdistäytyi lopullisesti ja kasvatti eron länsinaapurin ulottumattomiin. Suomi vei kolmannen neljänneksen 23-13 ja päätösneljännes jäi kuriositeetiksi Suomen juhliessa 76-53-voittoa.

– Saimme hyvän alun otteluun, mutta sitä seurasi vaikea jakso, jossa konsepti katosi ja olimme epävarmoja. Ensimmäisen puoliajan loppuun löysimme viisikon, joka otti tekemisen kontrolliin ja siitä eteenpäin peli olikin hyvää, päävalmentaja Mikko Asikainen kommentoi Koripalloliiton tiedotteessa.

– Levypallohaaste oli tiedossa ja siihen ei pystytty vastaamaan. Joukkue osoitti vahvuutensa löytämällä uusia ja uusia pelaajia, jotka auttoivat voittoon.

Suomen parhaimmistoon kuului penkiltä läpi turnauksen tulivoimaa tuonut Reetta Tulkki (12/5) ja Suomen parhaimmaksi pelaajaksi palkittu Elina Arike (10/5). Kaksinumeroisille pistelukemille ylsivät myös Joanna Kallela (10/5) ja Roosa Kosonen (12/2).

Suomi sijoittui turnauksessa toiseksi.

– Kiitokset niin tytöille kuin staffillekin, että saimme tämän vuoden maajoukkueprojektin positiiviseen starttiin, Asikainen kiteytti.

18-vuotiaiden poikien ensimmäinen neljännes oli laadukas, kun suomalaiset, johtotähtenään 13 pistettä ensimmäiseen neljännekseen tehnyt Vili Nyman, veivät avausneljänneksen 31-20. Ruotsi pääsi kuitenkin juoksemaan nopeita ja voittamaan 1-1-tilanteita huonosti puolustaneita suomalaisia vastaan ja kuroi eron tiukaksi.

Viimeisen kolmen minuutin aikana kaksinkamppailujen häviäminen kulminoitui siihen, kun Ruotsi sai joko helppoja ajolinjoja tai vapaita heittoja. Reilu minuutti ennen loppua Ruotsi pääsi nostamaan vapaasti korin alta hyökkäyslevypallon jälkitilanteesta tilanteeksi 90-93, mistä Suomi ei enää palautunut voittotaisteluun. Ruotsi korjasi voiton nimiinsä numeroin 94-98, mutta turnausvoitto annettiin silti kaksi ensimmäistä peliään voittaneelle Suomelle.

– Arvokas peli maajoukkuevuodelle tämän ohjelman kannalta. Kolmas päivä, kolmas peräkkäinen peli, mikä paljasti raadollisesti asioita, joita meidän pitää kehittää, jotta pärjäämme. Asiat liittyvät ennen kaikkea 1-1-puolustamiseen sekä yleiseen jaksamiseen eli kuntoon, päävalmentaja Jyri Lohikoski.

– Kokonaisuutena pystyimme turnauksessa ajamaan joukkueeseen uusia pelaajia. Nyt tässä on neljä kuukautta aikaa kukin tahoillaan kehittää havaittuja heikkouksia.

Suomen syömähampaat olivat jälleen Suomen parhaimmaksi palkittu Vili Nyman (20/6/3 syöttöä/4 riistoa) ja koko turnauksen arvokkaimmaksi pelaajaksi palkittu Edon Maxhuni (22/1/3 syöttöä). Suomelta kaksinumeroisille pistelukemille ylsivät myös Ville Haapoja (13/5/5 syöttöä) ja Elias Valtonen (12/2/3 syöttöä).

18-vuotiaissa tytöissä Suomi oli ponneton ensimmäisellä puoliajalla eikä joukkue löytänyt missään vaiheessa riittävää energiaa aggressiivisen puolustuksen toteuttamiseen. Tästä johtuen Ruotsi otti ohjaksen ja vei ensimmäisen puoliajan 25-36.

Puoliajan jälkeen Suomi tuli uudella jalalla ja puolusti ensimmäiset 4 minuuttia Ruotsin nollille. Ikävä kyllä toisessa päässä Suomella oli suuria ongelmia skoraamisessa. Puolustuksen turvin Suomi nousi kolmannella neljänneksellä tasoihin ja ohikin.

Päätösneljännes oli tyyliltään samanlaista: Suomi puolusti hurjasti pakottaen Ruotsin vaikeisiin heittoihin ja menetyksiin, mutta toisessa päässä heitot kolisivat järjestään raudoissa. Ruotsin heittopeli oli sen verran laadukkaampaa, että ruotsalaiset pääsivät juhlimaan turnauksen voittoa 58-66 ja Suomi joutui tyytymään hopeaan.

– Kaikki, jotka olivat paikalla varmasti näkivät, että ensimmäinen puoliaika ei ollut hyvä. Vaikka saimme puolustukseen hieman terävyyttä skriinien vaihtamisen kautta, niin se ei oikein realisoitunut hyökkäyspäässä, päävalmentaja Jussi Räikkä kommentoi.

– Ei ollut pelkkää fyysistä väsymystä, koska toisella puoliajalla pystyimme parantamaan merkittävästi ja puolustamaan erinomaisesti 20 minuuttia. Tuollainen puolustus vaatii paljon henkisesti ja fyysisesti, mutta siihen on pakko tottua ja kasvaa, jotta se kestää 40 minuuttia.

Emma Tuominen (12/3) toimi toisella puoliajalla Suomen puolustuksen veturina, Kia Vaalavirta (8/4) palkittiin Suomen turnauksen parhaana pelaajana sekä Helmi Tulonen (16/2) ja Lotta-Maj Lahtinen (10/3/6 syöttöä) ylsivät kaksinumeroisille pistelukemille Ruotsia vastaan.

16-vuotiaissa pojissa Ruotsi veti kymmentä pistettä hipovan eron jo avausneljänneksellä, kun suomalaisilta ei löytynyt riittävää energiaa tarvittavan intensiteetin ylläpitämiseen. Suomella oli hetkensä, mutta Ruotsi oli vääjäämättä läpi ottelun niskan päällä, vaikka suomalaiset kirivätkin pelin tiukaksi ajoittain.

Voittotaistelua ei auttanut se, että huonosti läpi turnauksen vapaaheittonsa heittänyt Suomi suti jälleen viivalta huonolla tarkkuudella 12/28. Ruotsi löi lopullisen niitin 62-76 (33-37) -voitolleen viemällä päätösneljänneksen 16-28.

– Kolmas päivä ja kolmas peli. Emme yltäneet oikeanlaisen susi-intensiteetin ylläpitämisessä pelin jokaisella osa-alueella. Yritystä oli, mutta energiaa ei. Hyökkäyspäässä emme kyenneet toteuttamaan harjoiteltuja asioita. Syöttö- ja liikekaaos muuttui yksinyrittämiseksi, päävalmentaja Miikka Sopanen kommentoi.

Suomen tehokkaimmat Ruotsia vastaan olivat Mustapha Amzil (11/15), Markus Rautasalo (13/4/3 syöttöä), Tomas Pihlajamäki (10/7/3 syöttöä) ja Tuomas Oksa (10/2).