Helsingin NMKY:n kasvatti, HBA:ta miesten divarissa viime vuodet edustanut nuorten maajoukkuelaituri Joonas Tahvanainen, 19, on siirtymässä ensi syksynä USA:n yliopistoliiga NCAA:han.

Kaksimetrinen Tahvanainen on solminut suullisen sopimuksen WAC-konferenssissa pelaavan Utah Valleyn kanssa. Tahvanainen kävi helmikuussa tutustumassa hänestä kiinnostuneisiin yliopistoihin USA:ssa ja kertoo Utah Valley -valinnan syntyneen helposti.

– Heti, kun pääsin vierailulle Utah Valleyhun, tunsin, että se olisi oikea koulu minulle. Valmennusjohto ja pelaajat ottivat minut hienosti vastaan, Tahvanainen hehkuttaa Koripalloliiton tiedotteessa.

– Utah Valley pyrkii pelaamaan nopeaa koripalloa. Ensimmäiset vapaat heitot otetaan ja neljä pelaajaa pelaa kaarella, mikä sopii mulle heittävänä nelospaikan pelaajana erinomaisesti.

Tahvanaista viime vuodet HBA:ssa valmentanut Antti Koskelainen uskoo Utah Valleyn olevan oikea valinta Tahvanaisen kehityksen kannalta.

– Utah Valley ei ole välttämättä maailman mediaseksikkäin yliopisto, mutta joukkueen pelityyli kohtaa erinomaisesti Joonaksen vahvuudet sekä kehitystarpeet.

– Olemme korostaneet pelaajille, että kouluvierailuja tehdessään heidän on yritettävä mahdollisimman tarkasti kuunnella itseään ja luottaa siihen, että oikea paikka löytyy. Heti Utah Valleyn kouluvierailulta palattuaan Jonde oli todella vapautuneen ja iloinen oloinen, mikä oli paras mahdollinen merkki.

Utah Valley pelaa NCAA-liigan WAC-konferenssissa päävalmentajanaan Mark Pope, joka ehti pelata kunnioitettavan ammattilaisuran NBA:ssa ja Turkissa.

Huhtikuussa 20 vuotta täyttävä Tahvanainen on kuulunut kuluvalla kaudella Divari A:ta pelaavan HBA:n kantaviin voimiin 12,5 pisteen, 4,6 levypallon ja 1,4 syötön ottelukohtaisilla keskiarvoillaan.

Nuoresta iästään huolimatta Tahvanaisella on tilillään jo 55 nuorten maaottelua 6,1 pisteen ottelukeskiarvolla.

Viime kesänä Tahvanainen viimeisteli 7,1 pistettä ja 2,7 levypalloa ottelua kohden Suomen 20-vuotiaiden miesten maajoukkueessa, joka voitti B-divisioonan Euroopan mestaruuden. Tahvanainen on edustuskelpoinen 20-vuotiaissa miehissä myös kesällä 2016, jolloin Suomi isännöi ikäluokan A-divisioonan EM-kilpailuja Helsingissä.

Tahvanaisen isä on 12 liigakautta pelannut ja 54 kertaa Suomen miesten maajoukkuepaidan ylleen vetänyt Mika-Matti ”Mikkis” Tahvanainen, joka nimettiin Korisliigan vuoden pelaajaksi keväällä 1997.

HBA:sta siirtyy ensi syksyksi NCAA-liigaan vahvistetusti myös Lauri Markkanen (Arizona) sekä Samuli Nieminen (Stephen F. Austin).

Lähde: Koripalloliiton tiedote