Korisliigan pudotuspelit polkaistaan käyntiin kuluvan viikon perjantaina. Puolivälierissä sarjakakkonen, sarjan toiseksi paras kotijoukkue Kauhajoen Karhu lähtee kaatamaan seitsemänneksi sijoittunutta Helsinki Seagullsia

Runkosarjassa toiseksi sijoittunut Kauhajoen Karhu lähtee puolivälieräsarjaan sarjataulukon seitsemännen paikan lunastanutta Helsinki Seagullsia vastaan ainakin paperilla ennakkosuosikkina. Koko sarjan toiseksi paras kotijoukkue voittosaldolla 16/2 ollut Karhu lähtee tätä taustaa vasten ainakin kotietunsa vuoksi ennakkosuosikkina sarjaan.

Kimurantiksi sarjan lähtöasetelmat tekee Seagullsin kotiotteluita parempi vire vierasparketilla. Ajoittain jopa huolestuttavissa ongelmissa Töölön Kisahallissa ollut Seagulls on onnistunut siirtämään aggressiivisen ja korkean intensiteetin puolustuksensa vieraskentille onnistuneesti, päättäen sarjan vierasotteluiden 9/9 –voittosaldoon. Parempaan tulokseen ylsi vain runkosarjan voittanut Joensuun Kataja.

Paras viidestä –järjestelmällä pelattavissa puolivälierissä yksittäisen vierasvoiton arvo nousee entisestään. Ensimmäisenä vierasvoiton saalistava joukkue nostaa välieriin selviämisensä todennäköisyydet pilviin silmänräpäyksessä.

Karhun kokoonpano koki muutoksia vielä runkosarjan loppupuolella, kun Mikko Koivisto liittyi Karhun vahvuuteen Bisonsista siirtorajan kynnyksellä. Jo entuudestaan leveään Karhun materiaaliin lisää hyökkäysvoimaa tuova Koivisto voi omalla osaamisellaan heilauttaa yhden ottelun, ellei jopa koko ottelusarjan kohtalon Karhun hyväksi.

Tarkkakätinen takakentän kolmoslinko ei ole vielä löytänyt kauhajokelaisten riveissä otteisiinsa tasaisuutta, mutta on väläytellyt hyökkäyspään potentiaaliaan. Vierasvoitossa Kouvoja vastaan mies pyssytti 24 pistettä ja naulasi seitsemästä ilmoille lähettämästään kolmosesta säkin pohjalle kuusi.

Runkosarjan kohtaamiset lukemin 3-1 nimiinsä vieneen Karhun hyökkäyksen toimivuudesta aggressiivista Seagulls-puolustusta vastaan pitää huolen takamies Bojan Sarcevic. Helsinkiläisiä vastaan neljässä ottelussa keskiarvoikseen 9,5 pistettä ja 4,3 syöttöä ottelua kohden kirjauttanut Sarcevic on varmasti Seagullsin pelisuunnitelmassa merkitty punaisella tussilla alusta asti ja paljon helsinkiläisten onnistumisesta puolivälieräsarjassa riippuu juuri siitä, miten hyvin joukkue onnistuu vaikeuttamaan Sarcevicin operoimista etenkin palloskriinitilanteissa.

Laiturikaksikko Antti Kanerco – Lawrence Kinnard tarjoilee helsinkiläisille Sarcevicin tapaan isoja ongelmia puolustuspäässä. Tarkkakätinen Kanervo kirjautti Seagullsia vastaan kolmessa pelaamassaan ottelussa 11,3 pisteen ja 4,3 syötön keskiarvot, osoittaen monipuolisuuttaan ja monikäyttöisyyttään Karhun hyökkäyksen sisällä. Kinnard oli niin ikään vahvassa iskussa helsinkiläisiä vastaan runkosarjassa ja paukutti kolmessa kohtaamisessa keskiarvoikseen 15,0 pistettä, 6,3 levypalloa ja 4,0 syöttöä ottelua kohden.

Seagullsin riveistä Jason Conley nousi kauden aikana yhdeksi ongelmallisimmista laitureista mille tahansa vastustajalle. Eikä Karhu ole tässä poikkeustapaus, vaikka joukkueella onkin miehen puolustajiksi heittää jos jonkinlaista laiturityyppiä. Ulottuva, räjähtävä ja äärimmäisen lahjakas korintekijä on 1vs1 –tilanteissa vaikeimpia pysäytettäviä koko sarjassa.

Karhua vastaan Conley pussitti runkosarjassa 18 pistettä ottelua kohden, kirjauttaen samalla tililleen myös 8,3 levypalloa ja 2,7 syöttöä ottelua kohden. Tämä siitä huolimatta, että mies kolisutteli korirautoja kolmen pisteen kaaren takaa, pussittaen kaukoheitoistaan vain 26,3%.

Monipuolisesti pisteitä iskevä laituri on taitava löytämään puolustuksesta heikkoja kohtia ja kykenee henkilökohtaisen taitoarsenaalinsa ansiosta selvittämään tiensä parketilla paikasta A paikkaan B lähes poikkeuksetta. Tästä yhtenä todisteena 5,3 reissua vapaaheittoviivalle per ottelu Karhua vastaan.

Seagulls on kauden aikana tullut tunnetuksi, kuten todettua aggressiivisesta ja vastustajan hyökkäyksestä rytmin sekoittavasta puolustuksestaan. Joukkueen hyökkäys on parhaimmillaan kuitenkin erittäin fiksua, tilaa esimerkillisesti käyttävää ja liikkuvaa viiden pelaajan yhteistyötä.

Tässä orkesterissa tahtipuikkoa heiluttaa Antto Nikkarinen. 9,8 pisteen ja 4,0 syötön keskiarvoilla runkosarjan operoinut pelintekijä on yksi iso syy siihen, miksi Carl Lindbomin (11,1/4,0) ja sentteri Terrence Watsonin (12,6/7,6/1,3 torjuntaa) ovat saaneet vyölleen ison kasan onnistumisia kuluvan kauden aikana.

Edellä mainitusta kaksikosta Lindbom on sarjan jokerikortti. Se, miten tehokkaasti Lindbom onnistuu rankaisemaan Karhu-puolustusta, sitä helpommaksi helsinkiläisten muiden profiilipelaajien työ tulee. Lindbom on onnistunut keskiarvojaan paremmin Karhua vastaan kuluvan kauden aikana, kirjauttaen neljässä ottelussaan kauhajokelaisia vastaan 17,0 pistettä ottelua kohden.

Sentteri Watson saa painikaverikseen Karhun kulttimaineeseen nousseen, hivenen raskasrakenteisen sentterin Lance Williamsin. ”Big Lancen” ja Watsonin kaksinkamppailu on yksi mielenkiintoinen taistelupari ottelusarjan sisällä.

Valmennusportaiden puolella ei pääse syntymään isoa etua suuntaan taikka toiseen. Karhu-luotsi Sami Toiviainen ja Seagulls-käskijä Mikko Larkas käyttävät varmasti jokaisen hereillä viettämänsä tunnin miettimällä mahdollisia heikkoja kohtia vastustajan pelissä ja valmistaen joukkuettaan puolivälieräsarjaa varten.

Lähtökohdat sarjaan ovat kuitenkin selvät. Kotietua hallussaan pitävä Karhu on selkeä ennakkosuosikki ainakin niin kauan, kun kotietu joukkueelta löytyy. Yksi vierasvoitto voi kuitenkin heilauttaa sarjan voimasuhteet helsinkiläisten puolelle tai vastaavasti naulata Karhun välieräpaikan sinettiä vaille varmaksi.

Lähde: Koripalloliiton tiedote