BC Nokia kaatoi puolivälierissä monien yllätykseksi hallitsevan mestarin ja runkosarjan ylivoimaisesti voittaneen Katajan. Joukkueen konkari Henri Hirvikosken mukaan osaltaan joukkueen menestykseen avitti hyvä valmennustyö.

Sarjanousijan riveistä löytyy, kokeneita ja paljon nähneitä kotimaisia pelimiehiä sekä kovan luokan vahvistuksia. BC Nokia on jo pelkästään pelaajalistansa puolesta ehkä ikävin mahdollinen vastustaja Joensuun Katajalle. Sentterikaksikko Dragan Labovic – David Kravish loi valtavia ongelmia Katajan ison pään laihalle rotaatiolle ja vastaavasti Teemu Rannikolle löytyi useampikin näätäpaitainen päällystakki.

– Jos otan itseni esimerkiksi, niin tilanne on kuitenkin se, ettei tässä tarvitse hirveästi enää todistella mitään pelaajana. Voi lähteä tekemään niitä asioita missä on hyvä ja muilta osin toteuttamaan joukkueen pelisuunnitelmaa, Hirvikoski avaa Koripalloliiton tiedotteessa.

– Sama juttu on esimerkiksi Harjulalla. Ei sekään sinne kentälle juoksemaan mene, kun eihän hän ole sellaista juoksijatyyppiä.

Palasen kunniaa ansaitsee myös BC Nokian valmennusjohto. Kauden aikana lopullista muotoaan pitkään hakenut kokoonpano saatiin Nokialla vihdoin lukkoon muutama viikko ennen runkosarjan päätöstä. Samalla valmennusjohto serbi Oliver Vidinin johdolla pääsi keskittymään joukkueen pelaamisen viimeisten kehitysaskelten maaliin ohjaamiseen.

Helpoimman kautta paikka pudotuspeleihin ei kuitenkaan tullut, vaan BC Nokia joutui taistelemaan tiensä runkosarjan kahdeksannelle sijalle vielä päätöskierroksen ottelussa Helsinki Seagullsia vastaan. Seagulls kaatui tiukan taistelun jälkeen ja Nokian palloiluhallin yleisö sai omalla tavallaan esimakua kevään kovimmista otteluista.

BC Nokia oli valmis kääntämään tiukat taistelut nimiinsä, kuten kävi Kataja-sarjan neljännessä ottelussa Labovicin ja serbitakuri Vuk Malidzanin pussittaessa ottelun ratkaisseet vapaaheitot pussin pohjalle. Ison osan pudotuspelien onnistumisista Hirvikoski sysää kuitenkin valmentajien suuntaan.

Rantasen Ilpo teki fantastisen työn katsoessaan videoita ihan järjettömiä määriä ja tehdessään pelaajille loistavat ”scoutit” Katajasta. Kauden edetessä päävalmentaja Oliver Vidin on ehkä oppinut luottamaan vielä vähän enemmän ”Ipeen” ja tuo luottamus kantaa nyt hedelmää, Hirvikoski paljastaa.

– Vidin tulee vähän sellaisesta ”macho” –kulttuurista, missä luotetaan tosi paljon omaan itseensä. Siinä missä meillä kaikilla on omat vikamme, on Vidin ehkä huomannut että Rantanen tuo tähän yhtälöön todella paljon miehen omaa valmennustyyliä täydentäviä asioita.

Hyvän työn tehneet valmentajat antavat pelaajille työkaluja joiden avulla pelisuunnitelman toteutus parketilla helpottuu. Niin hyökkäyspäässä kuin puolustuspäässäkin, mutta Katajan tasoista joukkuetta vastaan etenkin puolustuspään kurinalaisuus ja pelaajien sitoutuminen samaan pelisuunnitelmaan ovat elintärkeitä osia tiellä onnistumiseen.

– Pudotuspeleissä ottelusta toiseen siirtyessä valmistautuminen ja se oma ”gameplan” sekä siihen sitoutuminen nousevat ehdottomasti todella korkeaan arvoon, Hirvikoski vakuuttaa.

– Kun työ on tehty otteluiden välissä riittävän hyvin, on pelaajien vähän helpompi reagoida pelin sisällä ja samalla toteuttaa etenkin puolustuksessa niitä sovittuja asioita joihin on kiinnitetty jo ennen ottelua paljon huomiota. Tässä me olimme todella hyviä, Hirvikoski toteaa.

Lähde: Koripalloliiton tiedote