Suomalaisten pelaajalupausten rynnistys valtameren taakse jatkuu. 204-senttinen nuorten maajoukkuekasvo ja helsinkiläisen ToPo Juniorien kasvatti Remu Raitanen, 18, on solminut suullisen sopimuksen (verbal commit) USA:n yliopistoliiga NCAA:n San Franciscon kanssa. Raitanen on neljäs ensi syksyksi NCAA:han siirtyvä HBA-Märskyn pelaaja.

Raitasen palveluksista kisasi kaikkiaan puolenkymmentä koulua, joista laitahyökkääjä teki keväällä valintansa San Franciscon ja Fairfieldin välillä.

Vierailtuaan huhtikuussa Yhdysvalloissa Raitanen varmistui siitä, että San Franciscoon siirtyminen oli hänen kehityksensä kannalta oikea valinta.

– Alun perin loppusuoralla olivat Columbian ja Fairfieldin yliopistot, kunnes vajaat pari kuukautta sitten koko Columbian valmennusjohto siirtyi San Franciscoon. Päätös oli vaikea ja molemmat koulut hyviä vaihtoehtoja, avaa Raitanen Koripalloliiton tiedotteessa.

– San Franciscon fysiikkavalmentaja piti minulle heti kättelyssä tunnin luennon siitä, miten minun on kehitettävä fysiikkaani, jotta minusta tulisi optimaalinen koripallonpelaaja – tämä vain yhtenä esimerkkinä San Franciscon valmennuksen järjestelmällisyydestä, joka oli lopulta ehkä se suurin yksittäinen osatekijä valinnassani.

Raitanen kuului päättyneellä kaudella Divari A:ta pelanneen HBA-Märskyn tehokkaimpiin pelaajiin 11,6 pisteen, 6,7 levypallon ja 1,4 syötön ottelukohtaisilla keskiarvoillaan (2p 55,6%, 3p 29,6%, 1p 82,5%). Urallaan 36 nuorten maaottelua pelannut Raitanen tietää, että NCAA:han siirtyminen on suuri haaste, mutta myös suuri mahdollisuus.

– San Franciscon valmennusjohto sanoi tarvitsevansa kaltaistani, heitoillaan peliä levittävää pitkää miestä, mutta samalla he korostivat, että minun on ansaittava itse roolini. Peliaika ja luottamus on ansaittava itse.

Raitanen on koripalloilija jo toisessa polvessa; hänen isänsä Jari ”Jallu” Raitanen pelasi urallaan 72 miesten maaottelua 9,0 pisteen ottelukeskiarvolla, voitti kolme SM-kultaa sekä yhden Suomen Cupin mestaruuden.

Raitasta rekrytointiprosessin aikana auttanut suomalaisen koripallon suurnimi ja HBA-Märskyn valmentaja Hanno Möttölä ylistää Raitasen kehitystä päättyneellä seurajoukkuekaudella.

– 2015/16 oli ensimmäinen kausi, jonka aikana Remu on ollut täysipainoisesti mukana HBA:n toiminnassa. Hän panosti valtavasti fysiikkapuoleen erinomaisin tuloksin ja kehittyi samalla henkisellä puolella. Kova työ palkittiin, Möttölä suitsuttaa.

– Kun kävimme HBA-Märskyn kanssa talvella USA:ssa pelaamassa National Prep School Invitational -turnauksessa, Remu pelasi pari oikein hyvää peliä, mitkä herättivät monien koulujen mielenkiinnon ja sysäsivät rekrytoinnin täyteen vauhtiin.

Raitanen on edelleen suuremmalle suomalaiselle koripalloyleisölle tuntemattomampi pelaaja. Möttölä kehottaakin pitämään Raitasta tarkasti silmällä, kun NCAA-kausi syksyllä alkaa.

– Remu on monipuolinen iso pelaaja, joka osaa syöttää, heittää ja kuljettaa. Lisäksi hänellä on poikkeuksellinen kyky hakea levypalloja, joka tulee olemaan kovaa valuuttaa NCAA:ssa.

Raitanen on jo neljäs pelaaja, joka siirtyy ensi syksyksi HBA-Märskystä USA:n yliopistoliigaan.

Aiemmin NCAA:han siirtymisensä ovat vahvistaneet Raitasen laiturikollegat Lauri Markkanen (Arizona), Samuli Nieminen (Stephen F. Austin) sekä Joonas Tahvanainen (Utah Valley).

– Meillä on lähdössä Suomi-koriksen kannalta todella lupaava nelikko kasvamaan korkoa hyvään kehitysympäristöön, Möttölä lausuu tyytyväisenä.

Raitanen, Markkanen, Nieminen ja Tahvanainen ovat 1996-1997 syntyneinä pelaajina myös edustuskelpoisia 16.-24.7. pelattavissa 20-vuotiaiden miesten EM-kilpailuissa.

Lähde: Koripalloliiton tiedote